Back to top

Babiš nagygazdaságai ellenzik a kistermelőknek kedvezőbb KAP-tervet

A nagy gazdálkodókat képviselő cseh mezőgazdasági szervezetek – például az Agrofert Holding, amelynek tényleges tulajdonosa Andrej Babiš – ellenzik a cseh nemzeti KAP stratégiai terv tervezett változtatásait, különös tekintettel arra, hogy korlátoznák a nagyüzemeknek járó közvetlen EU-s kifizetéseket. Ha a módosításokat elfogadják, a szervezetek alkotmányos pert terveznek indítani.

Fotó: pixabay.com
Az Euractiv tudósítása szerint Jan Doležal, a Cseh Agrárkamara elnöke azt mondta, tagjaik elégedetlensége a jelenlegi helyzettel kapcsolatban növekszik, és hozzátette, hogy országszerte gazdálkodói tiltakozó akciók lehetnek, ha változtatnak a KAP stratégiai terven.

A következő 7 év EU-s agrártámogatásainak elosztását meghatározó cseh stratégiai terv jelenlegi változatát Andrej Babiš korábbi kormányzata készítette. Az új kormány azonban most szeretné összhangba hozni a tervet a koalíciós megállapodásával.

Kiemelt céljai között szerepel a nagy mezőgazdasági társaságok – például az Agrofert Holding, amelynek tényleges tulajdonosa Babiš – támogatásának csökkentése.

A cseh mezőgazdaság nagy szereplői azonban határozottan ellenzik ezt a lépést.

„Aláássa a helyes mezőgazdasági gyakorlat gazdasági fenntarthatóságát Csehországban, és növeli a cseh mezőgazdaság jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot, amelyet most tapasztalunk. A fogyasztók is megfizethetik az árát, hiszen egyre kevesebb hazai élelmiszert találnak majd a polcokon. Az élelmiszerimport növekedése az árak instabilitásához és potenciális áremelkedésekhez vezet” – figyelmeztetett Doležal.

A Cseh Agrárkamara és a Cseh Mezőgazdasági Szövetség azt is közölte, hogy az új adminisztráció a nagygazdálkodókkal való egyeztetés nélkül akarja módosítani a tervet, amely szerintük törvénytelen.

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL, EPP), az új mezőgazdasági miniszter azt állítja, hogy a nagy gazdaságok túlságosan nagyvonalú támogatásban részesültek az elmúlt években, és most kiegyensúlyozottabb álláspontra van szükség. Hasonló véleményt fogalmaztak meg a cseh zöld civil szervezetek és a kisgazdaságok képviselői, akik az uniós támogatási felső határokért küzdenek.

Kapcsolódó cikkünk: Zöld civil szervezetek: A cseh KAP stratégiai tervet át kell dolgozni

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.

Támogatások: elnyerni, felhasználni, megtartani

Az utóbbi időben kiírt vidékfejlesztési pályázatok segítségével több, mint 1500 milliárd forrás jutott el az agráriumba. Az elmúlt KAP-ciklus tapasztalatai azt mutatják, a gazdák sokszor részben vagy akár egészben is elbukják a korábban elnyert támogatást, mert a sok teendőjük mellett elsikkad a projekt pontos végrehajtása. Mire kell tehát figyelni a pályázatok megvalósításánál egy kisgazdaságban?

Elsők közt érhetők el a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholdingnál

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Ezt kell tudni a hamarosan induló Agro-ökológiai Programról

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk, ennek fontos eszköze a környezet- és klímatudatos gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása, amelyek fejlesztik a táj mozaikosságát és a biodiverzitás sokszínűségét, javítják a talajok állapotát és vízháztartását vagy éppen a fenntarthatóbb növényvédőszer-használatot.

Őszindító Termelési Tanácskozás Jászberényben

A gazdálkodók informálása céljából összehívott tanácskozáson elhangzott, hogy az öntözésfejlesztési beruházások megvalósításán túl, a várhatóan jövőben is visszatérő aszály okozta károk megelőzése és csökkentése érdekében a termelésbiztonságot erősítő, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését szolgáló gyakorlati technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk a gazdálkodóknak.