Back to top

Afrikai sertéspestis 2022. január

Magyarországon eddig kizárólag vaddisznóban igazolt az ASP vírus, de világszerte gondokat okoz. Európa számos országában jelent már meg a házisertés-állományokban is. Decemberben 6 európai országból is jelentették az ASP megjelenését állattartó gazdaságokban. Világkörkép 2022 január elején.

Hazánkban 2020 decemberében elhullott, és állománygyérítési célból lelőtt vaddisznókban is megtalálták az afrikai sertéspestis vírusát. Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Nógrád, Fejér megyéből jelentettek decemberben előfordulásokat. Az év utolsó ASP-vel fertőzött vaddisznóját 2021. december 30-án a Pest megyei Solymáron ejtették el. A vírus hazai jelenlétét a Nébih ASP-információs oldalának interaktív térképén lehet nyomon követni.

Fertőzött hazai területek a Nébih interaktív térképén 2022. január 6.
Fertőzött hazai területek a Nébih interaktív térképén 2022. január 6.
Fotó: hba

ASP házisertésekben - Európa

Az elmúlt év decemberében az afrikai sertéspestis megjelenését házisertés-állományokban hat országban észlelték: Olaszországban, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szlovákiában és Ukrajnában.

Illusztráció!
Illusztráció!
Fotó: StockSnap.io

Az olaszországi eset abból a szempontból is érdekes, hogy míg vaddisznókban folyamatosan észlelték a vírus jelenlétét, házisertésben a 2021 decemberi eset előtt utoljára 2019 januárjában volt ASP-s esetük.

Az Európai Bizottság értesítési rendszere szerint 2021. december 19-ig 1844 járványkitörést erősítettek meg házisertéseknél. 2021-ben 10 országban regisztráltak ASP-esetet, míg 2020-ban ugyancsak 10 államban 1240 megjelenést regisztráltak.

Decemberben Olaszországon kívül 3 EU-tagállamból jelentettek új megjelenéseket. A helyzet Szlovákiában volt a legjobb 11 esettel, Romániában pedig a legrosszabb, ott az év során közel 1650 esetet jelentettek. Az elmúlt év utolsó hónapjában két hét alatt a román állategészségügyi hivatal összesen 46 új ASP-kitörést regisztrált a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatalnál (OIE). Ebből 43 kitörést kis háztáji állományokban észleltek, de így is 3551 sertést érintett. Volt egy eset egy állatkerti házisertésnél, egy pedig egy nemzeti parkban. Románia déli részén egy árutermelő gazdaságban mutatták ki a vírust, miután december első hetében 2951 állatból öt elpusztult.

Az afrikai sertéspestis Európában 2021. szeptemberében
Az afrikai sertéspestis Európában 2021. szeptemberében
Fotó: Európai Bizottság
Lengyelországban több mint 120 járványkitörés volt tavaly. A decemberben jelentett két eset az ország középső és északkeleti részén volt egy 80 és egy 117 sertésből álló állományban. A lengyel állategészségügyi hivatal összesítése szerint tavaly több mint 43 800 házisertést érintett az ASP az országban.

Az EU-n kívül Európában még Ukrajnában és Oroszországban találtak decemberben ASP-vírust házisertés-állományokban.

Ukrajnában az első megbetegedéseket novemberben észlelték. December közepén erősítették meg a második házisertéses esetet. Az OIE hivatalos jelentése szerint legutóbb két háztájiban nevelt állatban mutatták ki.

Oroszországban a hatóságok december 19-ig két járványkitörést regisztráltak az OIE-nél – egyiket sem árutermelő sertésállományokban. Orenburg környékén az érintett állományban mind a 17 állat elpusztult, a Szaratov környékéi háztáji állományban 38 állat közül három volt fertőzött, kettő el is pusztult.

 

ASP vaddisznókban - Európa

Az uniós értesítési rendszerben 2021-ben december 19-ig összesen 11 712 fertőzött vaddisznót jelentettek, ami nagyjából ugyanannyi volt, mint 2020-ban.

Fotó: pixabay.com
A legtöbb esetet Lengyelországban regisztrálták (3023). Magyarországon összesen 2568 járványos eset volt, Németországban 2431, Szlovákiában 1622, Lettországban 338, Bulgáriában 318 és Litvániában 238. Észtországban és Olaszországban is regisztráltak új eseteket, összesen 67-et, illetve 14-et.

ASP-s vaddisznóról Oroszországból három helyről érkeztek jelentések az OIE-hez. Egy-egy esetet Novgorod és Pszkov körzetében, és kettőt Kosztromában találtak.

Az ASP elterjedése 2021
Az ASP elterjedése 2021
Fotó: WTO/OIE

ASP a világban

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) jelentése szerint 2021 első félévében 26 ország jelentette, hogy az országban újonnan megjelent vagy évek óta folyamatosan jelen van az afrikai sertéspestis.

9 Európában: Németország, Magyarország, Lettország, Moldávia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia és Ukrajna.

12 ASP-vel fertőzött ország van Ázsiában: Kína, Hong-Kong, India, Indonézia, Észak- és Dél-Korea, Laosz, Mianmar, Pápua Új-Guinea, a Fülöp-szigetek, Kelet-Timor és Vietnam. De az év közepétől Malajzia is küzd az ASP-vel.

Afrika 5 országa fertőzött: Namíbia, Nigéria, a Dél-Afrikai Köztársaság, Tanzánia and Zambia. De azóta már megjelent a fertőzés Ugandában, Ghánában, Elefántcsontparton is

A karibi térséget is elérte a járvány – eddig a Dominikai Köztársaságban és Haitin észlelték. A FAO-hoz eljuttatott információk alapján idén 177 ASP-járványos eset volt a Dominikai Köztársaságban, és 10 Haitin.

Fotó: OIE/mmg

Védekezés

Számos ország igyekszik megvédeni magát a fertőzéstől – eslősorban a lezárásoktól remélnek eredményeket. A karibi térségben például Jamaica fokozta a járványügyi védekezést: fokozták a hatásellenőrzést és a sertésbetegségek országon belüli monitorozását.

Ausztrália, ahol nincs jelen az ASP-vírus, ugyancsak az országon kívül akarja tartani a vírust.

Az ausztrál kormány ezért pénzügyi támogatást nyújtott Kelet-Timornak és Pápua Új-Guineának az afrikai sertéspestis leküzdésére a saját területükön.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszonállattól a díszmadárig: a texán hazai története

A „Szárnyaló Gazdaság” Nemzeti Húsgalamb Programban résztvevő termelőknek igyekezniük kell egy gazdaságosan tartható és húsméreteit tekintve a grimaud hibridekkel és a hubbell-lel szemben versenyképes fajtát kitenyészteni, mert sajnos azok a galambok, amelyeket a felvásárlók a múlt század második felében örömmel elvittek, ma csak a családnak, hétvégi levesnek jók, eladásra nem. De alapnak a texán ma is kitűnő…

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Alapelvük a megbízhatóság

A Déli-Farm Kft. 1990-es indulásakor alapvetően haszonállattartási, takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadással foglalkozott, ezek mellett pedig a szarvasmarhatartáshoz és -tenyésztéshez kapcsolódó termékek értékesítésébe kezdett. Az évtizedek során maga a cég és természetesen termékportfóliója is bővült, amit Palotás Sándor ügyvezető mutatott be olvasóinknak.

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A kérészek látását tanulmányozták az ELTE kutatói

A kérészek látórendszere a fejlődés során a fényviszonyok változásához igazodik - derült ki az ELTE és az ELKH munkatársainak legújabb kutatásából.

Takarmány: ma már nincs áralku

Napjainkban megdőlni látszik az a tézis, hogy a piac gyorsan válaszol a kilengésekre, és mindig visszaállítja az egyensúlyt. Ma már nem igaz ez az állítás, a takarmány-alapanyagok ára annak ellenére folyamatosan növekszik, hogy azt az állattenyésztők, a vásárlóerő várható visszaesése miatt, lassan már nem tudják beépíteni az átvételi áraikba.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

Növényorvos a közterületen: jó idő van a levéltetvekre

Az esőkkel egy időben megérkezett a meleg is, kedvező körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak. Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást. Szaporodnak, terjednek, és egyre több fajt károsítanak.

Kutyaharapást szőrével? Inkább ebnyelvűfűvel...

A fekete nadálytő jól ismert és szívesen használt gyógynövény, azonban inkább csak nedvesebb helyeken, folyópartok közelében találhatjuk meg. Hasonló hatásokkal bíró testvére, az ebnyelvűfű viszont éppen a száraz, napos gyepeket kedveli.