Back to top

Lehet finom, ami egészséges

Vincze Sára mottóját adtuk cikkünk címének. A Zalaapátiban lakó hölgy gyümölcsöt és zöldséget dolgoz fel, a lehető legváltozatosabb módokon. A szörpök, lekvárok és savanyúságok készítésén kívül az alapanyagok termelésében is nagy szerepet vállal.

– Mindig is érdekelt a vendéglátás, ezért érettségi után ebben az irányban tanultam tovább – fogalmazott. – A Pécsi Tudományegyetem turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésén végeztem, ahol kommunikációs, marketing, pénzügyi, értékesítési, ételkészítési, vállalati gazdaságtani és vezetésszervezési ismereteket szereztem. Ugyanakkor érdekelt a dentálhigiénia is, ezért azzal kapcsolatban is végeztem tanulmányokat, jelenleg is ezen a területen dolgozom.

Már a nagyszüleim is őstermelők voltak, így gyermekkorom óta részt veszek a gyümölcs- és zöldségtermesztésben és -feldolgozásban.

Vincze Sára: mint a fiatalok általában, szívesen elkalandozom az új ízek irányába
Vincze Sára: mint a fiatalok általában, szívesen elkalandozom az új ízek irányába
Fotó: Bella Huba
Régóta készítek házi befőttet, de persze eredetileg csak a családnak, aztán a barátainknak is elkezdtem kínálni őket. Az ő bíztatásukra kezdtem el foglalkozni az üzleti oldalával. Szeretném, ha más családok is az én termékeimet tehetnék az asztalukra. Számomra az egészség a legfontosabb, és úgy gondolom, hogy vitaminban gazdag, színezékmentes élelmiszereink hozzá tudnak járulni az egészség megőrzéséhez. Mottóm, vagyis a Gyümölcsbutik mottója is erre utal: „Lehet finom, ami egészséges!”

Vincze Sárának fontos, hogy teljesen természetesek legyenek a termékei.

– ­A Gyümölcsbutik olyan kisvállalkozás, ahol saját gyümölcsöket és zöldségeket dolgozok fel, minél változatosabban. Arra törekszem, hogy tartósítószer használata nélkül állítsak elő minél természetesebb és ízletesebb élelmiszert. Elsősorban szörpöket és lekvárokat készítek, de savanyúságokat és különlegességeket is. Folyamatosan bővítem a választékot, a lehetőségeimnek megfelelően próbálok igazodni a vevők igényeihez.

Mivel a családban mindig is készítettünk szörpöt, lekvárt, kompótot, savanyúságot, én is kipróbáltam, aztán szívesen folytattam a hagyományt. Mint a fiatalok általában, szívesen elkalandozom az új ízek irányába.

Én fejlesztettem ki többek közt az Édes fűszeres füge, a Zöldparadicsom-lekvár, a Fűszeres szőlőszörp és a Karácsonyi fügelevélszörp receptjét. Az ilyesmit kalandnak tekintem az ízek világában. A kidolgozásuk épp olyan örömet okozott, mint az értük kapott elismerés. Vegyszermentesen, tartósítószermentesen, hőkezeléssel készítem a termékeimet, a természetes íz megőrzése érdekében minél kevesebb cukor hozzáadásával.

Többen kérdezték, hogy cukorbetegeknek is készítek-e termékeket, ezért kezdtem el natúr – cukor hozzáadása nélküli –, illetve eritrittel édesített termékeket gyártani. Arra törekszem, hogy az alapanyagok minél nagyobb része saját termesztésű legyen. A vállalkozás keretében eladott termékek alapanyagául szolgáló gyümölcsöket és zöldségeket Zalaapátiban, közel 1 hektáros területen termeljük, és ott is dolgozzuk fel őket.

Korábban a szüleimnek volt gyümölcsöse, de a vásárlói igények miatt saját területet vásároltam. Oda gyümölcsfákat telepítettem.

Most körülbelül nyolcvanféle gyümölcsfajtát termesztek: alma, körte, barack, szilva, cseresznye, meggy, füge, dió, gesztenye, ribizli, jósta, málna, szőlő. Ennek ellenére folyamatosan telepítek újakat, és további terület vásárlását tervezem.

