Back to top

Borbarátok indexe, avagy melyik a legnagyobb borország?

A Bounce decemberben közzétett tanulmányából kiderül, hogy 26 országot vizsgálva hazánk a borfogyasztás és -termelés, a szőlőültetvények és bortúrák száma, valamint egy palack bor átlagos ára alapján az előkelő 10 helyre került.

Melyek a legjobb országok a borértők számára?

Sokan szeretik az új dolgok nyújtotta élményt, ami különösen igaz a borra. A szőlőskerti túráktól és borkóstolóktól kezdve az innovatív borászok által készített új házasítások élvezetéig a bor világa végtelen felfedezésre vár. Néhány borrajongó odáig megy, hogy beutazzák a világot azért, hogy megismerjék az újvilági szőlőfajtákat és borokat, valamint a világ legelismertebb szőlőültetvényeinek klasszikus évjáratait.

A borkedvelők utazásainak megtervezésében az olyan tényezők, mint a fogyasztás, a termelés, az export, a szőlőültetvények, a bortúrák és egy üveg bor átlagos költsége, mind fontos szerepet játszanak.

Nem meglepő módon ezek a tényezők országonként eltérők, ezért annak érdekében, hogy felfedjék a borkedvelők számára a legjobb országokat, a világ híres borvidékeit egy tízes listán fontos tényezők alapján rangsorolták.

Ezek alapján első lett Olaszország – 8,28 pont –, amely a világ legrégebbi bortermelő régióinak ad otthont, ezek közül a leghíresebb Veneto, ahol Velence és Verona találhatók.

Az országban 400 őshonos szőlőfajtából mindenki megtalálja a megfelelő bort. Ezenkívül a rangsor legnagyobb bortermelője is. 

Portugáliának – 7,88 pont - két bortermelő régiója van, amelyeket az UNESCO világörökség részeként jelöltek meg. Ezek között szerepel az ország egyik legelismertebb bora, a portó, amely nevét Porto városáról kapta. Az egyedi borok készítésének a nemzetközi hírneve lehet az oka annak, hogy ebben az országban találjuk a legtöbb bortúrát. Portugália egyben a legnagyobb borfogyasztó a listán.

Spanyolországban – 7,16 pont - 12 fő borrégió található, ahol boraik nagy részét termelik, köztük a Cava, a Rioja és a Cádiz tartományban egyedülálló az avinált bor. A listán Spanyolországban található a legtöbb szőlőterület, ahol 968,4 ezer hektárt fogtak be szőlőművelésre.

A megtermelt bor mennyiségében azonban a második helyen áll, egyes borvidékeinek száraz adottságai miatt.

Franciaország – 6,86 pont –, rangsorban a negyedik, borkészítésük legnépszerűbb területei Burgundia, Bordeaux és Champagne. Franciaországnak a tekintélyes bortermelő ország hírneve ellenére viszonylag kevés borútja van, bár belföldön továbbra is népszerű.

Az új-zélandi borok – 5,53 pont - népszerűsége robbanásszerűen megnőtt az elmúlt 20 évben, aminek következtében piacuk gyorsan bővült. Ez az ország elsősorban a Sauvignon blanc és Pinot noir termeléséről ismert, mindkettő Marlborough-ból, Új-Zéland legnagyobb bortermelő régiójából származik.

Új-Zélandon 4062 bortúrát kínálnak, ami a harmadik legmagasabb a listán, és 40 ezer hektáron foglalkoznak borászattal.

Magyarországon, a Bounce adatai alapján 18,5 millió hektoliter bort iszunk, és 28 millió hektolitert termelünk 67 ezer hektárnyi területen. 100 ezer főre 667 bortúra jut Magyarországon és egy üveg bor ára átlagosan 4,32 dollár (1400 forint). Ezzel hazánknak 4,23 lett az összesített átlagpontszáma.

Forrás: 
bounce

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Utazó ügynökök és neten követhető „dögcédula”

Kincskeresés GPS-szel, ládavadászatra fel! Ha kedveli a vadregényes kirándulóhelyeket, szeret túrázni és kipróbálna egy érdekes játékot, miközben járja az erdőt, a geocaching kiváló lehetőség, akár családi programnak is.

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Majomhimlő: minden, amit az európai vírusról tudni lehet

Az először az Egyesült Királyságban és Portugáliában észlelt majomhimlőjárvány Spanyolországban is elterjedt, miután nyolc férfi az országban a vírusfertőzéssel összeegyeztethető tüneteket mutatott - derül ki a The Guardian cikkéből.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Dél-Európában később indult a szedés, nálunk a tavalyinál korábban lehet dinnye

A terület csökkentéséből és az időjárásból adódóan a dél-európai dinnyetermelő országokban az előző évinél kevesebb termést várnak. A korai szedések pedig egy-másfél hetet csúsztak. Nálunk is szűkült a terület, főként a Kelet-Magyarországon termesztett konstans fajtákból ültetnek kevesebbet. A hűvös áprilist követő májusi meleg hatására azonban június 20. körül már magyar görögdinnyét ehetünk.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.