Back to top

Lehet finom, ami egészséges

Vincze Sára mottóját adtuk cikkünk címének. A Zalaapátiban lakó hölgy gyümölcsöt és zöldséget dolgoz fel, a lehető legváltozatosabb módokon. A szörpök, lekvárok és savanyúságok készítésén kívül az alapanyagok termelésében is nagy szerepet vállal.

– Mindig is érdekelt a vendéglátás, ezért érettségi után ebben az irányban tanultam tovább – fogalmazott. – A Pécsi Tudományegyetem turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésén végeztem, ahol kommunikációs, marketing, pénzügyi, értékesítési, ételkészítési, vállalati gazdaságtani és vezetésszervezési ismereteket szereztem. Ugyanakkor érdekelt a dentálhigiénia is, ezért azzal kapcsolatban is végeztem tanulmányokat, jelenleg is ezen a területen dolgozom.

Már a nagyszüleim is őstermelők voltak, így gyermekkorom óta részt veszek a gyümölcs- és zöldségtermesztésben és -feldolgozásban.

Vincze Sára: mint a fiatalok általában, szívesen elkalandozom az új ízek irányába
Vincze Sára: mint a fiatalok általában, szívesen elkalandozom az új ízek irányába
Fotó: Bella Huba
Régóta készítek házi befőttet, de persze eredetileg csak a családnak, aztán a barátainknak is elkezdtem kínálni őket. Az ő bíztatásukra kezdtem el foglalkozni az üzleti oldalával. Szeretném, ha más családok is az én termékeimet tehetnék az asztalukra. Számomra az egészség a legfontosabb, és úgy gondolom, hogy vitaminban gazdag, színezékmentes élelmiszereink hozzá tudnak járulni az egészség megőrzéséhez. Mottóm, vagyis a Gyümölcsbutik mottója is erre utal: „Lehet finom, ami egészséges!”

Vincze Sárának fontos, hogy teljesen természetesek legyenek a termékei.

– ­A Gyümölcsbutik olyan kisvállalkozás, ahol saját gyümölcsöket és zöldségeket dolgozok fel, minél változatosabban. Arra törekszem, hogy tartósítószer használata nélkül állítsak elő minél természetesebb és ízletesebb élelmiszert. Elsősorban szörpöket és lekvárokat készítek, de savanyúságokat és különlegességeket is. Folyamatosan bővítem a választékot, a lehetőségeimnek megfelelően próbálok igazodni a vevők igényeihez.

Mivel a családban mindig is készítettünk szörpöt, lekvárt, kompótot, savanyúságot, én is kipróbáltam, aztán szívesen folytattam a hagyományt. Mint a fiatalok általában, szívesen elkalandozom az új ízek irányába.

Én fejlesztettem ki többek közt az Édes fűszeres füge, a Zöldparadicsom-lekvár, a Fűszeres szőlőszörp és a Karácsonyi fügelevélszörp receptjét. Az ilyesmit kalandnak tekintem az ízek világában. A kidolgozásuk épp olyan örömet okozott, mint az értük kapott elismerés. Vegyszermentesen, tartósítószermentesen, hőkezeléssel készítem a termékeimet, a természetes íz megőrzése érdekében minél kevesebb cukor hozzáadásával.

Többen kérdezték, hogy cukorbetegeknek is készítek-e termékeket, ezért kezdtem el natúr – cukor hozzáadása nélküli –, illetve eritrittel édesített termékeket gyártani. Arra törekszem, hogy az alapanyagok minél nagyobb része saját termesztésű legyen. A vállalkozás keretében eladott termékek alapanyagául szolgáló gyümölcsöket és zöldségeket Zalaapátiban, közel 1 hektáros területen termeljük, és ott is dolgozzuk fel őket.

Korábban a szüleimnek volt gyümölcsöse, de a vásárlói igények miatt saját területet vásároltam. Oda gyümölcsfákat telepítettem.

Most körülbelül nyolcvanféle gyümölcsfajtát termesztek: alma, körte, barack, szilva, cseresznye, meggy, füge, dió, gesztenye, ribizli, jósta, málna, szőlő. Ennek ellenére folyamatosan telepítek újakat, és további terület vásárlását tervezem.

Szörpválaszték a Gyümölcsbutikban
Szörpválaszték a Gyümölcsbutikban

A termelés és a feldolgozás meglehetősen sok elfoglaltsággal jár és nagy odafigyelést követel.

– ­Más lepihen, amikor hazamegy a munkából. Én akkor kezdem el a kerti munkát és a befőzést. Sok mindent régi recept alapján csinálok, de sok új ízt magam kísérletezek ki. A tavasz és az ősz húzós szokott lenni, olyankor van a legtöbb munka. A többi időszakban az eladás a fő tevékenység. Az általam előállított termékekben a saját ízlésemet adom tovább, vagyis mindent újra és újra megkóstolok, és megkóstoltatom a körülöttem lévőkkel is. A termékeim attól is egyediek – és, mondhatnám, megismételhetetlenek –, mert a mindenkori lelkiállapotom is bennük van.