Szörpválaszték a Gyümölcsbutikban
Szörpválaszték a Gyümölcsbutikban

A termelés és a feldolgozás meglehetősen sok elfoglaltsággal jár és nagy odafigyelést követel.

– ­Más lepihen, amikor hazamegy a munkából. Én akkor kezdem el a kerti munkát és a befőzést. Sok mindent régi recept alapján csinálok, de sok új ízt magam kísérletezek ki. A tavasz és az ősz húzós szokott lenni, olyankor van a legtöbb munka. A többi időszakban az eladás a fő tevékenység. Az általam előállított termékekben a saját ízlésemet adom tovább, vagyis mindent újra és újra megkóstolok, és megkóstoltatom a körülöttem lévőkkel is. A termékeim attól is egyediek – és, mondhatnám, megismételhetetlenek –, mert a mindenkori lelkiállapotom is bennük van.

Van olyan időszak, amikor már nem akarok se gyümölcsöt, se terméket látni. Akkor elmegyek egyet bulizni és kikapcsolódni, de utána mégiscsak folytatom.

Őstermelő vagyok, ez a legalkalmasabb, ahogy ezt a tevékenységet hivatalosan végezhetem. Őstermelőként egyéb lehetőségeket is szeretnék kihasználni, amik ebből a státuszból adódnak. Például jól jönnének a pályázati lehetőségek.

Vincze Sára örül neki, hogy sokan keresik a termékeit. Azt mondja, a természetesség, a különlegesség és az íz ennek a záloga.

– ­Eddig helyi termelői piacokon, az interneten és ismerőseim körében értékesítettem a termékeimet. Az igényes vásárlók áruház helyett termelői piacon vásárolnak, ahol megismerkedhetnek az eladóval és a készítővel. A személyes kapcsolat létrejötte után már keresik a termékeimet, és jelezni tudják esetleges javaslataikat, igényeiket. Sokan gyerekkoruk ízeit fedezik fel szörpjeimben és a lekvárjaimban. Manapság tömegcikkek helyett egyre inkább zamatos, egyedi hűzi ízeket keresnek az emberek.

A tartósítószerekkel és mesterséges színezékekkel szemben előnyben részesítik a természetes alapanyagokat és eljárásokat. Az én termékeim megfelelnek ezeknek a kívánalmaknak.

Savanyúságot is készít fügéből
Savanyúságot is készít fügéből
Legnépszerűbb különleges termékeim egyébként a fügéből készített szörpök, lekvárok és más ínyencségek: a fügelevélszörp, a karácsonyi fügés szörp, a körtés fügelekvár, az édes fűszeres füge és a fügesavanyúság.

A többféle alapanyagból készített szörpöket is keresik, például a Bomekác-szörpöt (bodza-menta-akác) és a Menbér-szörpöt (menta-gyömbér).

Tisztában vagyok vele, hogy mindig lesz olyan, aki tömegcikkeket vásárol, de én azokat a vásárlókat szeretném ellátni, akik az ízletesebb, természetes egészséges minőségi élelmiszereket keresik.

A Gyümölcsbutik fejlesztésében nincs, nem lehet megállás, mondta el Vincze Sára.

– ­Az új telepítés eredményeképpen a jelenlegi alapanyag-mennyiség kétszerese várható. A megnövekedett alapanyag-mennyiség nagyobb feldolgozó- és tárolókapacitást igényel, és ehhez szeretnék egy gazdasági épületet.

Olyan épületet szeretnék, ahol a célra kialakított helyiségekben tudom minél hatékonyabban előállítani termékeimet, és ahol tárolni is tudom őket.

A fejlődés érdekében a tudásomat is fejleszteni szeretném: szívesen ismerkedem meg új technológiákkal, és képzéseken is szeretnék részt venni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

A Magyarországon kiállított számlák 4 százalékát nem fizetik ki - de lesz még rosszabb az arány

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján szerdán az MTI-vel.

Kevesebb a szabálytalankodó vállalkozás a Balatonnál, de így is volt milliós bírság

Tavaly minden hatodik, idén már csak minden hetedik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.