Back to top

Visszatér a tél

A Szilveszter napja óta eltelt közel egy hétben az évszakhoz képest szokatlanul meleg időjárás zavarta meg a növények téli nyugalmi időszakát. Az ilyenkor megszokottnál 6-10 fokkal melegebb időben minden nap melegrekordok dőltek meg. A téli tavasznak egy tegnap érkezett hidegfront vetett véget, amely mögött egyre hidegebb légtömegek áramlanak térségünkbe.

Az előttünk álló egy hétben már komoly éjszakai fagyokra, és gyakran napközben is fagypont körüli hőmérsékletekre lehet számítani, vagyis visszaáll az ilyenkor szokásos téli idő.

A mögöttünk álló egy hétben több időjárási front is átvonult fölöttünk, melyek gyakran erős nyugatias áramlással tavasziasan enyhe légtömegeket szállítottak fölénk. Csapadék szerdáig nem sok esett. Múlt csütörtökön és pénteken még országszerte hullott egy kevés eső, utána csak az északi, északkeleti országrészben fordultak elő gyenge esők. Szerdán egy hidegfronthoz kapcsolódóan keleten szintén 1 mm alatti mennyiségeket mérhettünk, a Dunántúl délnyugati felén viszont sokfelé 3-10 mm esett, Vas és Zala megyékben pedig 10-15 mm hullott.

Az enyhe, többször szeles időben a talajok felszín közeli része sokat szikkadt szerdáig, a Dunántúlon azonban ekkor ismét sárossá vált.

A Tisza déli szakaszának környékén belvizes területek jelentek meg. A karácsonykor esett hó északkeleten még az újév első napjaiban is kitartott, a hét első napjaiban azonban mindenütt elolvadt. A talajok mélyebb rétegeinek téli feltöltődése bár elég későn kezdődött az idén, de viszonylag jól áll, a felső egy méteres réteg hasznosítható víztartalma a legtöbb helyen 60-90% közötti, a Dunántúl déli délnyugati tájain közel telített a talaj.

A meleg levegő beáramlása nyugat felől már a múlt hét közepén elkezdődött, délnyugaton már múlt csütörtökön 10 fokig melegedett a levegő, északkeletről azonban nehezen szorult ki a felszín közelében megrekedt hideg, nedves légtömeg.

Így a múlt hét második felében meglehetősen nagy hőmérsékleti különbségek alakultak ki a ködös északkeleti tájak és az ország többi része között, ahol többnyire napos, vagy közepesen felhős időjárás volt az uralkodó. Előbbi helyeken csak a hegyvidékeken emelkedett 10 fok közelébe a hőmérséklet, máshol mindössze 4-6 fok volt jellemző, míg az ország nagy részén 14-17 fokokat mérhettünk. Hétfőn viszont erős nyugati szél északkeletről is kisöpörte a hideg levegőt, és a hét első felében már arrafelé is tavasziasan meleg idő volt a jellemző. Gyenge éjszakai fagyok is csak kevés helyen, főként derültebb éjszakákon fordultak elő az elmúlt egy hétben, de például szerdán reggel az ország nagy részén nem hűlt +5 fok alá a levegő.

2022 első 5 napjának átlaghőmérséklete 7-10 fokkal alakult magasabban a sokéves átlagnál.

Az előttünk álló egy hétben is frontok sorozata alakítja időjárásunkat, de az eddigieknél lényegesen hidegebb időre van kilátás.

Jelentős, országos csapadék továbbra sem érkezik, szombaton a Tiszántúlon várható havazás, ott néhány centiméteres hóréteg kialakulására is számítani lehet. Vasárnap a Dunántúlon valószínű kisebb havazás, gyenge havas eső. A jövő hét első napjaiban számottevő csapadékra nincs kilátás, szerdától lehet ismét többfelé gyenge vegyes halmazállapotú csapadék. Péntektől országszerte mérséklődik a szél, és csak hétfőn és szerdán kell ismét erős széllökésekre számítani elsősorban a Dunántúl területén. A hőmérséklet már ma is jelentősen visszaesett a hét első feléhez képest, péntektől pedig tovább hűl az idő.

Éjszakánként országszerte fagypont alá csökken a hőmérséklet, nagy területen -5 foknál is hidegebb várható, és a maximum értékek sem emelkednek a hét további részén számottevően 0 fok fölé, a leghidegebb a hóval borított keleti tájakon valószínű.

A jövő hét első napjaiban kissé enyhül az idő, a maximum értékek pár fokkal emelkedhetnek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.

Akácvirágzás csapadékhiánnyal

A hónapok óta tartó csapadékhiány tovább fokozódott az ország jelentős részén, egyre nő a aszályos területek kiterjedése. A helyzet javulására majd jövő keddtől van esély, amikor számottevő csapadék érkezhet, de ez egyelőre még meglehetősen bizonytalan. Az akác virágzik, de a száraz talaj, a várható nyárias meleg és többször szeles idő nem ideális a nektárképződésre, a virágzásra és a hordásra.

„Imádkozzunk esőért!”

Lényegesen magasabbak a tavaszi vetésű szemes kukorica, napraforgó és szója vetésterületei az elmúlt egy, illetve öt év átlagértékeinél, ami az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult bizonytalan helyzetben megnyugtatást jelenthet a piac számára – tájékoztatott Nagy István agrárminiszter.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Üllő és kalapács között

Nincs könnyű helyzetben az agrárium, hiszen kettős kihívás előtt áll finanszírozási oldalról – mondta el Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank kereskedelmi és agrárfinanszírozási igazgatója az Magyar Mezőgazdaságnak. Az emelkedő kamat- és beruházási költségek mellett nehéz hosszú távú döntéseket hozni, de mire érdemes figyelni? Erről beszélgettünk vele az Alföldi Állattenyésztési Napokon.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Nagygépek a földeken - nem csak hasznot hoznak

Az egyre nagyobb méretű traktorok, kombájnok és egyéb mezőgazdasági gépeknek a súlya is tekintélyes. A leghatalmasabbak magasabbak, mint egy afrikai elefánt, és egy terménnyel teli kombájn akár 36 tonnát is nyomhat - ami egy kisebb elefántcsorda súlyának felel meg.