Back to top

Fejőrobotok állatorvosi szemmel Emődön

A tejtermelő tehenészetben az állatorvos jelenléte és állandó munkája természetes és közismert. Azonban a fejőrobotok az ő munkájukat is megváltoztatják. Erről az Emődi Mezőgazdasági Zrt. tehenészetét felügyelő két állatorvos mesél.

Az állatok egészségesebbek, az állattenyésztők boldogabbak | MMG

Itt a napi háromszori fejőházi felhajtást és a karusszel fejőberendezést Lely Astronaut fejőrobotokra cserélték.

Korábban a beteg állatok kiszűrése gyakran múlott a telepi dolgozók jóindulatán, meg empátiáján. Most már elég ránézni a gépre, és akkor abból sok minden adat látszik.

Rögtön látom, ha egy tőgyulladás kezdődik, vagy egyéb betegség.

dr. Altrichter Bekény állatorvos
dr. Altrichter Bekény állatorvos
Fotó: Bokor Ádám
Tehát itt nem telnek el napok gyakorlatilag a diagnózis meg a kezelés között – mondja dr. Lalik Péter, állatorvos.

Kollégája, dr. Altrichter Bekény állatorvos hozzáteszi: amióta fejőrobotaink vannak, azóta a betegségeket könnyebben tudjuk monitorizálni. Maga ugye a T4C-rendszer pontosan adja az állatról az egyes paramétereket. Így értem, például tőgyegészségügyben konduktivitást látunk a rendszerben, akkor jelzi, hogyha olyan szintet ér el maga a folyamat, hogy már tőgyulladásnak érzékeli a rendszer, jelzi az egyes eltéréseket, vizes tej, véres tej, színbeli eltéréseket a tejben.

Így a napi munka során pontos képet kapunk az egyes egyedeknek az egészségügyi állapotáról

dr. Lalik Péter, állatorvos
dr. Lalik Péter, állatorvos
Fotó: Bokor Ádám
Az idő fontosságát dr. Lalik Péter hangsúlyozza: a gyógykezelés eredményessége gyakran azon múlik, hogy milyen hamar diagnosztizáljuk a problémát. Tehát, hogy mondjuk egy tőgyulladás egy héttel a kezdete után kerül hozzám kezelésre, gyakorlatilag kezelhetetlen, vagy hosszabb ideig tart és több gyógyszert igényel. Ha viszont már akkor meg van fogva, amikor az első jeleit mutatja ennek, akkor lehet, hogy egy tőgy infúzióval megoldható, nem kell például szisztémásan is használnunk például antibiotikumot.

Tehát nyilván így a költség is csökken, másrészt az állat kevesebbet van előttünk, kevesebbet esik ki a termelésből.

Nagymértékben javult az egészségügyi állapot a telepeken, mert sokkal előbb tudunk reagálni magukra az egyes betegségekre, az állatok sokkal nyugodtabbak – teszi hozzá dr. Altrichter Bekény. Lábvéghelyzet is nagymértékben javult, kisebb utat kell megtenni magától a pihenőbokszoktól a fejőházig.

Fotó: Bokor Ádám

Egy felsőházas fejésnél korábban, ha beteg volt, akkor elkerült egy teljesen más istállóba, ahol esetleg nem ugyanazt a takarmányt kapta, és nyilván nem ugyanabban a környezetben volt – mondja a fejőrobot állatjólétet érintő előnyeiről dr. Lalik Péter.

A tehénnél a legfontosabb, hogy állandó környezetben legyen, és ott érzi magát jobban, ahol minél kevesebb változás éri, vagy stresszhatás. És nyilván itt megoldott ez a gond.

Az állatok egészségesebbek, így az állattenyésztők boldogabbak, hogy van egy egészségesebb állomány, illetve a tejmennyiség ebből kifolyólag növekedik – teszi hozzá dr. Altrichter Bekény.

Fotó: Bokor Ádám

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kérészek látását tanulmányozták az ELTE kutatói

A kérészek látórendszere a fejlődés során a fényviszonyok változásához igazodik - derült ki az ELTE és az ELKH munkatársainak legújabb kutatásából.

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.

Stratégiai fontosságú minden beruházás és fejlesztés

„A jövőben olyan magyar agráriumra van szükség, amely hatékonyan, biztonságosan és hosszú távon képes kiszolgálni elsősorban a magyar lakosságot, és ezt követően a megnövekedett külföldi igényeket az exporton keresztül. Stratégiai fontosságú tehát minden olyan beruházás és fejlesztés, amely közvetlen vagy közvetett módon hozzájárul a mezőgazdaság teljesítményének, kibocsátásának növeléséhez” – hangzott el Fábiánsebestyénben.

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.

A hétvégi sült a sertéstenyésztő végső célja

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 17 kocasüldő csoporttal, 9 kansüldővel, 5 hízó csoporttal, 1 koca 15 malacával és 1 óriássertéssel vett részt a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokon. Összesen 60 tenyészsertést mutattak be.

Mi az a majomhimlő és hogyan lehet elkapni?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a világ újabb félelmetes kihívására: a koronavírus után itt a majomhimlő. Tedros Adhanom Ghebreyesus minderről Genfben beszélt, ahol a WHO szakértői a 15 Afrikán kívüli országban terjedő majomhimlő-járványról tárgyaltak.

Vásárhely számokban

3 nap, 17 hektár, 233 tenyészállat kiállító, 217 ipari cég, 55 293 látogató – ezekkel a számokkal jellemezhető a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok.

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.