Back to top

Törvényes családtagokká válnak a háziállatok

A polgári törvénykönyv reformja kapcsán a háziállatok is több jogot kapnak Spanyolországban.

Spanyolországban szerda óta hatályos az a törvény, amely az állatok jogi státuszát "tárgyakról" "érzékenységgel felruházott élőlényekre" változtatja.

Ez azt jelenti, hogy a házi kedvencek a családok jogi tagjaivá válnak, és a bíráknak figyelembe kell venniük őket válás, öröklés és gyermekelhelyezés esetén.

A kormányzó baloldali párt által előterjesztett új törvény értelmében a tulajdonosok kötelessége lesz biztosítani az állatok jólétét az egyes fajok sajátosságainak megfelelően.

A bírónak válás esetén nemcsak a házastársak helyzetének változását és a gyermekek igényeit, hanem a társállatok új igényeit is figyelembe kell venni. Ezen túlmenően a bíróság figyelembe veszi a házastársaknak az állat tartásával és gondozásával kapcsolatos költségekből való részesedését, a vele töltött idő megosztását, és dönt az állat sorsáról, ha a házastársak között nézeteltérés alakul ki, figyelembe véve mind a válófélben lévő házaspár érdekeit, mind az állat jólétét, mondja ki az új törvény.

A polgári törvénykönyv reformja szerint a bírák többek között a háziállatokkal való bánásmód szempontjából döntenek majd a kiskorú gyermekek szüleiknél való tartózkodásáról, és

a bíróság például megtagadhatja a gyermekek közös felügyeletét a korábban állatkínzásért elítélt házastárstól.

Az indokolás szerint az állatkínzás a pszichológiai erőszak és a közvetett bántalmazás egyik formájaként alkalmazható a családi környezetben, mind a kiskorúak, mind a partner ellen.

Az állatok a végrendeletekben is szerepelhetnek. Az egyik tulajdonos halála esetén, ha a tulajdonos nem hagy végrendeletet, a bíróság dönt az állat sorsáról, mindig figyelembe véve az állat jólétét.

A jelzálogjog reformja szerint a haszonállatok, háziállatok és kedvtelésből tartott állatok nem adhatók jelzálogul, és az új polgári perrendtartási törvény szerint az állatok nem foglalhatók le a tulajdonosok tartozásainak kifizetéseként.

A tulajdonosoknak és az állattal együtt élőknek is joguk van büntető kártérítést követelni, ha a háziállat olyan sérülést szenved, amely halálához vagy testi, szellemi egészségének súlyos károsodásához vezet.

Az ellenzéki jobboldali Néppárt (PP) bírálta az új jogszabályt, mivel az egyenlőségjelet tesz a háziállatok és a család többi tagjának, köztük a gyermekeknek a jóléte között.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Ezért a kutyák a legnépszerűbb társállatok

Korózs András a MEOESZ elnöke több megközelítésből is bemutatta, mi lehet az oka, hogy a társállatok között is a legnépszerűbbek, és egyre népszerűbbek a kutyák, míg a kishaszonállatok tartása iránti érdeklődés csökken. annak ellenére, hogy a nevükben is benne van, azok még hasznot is hoznának a hobbifaktor mellett...

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

Nem csak a magas neonikotinoid dózisnak kitett méhek pusztulnak el korábban

Egyes kutatók azt állították, hogy a neonikotionidok csak akkor pusztítják a méheket, ha azok hosszabb ideig különösen magas dózisnak vannak kitéve, ami a valóságban általában nem fordul elő. Ezt az állítást cáfolja meg egy kanadai kísérleti tanulmány.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.

Jeff Daniels színészről neveztek el egy pókölő élősködőt

Jeff Daniels amerikai színészről neveztek el egy pókölő élősködőt amerikai tudósok - írta a The Guardian online kiadása.

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése

A 2022. január 1-jén átadott utolsó funkciókkal lezárult az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló LABOR rendszer kialakítása és üzembe helyezése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. július 1-jétől több lépcsőben hajtotta végre az ágazat ügyviteli rendszerének átvezetését a digitális térbe.