0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Babiš nagygazdaságai ellenzik a kistermelőknek kedvezőbb KAP-tervet

A nagy gazdálkodókat képviselő cseh mezőgazdasági szervezetek – például az Agrofert Holding, amelynek tényleges tulajdonosa Andrej Babiš – ellenzik a cseh nemzeti KAP stratégiai terv tervezett változtatásait, különös tekintettel arra, hogy korlátoznák a nagyüzemeknek járó közvetlen EU-s kifizetéseket. Ha a módosításokat elfogadják, a szervezetek alkotmányos pert terveznek indítani.

Az Euractiv tudósítása szerint Jan Doležal, a Cseh Agrárkamara elnöke azt mondta, tagjaik elégedetlensége a jelenlegi helyzettel kapcsolatban növekszik, és hozzátette, hogy országszerte gazdálkodói tiltakozó akciók lehetnek, ha változtatnak a KAP stratégiai terven.

A következő 7 év EU-s agrártámogatásainak elosztását meghatározó cseh stratégiai terv jelenlegi változatát Andrej Babiš korábbi kormányzata készítette. Az új kormány azonban most szeretné összhangba hozni a tervet a koalíciós megállapodásával.

Kiemelt céljai között szerepel a nagy mezőgazdasági társaságok – például az Agrofert Holding, amelynek tényleges tulajdonosa Babiš – támogatásának csökkentése.

A cseh mezőgazdaság nagy szereplői azonban határozottan ellenzik ezt a lépést.

„Aláássa a helyes mezőgazdasági gyakorlat gazdasági fenntarthatóságát Csehországban, és növeli a cseh mezőgazdaság jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot, amelyet most tapasztalunk. A fogyasztók is megfizethetik az árát, hiszen egyre kevesebb hazai élelmiszert találnak majd a polcokon. Az élelmiszerimport növekedése az árak instabilitásához és potenciális áremelkedésekhez vezet” – figyelmeztetett Doležal.

A Cseh Agrárkamara és a Cseh Mezőgazdasági Szövetség azt is közölte, hogy az új adminisztráció a nagygazdálkodókkal való egyeztetés nélkül akarja módosítani a tervet, amely szerintük törvénytelen.

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL, EPP), az új mezőgazdasági miniszter azt állítja, hogy a nagy gazdaságok túlságosan nagyvonalú támogatásban részesültek az elmúlt években, és most kiegyensúlyozottabb álláspontra van szükség. Hasonló véleményt fogalmaztak meg a cseh zöld civil szervezetek és a kisgazdaságok képviselői, akik az uniós támogatási felső határokért küzdenek.

Kapcsolódó cikkünk: Zöld civil szervezetek: A cseh KAP stratégiai tervet át kell dolgozni

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euractiv.com