Back to top

Vízkereszt napja van, ideje újrahasznosítani a karácsonyfát

A decemberi ünnepi időszak szinte elképzelhetetlen a szépen feldíszített karácsonyfa nélkül. Az otthonunk ékköve nem csak szemet gyönyörködtető látványt nyújt, az illata is teljesen elvarázsolja az embert.

Az ünnepek viszont hamar tovaszállnak és a fának bizony mennie kell. A szokások szerint január hatodikán intünk búcsút a fának.

Miért január 6.?

Fotó: pixabay.com
Január hatodika Vízkereszt napja. A kisjézus december 25-én látta meg a napvilágot, a napkeleti bölcsek viszont január 6-án tették nála tiszteletüket.

A hagyomány szerint a karácsonyfa tetején lévő csillag mutat utat a három királynak, ezért sem szabad leszedni a díszeket idő előtt.

Ha mégis hamarabb távolítjuk el a díszeket, akkor az balszerencsét és satnya termést hoz az esztendőre. Ha viszont a fa még Vízkereszt napjának éjjelén is házunkat díszíti, akkor a hagyomány szerint annak már úgy kell maradnia egész évben, különben szintén ránk járhat a rúd.

Hazánkban sok helyen biztosítanak módot arra, hogyan tudjuk újra hasznosítani a karácsonyfát. Járjon utána a helyi lehetőségeknek. Lépjen kapcsolatba a városvezetéssel vagy a helyi hulladékgazdálkodóval. Sokszor elviszik a fát, újrahasznosítják - leggyakrabban energiává alakítják a fákat a távhőszolgáltatók -, vagy tájékoztatják önt a leadóhelyről.

Készítsen mulcsot vagy komposztot.

Fotó: pixabay.com
A fenyőfából és a rajta lévő tűlevelekből remek mulcsot vagy komposztot lehet készíteni, melyet akár a saját kertjében is felhasználhat. A tűlevelek tele vannak tápanyagokkal, melyek csökkentik a talaj PH-értékét, ha az lúgosabb.

A mulcs a talajtakarásra használt anyagok összessége.

A talajtakaró nyáron tovább tartó nedvességet biztosít az alatta megbúvó növényzetnek, télen viszont a hőmegtartásban van nagy szerepe.

Készítsen belőle menedéket

Fotó: commons.wikimedia.org

Biztosítson menedéket a halak, madarak és más vadon élő állatok számára. A tavacska aljára helyezett fa menedéket és táplálékforrást tud nyújtani a halak számára. Ha nincs tava, viszont van telke, akkor a vadonélő állatok számára tud kedvezni. Az ágak közé tehet madáreleséget, valamint gyümölcsöt is, a madarak hálásak lesznek érte. Győzödjön meg róla, hogy a fa teljesen le van csupaszítva és egy dísz sem maradt rajta.

Szórja szét a fa hamvait

Fotó: pixabay.com

Ha van lehetősége elégetni a fát, akkor a belőle keletkezett hamu szintén hatalmas nagy tápanyagforrás a növényzet számára. Mindemellett kitűnő kálium és mész forrás is, ami serkenti a növények virágzását.

A fenyőfák úgynevezett kreozotot tartalmaznak, ami égés közben jelentős kormolással jár.

Ha ránk hallgat és a lehetőségei is megengedik, akkor fenyőfáját inkább égesse el a szabadlevegőn - ám előtte tájékozódjon a tűzgyújtás feltételeiről az önkormányzatoknál.

Díszítse vele otthonát

Fotó: pixabay.com

Ha az ünnepek után is friss fenyőillatra vágyik és olyan szerencsés, hogy a fenyőfájának még üde zöldek a tűlevelei, akkor azokat tárolhatja tovább tasakokban, papírzacskókban. Az így tárolt tűleveleknek még sokáig érződni fog az illata.

A fa törzséből pedig készíthető alátét, poháralátét vagy egyéb lakást díszítő tárgyak.

Ha emellett dönt, akkor győződjön meg arról, hogy a fenyőfája teljesen kiszáradt, ezt követően kezelje le lakkal, így sokkal szebb lesz a végeredmény.

Forrás: 
agdaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Virágba borult akácerdők a Nyírségben

Ha esetleg valaki nem tudta volna eddig, hogy miért hívják „fehér akácnak” a Nyírségben leggyakoribb fafajunkat, most az erdőt járva megtapasztalhatja. Több ezer hektár akácos borult pompázatos fehér virágba térségünkben (is). Akár a Sóstói-erdőben sétálva, akár a Nagykálló Harangod környéki erdőtömböt autóval átszelve találkozhatunk ezzel az igazán gyönyörű képpel, mely az elmúlt évszázadok alatt teljesen hozzánőtt az Alföld vidékéhez.

Négy helyszínen száz film a gödöllői természetvédelmi fesztiválon

Május 27-től 29-ig rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, amelyen ebben az évben négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők. Az ingyenes fesztivál helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély és parkja, a kínálatot számos családi és kulturális program színesíti.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.