Back to top

A csoki oldja a szorongást és kreatívabbá tesz

Hazánkban az adventi időszakban 7-8 milliárd forint közötti összeget költöttünk szaloncukorra, de igen jelentős az év többi részében is a csokoládé és édességfogyasztásunk. Mindenki tudja, hogy ezek nem a legegészségesebb nassolnivalók, és csak mértékkel szabad fogyasztani, de valamiért mégis a rabjaivá válhatunk…

Sok szaloncukrot ettünk

Gombóc Artúr kedvence is...
Gombóc Artúr kedvence is...
A szaloncukor a karácsonyi időszak klasszikus terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint háztartásonként évente körülbelül egy kilónyi szaloncukrot vásárolunk, a legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes. A szaloncukor valamikor külföldről érkezett hazánkba, ám azóta olyan formai és ízbeli átalakuláson ment keresztül, hogy joggal tekinthetjük hungarikumnak. A papírba csomagolt, eredetileg cukorszirupból készült édesség német közvetítéssel jutott el a történelmi Magyarországra. A XIX. század végére már népszerű lett, így ekkortól már Szlovákiában és Romániában is került a karácsonyfákra dísznek a szaloncukorból.

Magyarországon évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a hazai fogyasztók, több mint 7 milliárd forint értékben.

A szaloncukor-értékesítés a 2020-as év kivételével évről évre növekvő tendenciát mutat, az egyik legnépszerűbb szezonális terméknek számít a karácsonyi időszakban.

Mértékkel fogyasztva egészséges
Mértékkel fogyasztva egészséges
Fotó: wikipedia

Ezért szeretjük a csokit és az édességeket

A cukor sok üres kalória, mondják a fogyasztásának az ellenzői, amiben igazuk is van. Ám amikor az embernek hirtelen sok energiára van szüksége, akkor jó szolgálatot tesz, bár ekkor is érdemesebb az energiát olyan termékekből meríteni, melyek nem hirtelen emelik meg a vércukor szintet, hanem valamivel egyenletesebben.

A csokoládé kis mennyiségben még egészséges is, és mivel a boldogság hormon termelésre hat, jó hatással van kedélyállapotunkra. A kakaóbabban található flavonok segítik a véredények működését, ezért a minőségi csokoládé mértékletes fogyasztása segíthet a szívbetegségek és agyi katasztrófák megelőzésében.

Szakértők véleménye szerint az étcsokoládé, a magasabb kakaó-, és antioxidáns tartalma miatt sokkal egészségesebb, mint a tej és a fehér csokoládé.

A tejcsokoládék azonban magasabb kálcium tartalmuk miatt erősítik a csontokat, tehát azoknak is van egészségügyi előnyük.

Oldja a szorongást, kreatívabbá tesz

A csokoládé alkalmazható szorongás ellen, fogyasztása csökkenti a stressz hormonok termelődését. Kutatások szerint a magas kakaótartalmú termékek fogyasztásától jelentősen megnő az agyi vérkeringés, ezáltal sokkal találékonyabbá válunk.

A csokoládé nemcsak képes csökkenteni az erős stresszt, hanem felvidítja az embert. Ennek oka, hogy fokozza a boldogsághormon kiválasztódását a szervezetben, mely javítja a kedélyállapotot. Ehhez azonban elég a csoki illatát érezni, nem kell feltétlenül elfogyasztani!

Készítsünk gyógynövényes csokoládét

A porított citromfű is nagyon ízletes csokiízesítő
A porított citromfű is nagyon ízletes csokiízesítő
Fotó: wikipedia
A csokoládé mértékkel való fogyasztásában segít, ha nem csak magában fogyasztjuk. Jó módszer erre a fondü, amikor gyümölcsöket olvasztott csokoládéba mártunk, így az ízüket élvezzük, de kisebb mennyiséget fogyasztunk belőle. De jó lehetőség a puffasztott rizzsel való kombinálása az előzőhöz hasonló céllal…

Érdemes megkóstolni, akár házilag elkészítve is gyógynövényes ízesítésű csokoládékat is. A porrá őrölt csipkebogyó, levendulavirág, menta, vagy citromfű levél a felolvasztott csokoládéhoz keverve igen kellemes ízzel gazdagítja azt.

Ezek a gyógyteaként ismert növények vízben is jól leadják íz-, és hatóanyagaikat, de ahogy a klasszikus teából a matcha esetén is az egész növény porát felhasználjuk, ennek mintájára készülhetnek ilyen enyhébb hatású gyógynövények porából csokoládék, krémek, vagy akár fagylaltok is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.