Back to top

Megváltozik a borok ízvilága

Aki borokba szeretne fektetni, különösen a klasszikusnak számító régiókból származó tételekbe, annak most kell cselekednie. A klímaváltozás miatt ugyanis a jövőben átalakul a borok ízvilága, figyelmeztetnek a szakértők.

A gyűjtők rajonganak a híres évjáratok utolsó palackjaiért. Sok termelő és borszakértő szerint ez az utolsó felhívás, hogy olyan palack birtokába kerüljenek az érdeklődők, amely tartalmazza annak az élőhelynek az ikonikus jellegét, ahonnan származik.

A klímaváltozás következtében olyan borok születnek, amelyek egyre inkább eltérnek a jól ismert ízviágtól.

Mit szólnak ehhez a borkedvelők és a gyűjtők? Tömegesen mennek vásárolni. A LiveTrade kereskedési platform arról számolt be, hogy 2021-ben 15 százalékkal nőtt a luxusborok, köztük a befektetési kategóriának minősülő borok értékesítése.

Rohamosan fogynak ezek a tételek a piacon, és a legutóbbi évjáratok minősége nem engedi, hogy optimistán tekintsünk a jövőbe.

Emiatt az olyan klasszikus borvidékek híres borainak árai, mint Bordeaux, Burgundia és Champagne, az egekbe szöktek.

Az időjárás változásának ízei az egyik vagy másik évjáratban a borászat létezése óta elfogadott norma volt. Sok évtizeden át a franciaországi vagy olaszországi ikonikus régióiból származó borok jellege jól megismételhető és felismerhető volt. Most azonban, hogy az éghajlatváltozás egyre inkább érinti a termelőterületeket, szinte minden földrajzi szélességen, a klasszikus borok régió jellegének fenntartása már nem olyan nyilvánvaló.

Mit jelent a klasszikus évjárat? Ez az, amikor a termőterület, az időjárási viszonyok és a termelő tehetsége olyan borkaraktert eredményez, amelyet egy adott régióban vagy borvidéken példaértékűnek tartanak.

A klímaváltozás számlájára írnak egy sor szélsőséges időjárási eseményt is, amely a szőlőültetvényeket sújtotta az elmúlt években. 2021-ben egy sor különösen tragikus esemény történt az éghajlatváltozás miatt.

Bordeaux, Burgundia, Toszkána vagy Kalifornia neves bortermelői egyre gyakrabban jelzik, hogy éppen e változások miatt a híres borok jellege, amelyhez az ínyencek hozzászoktak, már nem biztos, hogy megismételhető.

A borpiaci helyzetet tovább rontotta a tavalyi, jelentősen alacsonyabb termés. Franciaországban például a tavaszi fagyok és a nyári áradások miatt a termés mintegy 30 százalékkal alacsonyabb lett. Burgundia bizonyult az egyik legsúlyosabban érintett régiónak az országban. Ugyanezen okok miatt a 2021 tragikus évnek bizonyult a német borászok számára is.

Az előző, 2020-as év sem volt könnyebb, például Olaszországban, ahol a szőlőket először a fagy, majd a jégeső pusztította el. Az elmúlt évek tüzei pedig a legnevesebb kaliforniai és ausztráliai termelőket érintették súlyosan.

Az Európai Bizottság nemrégiben bejelentett engedélye a nehéz éghajlati viszonyoknak ellenálló hibrid fajtákból készült borok egyfajta gyógyírt jelent erre a helyzetre. A klasszikus ízek és aromák viszont átalakulnak majd.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Június elején NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-mezőfalva

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 1-2-án, több mint 40 hektáros területen várja az agrárszakembereket, agrárdiákokat; az eseményre ezúttal is ingyenes a belépés.

Tisztújítás a FruitVeB-nél

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttközgyűlése 2026. július 4-ig megerősítette hivatalában a másfél éve működő ügyvezető elnökséget.

Lesz-e elég feldolgozóipari alapanyag?

Egyre kevésbé vonzó a csemegekukorica és zöldborsó termesztése a gazdáknak. Az okok sokrétűek, de a termesztési kedv csökkenése leginkább arra vezethető vissza, hogy a világpiacon az egekbe szökött a takarmánykukorica és az olajos termények ára.

Dél-Európában később indult a szedés, nálunk a tavalyinál korábban lehet dinnye

A terület csökkentéséből és az időjárásból adódóan a dél-európai dinnyetermelő országokban az előző évinél kevesebb termést várnak. A korai szedések pedig egy-másfél hetet csúsztak. Nálunk is szűkült a terület, főként a Kelet-Magyarországon termesztett konstans fajtákból ültetnek kevesebbet. A hűvös áprilist követő májusi meleg hatására azonban június 20. körül már magyar görögdinnyét ehetünk.