Back to top

Törvényes családtagokká válnak a háziállatok

A polgári törvénykönyv reformja kapcsán a háziállatok is több jogot kapnak Spanyolországban.

Spanyolországban szerda óta hatályos az a törvény, amely az állatok jogi státuszát "tárgyakról" "érzékenységgel felruházott élőlényekre" változtatja.

Ez azt jelenti, hogy a házi kedvencek a családok jogi tagjaivá válnak, és a bíráknak figyelembe kell venniük őket válás, öröklés és gyermekelhelyezés esetén.

A kormányzó baloldali párt által előterjesztett új törvény értelmében a tulajdonosok kötelessége lesz biztosítani az állatok jólétét az egyes fajok sajátosságainak megfelelően.

A bírónak válás esetén nemcsak a házastársak helyzetének változását és a gyermekek igényeit, hanem a társállatok új igényeit is figyelembe kell venni. Ezen túlmenően a bíróság figyelembe veszi a házastársaknak az állat tartásával és gondozásával kapcsolatos költségekből való részesedését, a vele töltött idő megosztását, és dönt az állat sorsáról, ha a házastársak között nézeteltérés alakul ki, figyelembe véve mind a válófélben lévő házaspár érdekeit, mind az állat jólétét, mondja ki az új törvény.

A polgári törvénykönyv reformja szerint a bírák többek között a háziállatokkal való bánásmód szempontjából döntenek majd a kiskorú gyermekek szüleiknél való tartózkodásáról, és

a bíróság például megtagadhatja a gyermekek közös felügyeletét a korábban állatkínzásért elítélt házastárstól.

Az indokolás szerint az állatkínzás a pszichológiai erőszak és a közvetett bántalmazás egyik formájaként alkalmazható a családi környezetben, mind a kiskorúak, mind a partner ellen.

Az állatok a végrendeletekben is szerepelhetnek. Az egyik tulajdonos halála esetén, ha a tulajdonos nem hagy végrendeletet, a bíróság dönt az állat sorsáról, mindig figyelembe véve az állat jólétét.

A jelzálogjog reformja szerint a haszonállatok, háziállatok és kedvtelésből tartott állatok nem adhatók jelzálogul, és az új polgári perrendtartási törvény szerint az állatok nem foglalhatók le a tulajdonosok tartozásainak kifizetéseként.

A tulajdonosoknak és az állattal együtt élőknek is joguk van büntető kártérítést követelni, ha a háziállat olyan sérülést szenved, amely halálához vagy testi, szellemi egészségének súlyos károsodásához vezet.

Az ellenzéki jobboldali Néppárt (PP) bírálta az új jogszabályt, mivel az egyenlőségjelet tesz a háziállatok és a család többi tagjának, köztük a gyermekeknek a jóléte között.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

Az erdő a jövőnk záloga

Mi a kapcsolat az ombudsman és az erdőgazdálkodás között? Az Országgyűlés által hat évre választott közjogi tisztségviselő felügyeli, hogy ne sérülhessenek az emberek alkotmányos jogai. Munkájának szerves része a jövő nemzedékeinek védelme is. Ez utóbbi nem képzelhető el a fenntarthatóságra törekvés nélkül, aminek tudvalevően az erdőgazdálkodók az élharcosai.

Újra mentes az ország a madárinfluenzától és már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

Spanyolország az ukrán gabona vasúti szállításának hatékonyságát teszteli

Spanyolország az ukrán gabona vasúti szállításának hatékonyságát teszteli egy 600 tonnás kukoricaszállítmánnyal, amely a tervek szerint szeptember elején érkezhet Barcelonába a lengyel-ukrán határról - jelentette be a spanyol közlekedési minisztérium szerdán.

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

Kimentették a szajnai delfint - de végül nem élte túl

Szerda hajnalban egy hat órán tartó művelettel sikerült kiemelni a Szajnából a belugát, mely múlt hét csütörtökön bukkant fel a folyóban.

Lehet agárral vadászni

Július 29-én megjelent az az agrárminisztériumi rendelet, amely a vadászvizsga-tanfolyam és maga a vadászvizsga, valamint a vadászíjjal, ragadozó madárral és a magyar agárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsga szabályozásáról szól. A rendelettel a magyar agárral történő vadászat elől az utolsó akadály is elhárult.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.