0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Szeretne egy íztévét a konyhájába vagy a nappalijába?

Olyan készüléket fejlesztettek ki japán tudósok, amelyek képesek a tévéműsorban látott ételek és italok ízét a képernyőre spriccelni, hogy azonnal megkóstolhassuk azokat.

A tokiói Meiji Egyetemen Homei Miyashita tudós vezetésével kifejlesztettek egy készüléket, amely képes lesz megkóstoltatni a tévében látott ételeket és italokat. A főzős műsorok és a reklámok így immár hiperrealisztikussá válhatnak.

Az íztévé 10 folyékony ízanyagokkal, például, sós, édes, keserű, savanyú stb. töltött tartályt tartalmaz.  

Egy speciális program lehetővé teszi, hogy a műsorban közvetített és a felhasználó által kiválasztott étel vagy ital ízét előállítsa a tartályok tartalmából. A készülék ezt a mintát ezután a képernyő felületére spricceli, amelyet meg lehet nyalni, hogy ne csak a képet lássuk az elkészült ételekről, hanem az ízét is megtapasztalhassuk.

A TTTV bemutatója során egy diák önként jelentkezett, hogy bemutassa a képernyő ízlelhetőségét. Miután többször is közölte a készülékkel, hogy édes csokoládét szeretne megkóstolni, egy automata végül megismételte a kérést, és ízesítő fúvókák spricceltek ki egy anyagot a képernyőre. „Olyan ez, mint a tejcsokoládé” – mondta a diák, miután megnyalta a képernyőt.

youtube://v/WGdcLhfm130

A TTTV-t  (Taste the TV) többek között azért alkották meg,  hogy az emberek megtapasztalhassák a világ másik felén lévő éttermekben készített ételeket anélkül, hogy el kellene mozdulniuk otthonról – mondja a feltaláló, Homei Miyashita.  

A tudósok szerint a televízió ablak lehet a világra az otthonukban rekedt emberek számára egy világjárvány idején, de arra is használható, hogy távolról képezzék a szakácsokat vagy a sommelier-ket.

Az új készülékek hihetetlen lehetőségeket kínálnak a hirdetők számára is, hogy bemutassák termékeiket.

A feltaláló szerint ez a technológia arra is alkalmas, hogy  pizza vagy csokoládé ízt kölcsönözzön egy szelet pirítósnak. Elmondta, hogy a TTTV kereskedelmi változatának elkészítése körülbelül 100 000 jenbe (875 dollárba) kerülne.

Az egyetem kutatócsoportjának nem ez az első ilyen találmánya. Miyashita professzor és diákjai már számos, az ízérzékeléssel kapcsolatos eszközt készítettek, köztük egy villát, amely fokozza az étel ízét.

Forrás: rp.pl