Van olyan időszak, amikor már nem akarok se gyümölcsöt, se terméket látni. Akkor elmegyek egyet bulizni és kikapcsolódni, de utána mégiscsak folytatom.

Őstermelő vagyok, ez a legalkalmasabb, ahogy ezt a tevékenységet hivatalosan végezhetem. Őstermelőként egyéb lehetőségeket is szeretnék kihasználni, amik ebből a státuszból adódnak. Például jól jönnének a pályázati lehetőségek.

Vincze Sára örül neki, hogy sokan keresik a termékeit. Azt mondja, a természetesség, a különlegesség és az íz ennek a záloga.

– ­Eddig helyi termelői piacokon, az interneten és ismerőseim körében értékesítettem a termékeimet. Az igényes vásárlók áruház helyett termelői piacon vásárolnak, ahol megismerkedhetnek az eladóval és a készítővel. A személyes kapcsolat létrejötte után már keresik a termékeimet, és jelezni tudják esetleges javaslataikat, igényeiket. Sokan gyerekkoruk ízeit fedezik fel szörpjeimben és a lekvárjaimban. Manapság tömegcikkek helyett egyre inkább zamatos, egyedi hűzi ízeket keresnek az emberek.

A tartósítószerekkel és mesterséges színezékekkel szemben előnyben részesítik a természetes alapanyagokat és eljárásokat. Az én termékeim megfelelnek ezeknek a kívánalmaknak.

Savanyúságot is készít fügéből
Savanyúságot is készít fügéből
Legnépszerűbb különleges termékeim egyébként a fügéből készített szörpök, lekvárok és más ínyencségek: a fügelevélszörp, a karácsonyi fügés szörp, a körtés fügelekvár, az édes fűszeres füge és a fügesavanyúság.

A többféle alapanyagból készített szörpöket is keresik, például a Bomekác-szörpöt (bodza-menta-akác) és a Menbér-szörpöt (menta-gyömbér).

Tisztában vagyok vele, hogy mindig lesz olyan, aki tömegcikkeket vásárol, de én azokat a vásárlókat szeretném ellátni, akik az ízletesebb, természetes egészséges minőségi élelmiszereket keresik.

A Gyümölcsbutik fejlesztésében nincs, nem lehet megállás, mondta el Vincze Sára.

– ­Az új telepítés eredményeképpen a jelenlegi alapanyag-mennyiség kétszerese várható. A megnövekedett alapanyag-mennyiség nagyobb feldolgozó- és tárolókapacitást igényel, és ehhez szeretnék egy gazdasági épületet.

Olyan épületet szeretnék, ahol a célra kialakított helyiségekben tudom minél hatékonyabban előállítani termékeimet, és ahol tárolni is tudom őket.

A fejlődés érdekében a tudásomat is fejleszteni szeretném: szívesen ismerkedem meg új technológiákkal, és képzéseken is szeretnék részt venni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy termetű bogyósok

A bogyósgyümölcsök újdonságait bemutató sorozatunkat a legnagyobbra növő fajokkal zárjuk. Az egészségtudatos táplálkozás, a különlegességek iránti igény és a klímaváltozás mind népszerűbbé teszik a színes gyümölcsöket, és lehetővé válik több mediterrán eredetű növény termesztése is.

Az árnál is van fontosabb

A Floral Marketing Fund (FMF) támogatásával 2020–2021-ben felmérést végeztek az Egyesült Államokban és Kanadában a fogyasztók bolti és online vásárlási szokásairól. Meglepő eredményre jutottak: a kertészeti árudákban gyakran már csak azután nézik meg a vevők a termékek árát, miután döntöttek a vásárlásról.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben - közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Kö­zösségi üvegház az élelmiszerellátás biztonságáért

Boston és a nagyvárost körülvevő települések vezetői a lakosság bevonásával komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a lehető legjobban kezeljék az élelmiszerellátás bizonytalanságait.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

Hiába a kedvenc zöldségük, sokaknak már nem fér bele a keretbe

Elvileg zajlik a spárga-csúcsszezon Németországban, de elég vegyes a kép, míg egyes térségekben a szedhető mennyiség és a kereslet egyaránt optimális, addig sokhelyütt a gazdákon marad a termés. Az agrarheute.com online agrárszaklap a regionális lapok riportjai alapján készített rövid körképet.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

Kiemelten fontos a biológiai sokféleség megőrzése

Az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, gazdag természeti értékeink, a vadon élő élővilág és természetes élőhelyeinek védelmét - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából.