Back to top

Elmaradt a várakozásoktól a tavaly novemberi kiskereskedelmi forgalom

Az üzemanyag-fogyasztás csökkenésével, a vártnál kisebb leárazásokkal, valamint a magas inflációval magyarázták az MTI-nek nyilatkozó elemzők, hogy elmaradt a várakozásoktól a tavaly novemberi kiskereskedelmi forgalom.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki tájékoztatása szerint tavaly novemberben 3,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a szeptemberi 5,8 és az októberi 5,7 százalék után.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a novemberi kiskereskedelmi adat jelentősen elmarad a várakozásoktól, az előző hónaphoz mért csökkenésre pedig legutóbb több mint fél évvel ezelőtt volt példa. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy viszonylag hosszan tartó pozitív trend tört meg novemberben.

A jelenséget első helyen az üzemanyagok értékesítésének az előző havihoz mért 2,4 százalékos visszaesésével magyarázza Virovácz Péter,

amit különösen annak fényében talál meglepőnek, hogy októberben is jelentősen emelkedett az üzemanyag ára, az mégsem gyakorolt ilyen drasztikus hatást az értékesített mennyiségre. November második felében a csúcshoz mérten jóval alacsonyabb szinten maximalizált üzemanyagár miatt is azt lehetett várni, hogy az üzemanyag-forgalom visszaesése nem lesz ilyen mértékű. Könnyen lehet, hogy az újabb Covid-hullám miatt lecsökkent mobilitás és megnövekedett otthoni munkavégzés az, ami végül a novemberi visszaesést ilyen mértékűvé tette - vetette fel. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben a gyengébb október után arra lehetett számítani, hogy a háztartások a novemberi leárazásokra várnak, és így a november sokkal dinamikusabb bővülést hoz. Ehhez képest azonban a korábbi hatalmas akciók elmaradása és a rendkívül magas infláció jóval kisebb novemberi forgalmat generált.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában úgy ítélte meg, hogy a háztartások növekvő jövedelme, valamint a munkaerőpiac teljes helyreállásának köszönhetően a háztartások fogyasztása nem csupán a megnyíló szabadidős tevékenységek, hanem a vásárlások területén is elkezdett élénkülni.

Ennek köszönhetően a várakozásokhoz közeli mértékben bővült tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest.

A forgalom növekedését a fokozatos nyitás után támogatja a munkaerőpiac teljes helyreállása, valamint a korlátozásokkal nem érintett ágazatokban továbbra is dinamikus a bérnövekedés. A dinamikus bérnövekedés hatását ugyanakkor a meglóduló infláció tompítja - tette hozzá.

A Takarékbank szakértőjének becslése szerint tavaly 3,4 százalék körül nőhetett a kiskereskedelmi forgalom. Idén viszont a tavalyi év eleji alacsony bázis, a gyermeket nevelők szja visszatérítése, a 13. havi nyugdíj, valamint a rendőri, hivatásos állomány számára tervezett féléves bónusz hatására, valamint a minimálbér és bérminimum emelés, illetve a többi béremelés miatt 11 százalék feletti növekedésre lehet számítani.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a kiskereskedelem a vártnál kisebb mértékben, de így is érdemben bővült novemberben. Az előző hónapokban megszokottnál lassabb növekedéshez egyaránt hozzájárult az élelmiszer-, a nem-élelmiszer- és az üzemanyag-kereskedelem.

A korábbinál kisebb fogyasztásbővülésben nagy szerepe lehetett a megugró inflációnak.

Ugyanakkor a friss adatok alapján a fogyasztás még így is érdemben felfelé húzhatta a gazdasági növekedést a negyedik negyedévben, különösen azt is figyelembe véve, hogy most nem voltak a 2020-ashoz hasonló korlátozások a gazdaságban. Ez vélhetően a kiskereskedelmi forgalom decemberi adataiban is meglátszik majd, hiszen az, hogy karácsonykor a családok szélesebb körben ünnepelhettek, az ajándékvásárlások volumenére is pozitívan hathatott.

A Századvég szakértője szerint 2022-ben a kiskereskedelmi forgalom a kormányzati transzferek és a béremelkedések miatt érdemben bővülhet, ám a magas infláció itt is kockázatot jelent.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője is megállapította, hogy negatív meglepetést hoztak a novemberi kiskereskedelmi adatok azzal, hogy elmaradtak az 5 százalék körüli várakozástól.

Ezúttal havi összevetésben csökkent a forgalom novemberben, melyben vélhetően a negyedik hullám berobbanása is közrejátszhat.

Az elmúlt hónapokban az üzemanyag-kereskedelem alacsony bázisa is segítette a növekedést, melynek hatása még májusig támogató lesz. Nagy János úgy látja, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem érte el a járvány előtti szintjét. A fogyasztás bővülését dinamizálhatja egyrészt az erőteljes bérnövekedés, másrészt a következő félévre előirányzott, nagy volumenű kormányzati transzfercsomag is. Kérdés, hogy ezt milyen arányban fordítják a háztartások fogyasztásra és megtakarításra - vetette fel.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Takarmány: ma már nincs áralku

Napjainkban megdőlni látszik az a tézis, hogy a piac gyorsan válaszol a kilengésekre, és mindig visszaállítja az egyensúlyt. Ma már nem igaz ez az állítás, a takarmány-alapanyagok ára annak ellenére folyamatosan növekszik, hogy azt az állattenyésztők, a vásárlóerő várható visszaesése miatt, lassan már nem tudják beépíteni az átvételi áraikba.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Megváltozik a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Az EU keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása

Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy ismertetett elemzésében.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

Az élelmezésbiztonságról egyeztettek az uniós agrárminiszterek

Az Európai Uniónak erkölcsi és gazdasági kötelessége, hogy növelje mezőgazdasági termelését, ehhez azonban elengedhetetlen a termelés csökkenését eredményező intézkedések újragondolása – mondta Feldman Zsolt Brüsszelben. Az orosz-ukrán háború miatt kialakult agrárpiaci és élelmezésbiztonsági válságról egyeztettek az agrárminiszterek.

Ásó, kapa, nagy kaland: milyen ásót vagy ásólapátot vegyünk?

Az ásó vagy ásólapát alap kerti szerszám. Nincs kertrendezés nélkülük, lehetne mondani, azonban nem mindegy milyen kerti feladathoz milyen típusú ásót, ásólapátot választunk. Az éle lehet egyenes, csúcsos, a nyele műanyag vagy fa, a vége egyenes T- vagy D-nyelű. Speciális feladatokhoz pedig különleges bronzból is készülnek ásók, ásólapátok.

Nosztalgia kifli és fitnesz croissant

Háromkilós parasztkenyér, nosztalgiakifli szinte az ország teljes területén. Tóth Péterrel a Lipóti Pékség tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk arról, hogy a harminc éve 4 fővel indult vállalkozás, hogyan vált az ország legismertebb pékségévé. Miért döntött a „multis” értékesítés helyett saját boltok nyitásán és ebből miként vált országos üzletlánccá? Lehet-e többszörös áron eladni minőséget?

Élelmiszerinnovációkért dolgozik a MATE és a PENNY

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött a PENNY üzletlánccal, az élelmiszermérnöki szakos hallgatók nagyvállalati elvárásokra történő felkészítése és az oktatás fejlesztése vonatkozásában. Az együttműködés keretében a PENNY innovációs termékfejlesztési pályázatot is hirdet a MATE hallgatóinak, ahol a vállalat jövendőbeli termékpalettáját keresik.