Back to top

Szeretne egy íztévét a konyhájába vagy a nappalijába?

Olyan készüléket fejlesztettek ki japán tudósok, amelyek képesek a tévéműsorban látott ételek és italok ízét a képernyőre spriccelni, hogy azonnal megkóstolhassuk azokat.

A tokiói Meiji Egyetemen Homei Miyashita tudós vezetésével kifejlesztettek egy készüléket, amely képes lesz megkóstoltatni a tévében látott ételeket és italokat. A főzős műsorok és a reklámok így immár hiperrealisztikussá válhatnak.

Az íztévé 10 folyékony ízanyagokkal, például, sós, édes, keserű, savanyú stb. töltött tartályt tartalmaz.  

Egy speciális program lehetővé teszi, hogy a műsorban közvetített és a felhasználó által kiválasztott étel vagy ital ízét előállítsa a tartályok tartalmából. A készülék ezt a mintát ezután a képernyő felületére spricceli, amelyet meg lehet nyalni, hogy ne csak a képet lássuk az elkészült ételekről, hanem az ízét is megtapasztalhassuk.

A TTTV bemutatója során egy diák önként jelentkezett, hogy bemutassa a képernyő ízlelhetőségét. Miután többször is közölte a készülékkel, hogy édes csokoládét szeretne megkóstolni, egy automata végül megismételte a kérést, és ízesítő fúvókák spricceltek ki egy anyagot a képernyőre. "Olyan ez, mint a tejcsokoládé" - mondta a diák, miután megnyalta a képernyőt.

Japan professor creates a TV you can taste

A TTTV-t  (Taste the TV) többek között azért alkották meg,  hogy az emberek megtapasztalhassák a világ másik felén lévő éttermekben készített ételeket anélkül, hogy el kellene mozdulniuk otthonról – mondja a feltaláló, Homei Miyashita.  

A tudósok szerint a televízió ablak lehet a világra az otthonukban rekedt emberek számára egy világjárvány idején, de arra is használható, hogy távolról képezzék a szakácsokat vagy a sommelier-ket.

Az új készülékek hihetetlen lehetőségeket kínálnak a hirdetők számára is, hogy bemutassák termékeiket.

A feltaláló szerint ez a technológia arra is alkalmas, hogy  pizza vagy csokoládé ízt kölcsönözzön egy szelet pirítósnak. Elmondta, hogy a TTTV kereskedelmi változatának elkészítése körülbelül 100 000 jenbe (875 dollárba) kerülne.

Az egyetem kutatócsoportjának nem ez az első ilyen találmánya. Miyashita professzor és diákjai már számos, az ízérzékeléssel kapcsolatos eszközt készítettek, köztük egy villát, amely fokozza az étel ízét.

illusztráció
illusztráció
Fotó: Pixabay/illusztráció

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta, már az első képzőintézmények is megvannak

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.