Back to top

Tizedikek vagyunk a világranglistán

Öt év alatt több mint duplájára nőtt itthon az ökológiai gazdálkodásba vont területek mérete. A mezőgazdasági területeken belüli 6 százalékos ökoterület-aránnyal az Európai Unió középmezőnyébe tartozunk. Az ökológiai minősítés gyümölcsösök abszolút kiterjedését tekintve viszont már most világviszonylatban a 12. helyen állunk.

Felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás
Felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás
Fotó: ÖMKi
A növekedés dinamikájában pedig még ennél is jobban teljesítünk:

2021-ben a 10. ország voltunk, ahol a leginkább bővült az ökológiai gazdálkodás.

Fontos, hogy a területnövekedéssel együtt a szakmai színvonal is garantált maradjon. Egyértelműen növelni kell a tudásátadást, a gazdálkodók számára elérhető szaktanácsadást – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője.

Az ÖMKi – mint az ország egyetlen ökológiai gazdálkodásra specializálódott kutatóintézete – aktívan közreműködött a hazai ökogazdálkodási cselekvési terv (Nemzeti Cselekvési Terv az Ökogazdálkodás Fejlesztéséért 2021-2027, ÖCST) előkészítésében, amelyet minden tagállam számára előirányoz az Európai Unió. A dokumentumot várhatóan év elején fogadja el az Agrárminisztérium.

Az ÖCST azokat a gyakorlati intézkedéseket foglalja össze, amelyektől azt várják, hogy 2030-ig átlagosan 25 százalékra emelkedjen az ökológiai gazdálkodásba vont terület aránya az Unióban.

Ez a célszám Magyarországon 2027-ig 10 százalék. Az ökogazdálkodási cselekvési terv azonban nemcsak az érintett termőföld arányaira fogalmaz meg célszámokat, hanem sok más területre is. Egyebek mellett a belföldi piacbővítésre, a feldolgozás növelésére, a biotermékek közétkeztetésben betöltött helyére és a szaktanácsadás bővítésére.

2021-ben indult az öko búza kisparcellás fajtateszt-hálózat
2021-ben indult az öko búza kisparcellás fajtateszt-hálózat
Fotó: ÖMKi
Az ÖMKi 2020 óta működtet szaktanácsadói hálózatot az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) támogatásával, aminek keretében csak a szaktanácsadási költség tíz százalékát kell megfizetniük a szerződő gazdálkodóknak.

A szolgáltatást igénybe vevő mintegy 187 ügyfél azonban csak a töredéke azoknak, akik agrárökológiai, illetve ökogazdálkodási támogatásban részesülnek.

„Mindenkinek az az érdeke, hogy akik belépnek ebbe a rendszerbe, azok magas szakmai színvonalon foglalkozzanak ezzel a viszonylag tudásintenzív művelési formával” – hangsúlyozza az ügyvezető.

A mezőgazdasági szaktanácsadási hálózatok nélkülözhetetlen szereplői a jó gyakorlatok terjesztésének. A kutatóintézet tavaly hét főre bővítette szerződött tanácsadói létszámát. Olyan szakértőket hívtak meg, akiknek az ügyfélköre nagyobbrészt ökológiai gazdálkodással foglalkozik, és akik nemcsak az adminisztratív, hanem a gyakorlati, szakmai kérdésekben is kompetensek. Több köztük gyakorló biogazdálkodó, gyümölcstermelő, szőlész-borász vagy szántóföldi termelő.

Az ÖMKi tájfajta paradicsompalánta projektje elnyerte a Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban kitüntető címet. A képen Drexler Dóra igazgató Nagy István agrárminiszterrel
Az ÖMKi tájfajta paradicsompalánta projektje elnyerte a Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban kitüntető címet. A képen Drexler Dóra igazgató Nagy István agrárminiszterrel
Fotó: ÖNKi
Az ország legtöbb régiójában van már olyan szakember, aki az ökológiai gazdálkodásban tevékenykedő, vagy arra áttérő gazdáknak szakmai segítséget nyújthat.

A támogatott szaktanácsadás lehetőségei azonban egyelőre nagyon korlátozottak, és jellemzően továbbra is főként az adminisztratív feladatokhoz kapcsolódnak.

Az ÖMKi-nél bíznak benne, hogy a következő KAP-ciklusban ez változni fog. A tervek szerint ugyanis átalakul a szaktanácsadás támogatására vonatkozó kiírás és a támogatás rendszere is. A szaktanácsadói szervezetek támogatását akkreditációhoz kötné a szaktárca, amely egy akkreditációs központ létrehozását is tervezi.

Az ÖMKi szakembere szerint bővíteni szükséges a szaktanácsadói kapacitást, erősíteni kellene a gyakorlati, szakmai tudásátadást, és hatékonyabbá válna a szolgáltatás, ha különválna a kétféle - adminisztrációs és termelési - tanácsadási terület. 

Az adminisztráció sikeres ellátásához ugyanis másféle szakmai kompetenciák kellenek, mint a terepen, ahol például a tápanyag-utánpótlásban vagy éppen a növényvédelemben kell segíteni a gazdálkodókat.

Az ÖMKi folyamatosan fejlődő On-farm kutatási hálózatában, több mint száz termelői partner bevonásával folytak kísérletek 2021-ben a biogazdálkodás fejlesztésére
Az ÖMKi folyamatosan fejlődő On-farm kutatási hálózatában, több mint száz termelői partner bevonásával folytak kísérletek 2021-ben a biogazdálkodás fejlesztésére
Fotó: ÖMKi
Bár az ÖMKi szaktanácsadói kapacitásai gyakorlatilag elfogytak, számos egyéb módon is igyekszik támogatást biztosítani az ökogazdálkodást folytatóknak vagy az iránt érdeklődőknek. A honlapján szezonális növényvédelmi felhívások, termesztéstechnológiai kiadványok és gazdálkodói jógyakorlatok érhetők el, videók formájában is. Szakmai rendezvényei és nyílt napjai mellett együttműködésekkel is szolgálja a tudásmegosztást. Tavaly – a Vetőmag Szövetség és Terméktanáccsal, a Nébih-hel és számos hazai agrárkutató-hellyel közösen – hét helyszínen hozott létre kisparcellás ökológiai őszibúza-fajtateszthálózatot, és a program idén már tönkölyfajtákkal bővítve folytatódik. A célja, hogy segítse a termelőket az adott térségben legjobban teljesítő fajták kiválasztásában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.

Továbbra is ki tudják elégíteni a szerződéses mezőgazdasági vízigényeket

A vízügyi igazgatóságok továbbra is ki tudják elégíteni a szerződéses mezőgazdasági vízigényeket - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.

Már Hollandia is kiszáradt

Sok országhoz hasonlóan Hollandiát is sújtja a szárazság, mivel a helyi vízügyi hatóság jelentése szerint az átlagosnál jóval kevesebb csapadék esett.

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Aszály a köbön

Az utóbbi egy hónapban több mint húsz trópusi nap volt a Vajdaságban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Április óta elkerülik a térséget a nagyobb kiterjedésű esőfelhők, csak lokális jellegű záporok áztatták a földet. Ennek eredményeként térségenként és határrészenként igen eltérő képet mutatnak a vetések.