Back to top

Babiš nagygazdaságai ellenzik a kistermelőknek kedvezőbb KAP-tervet

A nagy gazdálkodókat képviselő cseh mezőgazdasági szervezetek – például az Agrofert Holding, amelynek tényleges tulajdonosa Andrej Babiš – ellenzik a cseh nemzeti KAP stratégiai terv tervezett változtatásait, különös tekintettel arra, hogy korlátoznák a nagyüzemeknek járó közvetlen EU-s kifizetéseket. Ha a módosításokat elfogadják, a szervezetek alkotmányos pert terveznek indítani.

Fotó: pixabay.com
Az Euractiv tudósítása szerint Jan Doležal, a Cseh Agrárkamara elnöke azt mondta, tagjaik elégedetlensége a jelenlegi helyzettel kapcsolatban növekszik, és hozzátette, hogy országszerte gazdálkodói tiltakozó akciók lehetnek, ha változtatnak a KAP stratégiai terven.

A következő 7 év EU-s agrártámogatásainak elosztását meghatározó cseh stratégiai terv jelenlegi változatát Andrej Babiš korábbi kormányzata készítette. Az új kormány azonban most szeretné összhangba hozni a tervet a koalíciós megállapodásával.

Kiemelt céljai között szerepel a nagy mezőgazdasági társaságok – például az Agrofert Holding, amelynek tényleges tulajdonosa Babiš – támogatásának csökkentése.

A cseh mezőgazdaság nagy szereplői azonban határozottan ellenzik ezt a lépést.

„Aláássa a helyes mezőgazdasági gyakorlat gazdasági fenntarthatóságát Csehországban, és növeli a cseh mezőgazdaság jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot, amelyet most tapasztalunk. A fogyasztók is megfizethetik az árát, hiszen egyre kevesebb hazai élelmiszert találnak majd a polcokon. Az élelmiszerimport növekedése az árak instabilitásához és potenciális áremelkedésekhez vezet” – figyelmeztetett Doležal.

A Cseh Agrárkamara és a Cseh Mezőgazdasági Szövetség azt is közölte, hogy az új adminisztráció a nagygazdálkodókkal való egyeztetés nélkül akarja módosítani a tervet, amely szerintük törvénytelen.

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL, EPP), az új mezőgazdasági miniszter azt állítja, hogy a nagy gazdaságok túlságosan nagyvonalú támogatásban részesültek az elmúlt években, és most kiegyensúlyozottabb álláspontra van szükség. Hasonló véleményt fogalmaztak meg a cseh zöld civil szervezetek és a kisgazdaságok képviselői, akik az uniós támogatási felső határokért küzdenek.

Kapcsolódó cikkünk: Zöld civil szervezetek: A cseh KAP stratégiai tervet át kell dolgozni

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Új Amazone ekék Mosonmagyaróvárról

Új, nagy területteljesítményű, hét-, nyolc- és kilencfejes váltvaforgató ekék gyártásába kezdtek az Amazone mosonmagyaróvári üzemében, az egykori Vogel-Noot ekegyárban.

Fekete gyémánt

A franciaországi Vaucluse megyében öt szarvasgomba-termesztő nemrégiben létrehozta az első közös szarvasgombamárkát. A Le Diamant Noir du Vaucluse (Vaucluse fekete gyémántja) márka szavatolja a szarvasgomba francia eredetét, frissességét és növényvédőszer-mentességét.

Segítség az eredményes pályázatbenyújtáshoz

Az Agrárminisztérium az előző évekhez hasonlóan, 2022-ben is segítséget kíván nyújtani az agrárágazati, illetve a környezet- és természetvédelmi civil szervezeteknek, hogy szakmai, valamint a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektjeik megvalósításához vissza nem térítendő támogatásban részesülhessenek.

Ködképzés mesterfokon

A ködképzők szinte megkerülhetetlen eszközökké váltak a kémiai és a biológiai növényvédelemben egyaránt. Segítségükkel munkaidőt és munkaerőt takaríthatnak meg a kertészek, ráadásul egyes készítmények ködpermetezővel történő kijuttatása gazdaságosabb és hatékonyabb a hagyományos permetezésnél.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Teremtett világunk megóvása közös felelősségünk

Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

Pályázat az agrárágazati civil szervezeteknek

Hatvan millió forint keretösszeggel hirdet pályázatot agrárágazati civil szervezeteknek az Agrárminisztérium. A szaktárca 2022-ben is segítséget nyújt az idei évben tervezett szakmai, a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektet megvalósításához.

Harmadával csökkenti az állatállományt Hollandia

A környezet kímélése érdekében Hollandiában olyan programot dolgoztak ki, amelytől azt várják, hogy harmadával csökkenjen a gazdaságokban tenyésztett állatok száma.

Megjelent a zöld civil szervezeteket támogató Zöld Forrás pályázat

Az Agrárminisztérium idén is meghirdeti környezet- és természetvédelmi feladataihoz illeszkedő, a civil feladatvállalást segítő, 70 millió forint keretösszegű Zöld Forrás pályázatát.