0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Tizedikek vagyunk a világranglistán

Öt év alatt több mint duplájára nőtt itthon az ökológiai gazdálkodásba vont területek mérete. A mezőgazdasági területeken belüli 6 százalékos ökoterület-aránnyal az Európai Unió középmezőnyébe tartozunk. Az ökológiai minősítés gyümölcsösök abszolút kiterjedését tekintve viszont már most világviszonylatban a 12. helyen állunk.

A növekedés dinamikájában pedig még ennél is jobban teljesítünk:

2021-ben a 10. ország voltunk, ahol a leginkább bővült az ökológiai gazdálkodás.

Fontos, hogy a területnövekedéssel együtt a szakmai színvonal is garantált maradjon. Egyértelműen növelni kell a tudásátadást, a gazdálkodók számára elérhető szaktanácsadást – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője.

Az ÖMKi – mint az ország egyetlen ökológiai gazdálkodásra specializálódott kutatóintézete – aktívan közreműködött a hazai ökogazdálkodási cselekvési terv (Nemzeti Cselekvési Terv az Ökogazdálkodás Fejlesztéséért 2021-2027, ÖCST) előkészítésében, amelyet minden tagállam számára előirányoz az Európai Unió. A dokumentumot várhatóan év elején fogadja el az Agrárminisztérium.

Az ÖCST azokat a gyakorlati intézkedéseket foglalja össze, amelyektől azt várják, hogy 2030-ig átlagosan 25 százalékra emelkedjen az ökológiai gazdálkodásba vont terület aránya az Unióban.

Ez a célszám Magyarországon 2027-ig 10 százalék. Az ökogazdálkodási cselekvési terv azonban nemcsak az érintett termőföld arányaira fogalmaz meg célszámokat, hanem sok más területre is. Egyebek mellett a belföldi piacbővítésre, a feldolgozás növelésére, a biotermékek közétkeztetésben betöltött helyére és a szaktanácsadás bővítésére.

Az ÖMKi 2020 óta működtet szaktanácsadói hálózatot az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) támogatásával, aminek keretében csak a szaktanácsadási költség tíz százalékát kell megfizetniük a szerződő gazdálkodóknak.

A szolgáltatást igénybe vevő mintegy 187 ügyfél azonban csak a töredéke azoknak, akik agrárökológiai, illetve ökogazdálkodási támogatásban részesülnek.

„Mindenkinek az az érdeke, hogy akik belépnek ebbe a rendszerbe, azok magas szakmai színvonalon foglalkozzanak ezzel a viszonylag tudásintenzív művelési formával” – hangsúlyozza az ügyvezető.

A mezőgazdasági szaktanácsadási hálózatok nélkülözhetetlen szereplői a jó gyakorlatok terjesztésének. A kutatóintézet tavaly hét főre bővítette szerződött tanácsadói létszámát. Olyan szakértőket hívtak meg, akiknek az ügyfélköre nagyobbrészt ökológiai gazdálkodással foglalkozik, és akik nemcsak az adminisztratív, hanem a gyakorlati, szakmai kérdésekben is kompetensek. Több köztük gyakorló biogazdálkodó, gyümölcstermelő, szőlész-borász vagy szántóföldi termelő.

Az ország legtöbb régiójában van már olyan szakember, aki az ökológiai gazdálkodásban tevékenykedő, vagy arra áttérő gazdáknak szakmai segítséget nyújthat.

A támogatott szaktanácsadás lehetőségei azonban egyelőre nagyon korlátozottak, és jellemzően továbbra is főként az adminisztratív feladatokhoz kapcsolódnak.

Az ÖMKi-nél bíznak benne, hogy a következő KAP-ciklusban ez változni fog. A tervek szerint ugyanis átalakul a szaktanácsadás támogatására vonatkozó kiírás és a támogatás rendszere is. A szaktanácsadói szervezetek támogatását akkreditációhoz kötné a szaktárca, amely egy akkreditációs központ létrehozását is tervezi.

Az ÖMKi szakembere szerint bővíteni szükséges a szaktanácsadói kapacitást, erősíteni kellene a gyakorlati, szakmai tudásátadást, és hatékonyabbá válna a szolgáltatás, ha különválna a kétféle – adminisztrációs és termelési – tanácsadási terület. 

Az adminisztráció sikeres ellátásához ugyanis másféle szakmai kompetenciák kellenek, mint a terepen, ahol például a tápanyag-utánpótlásban vagy éppen a növényvédelemben kell segíteni a gazdálkodókat.

Bár az ÖMKi szaktanácsadói kapacitásai gyakorlatilag elfogytak, számos egyéb módon is igyekszik támogatást biztosítani az ökogazdálkodást folytatóknak vagy az iránt érdeklődőknek. A honlapján szezonális növényvédelmi felhívások, termesztéstechnológiai kiadványok és gazdálkodói jógyakorlatok érhetők el, videók formájában is. Szakmai rendezvényei és nyílt napjai mellett együttműködésekkel is szolgálja a tudásmegosztást. Tavaly – a Vetőmag Szövetség és Terméktanáccsal, a Nébih-hel és számos hazai agrárkutató-hellyel közösen – hét helyszínen hozott létre kisparcellás ökológiai őszibúza-fajtateszthálózatot, és a program idén már tönkölyfajtákkal bővítve folytatódik. A célja, hogy segítse a termelőket az adott térségben legjobban teljesítő fajták kiválasztásában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu