Back to top

A csoki oldja a szorongást és kreatívabbá tesz

Hazánkban az adventi időszakban 7-8 milliárd forint közötti összeget költöttünk szaloncukorra, de igen jelentős az év többi részében is a csokoládé és édességfogyasztásunk. Mindenki tudja, hogy ezek nem a legegészségesebb nassolnivalók, és csak mértékkel szabad fogyasztani, de valamiért mégis a rabjaivá válhatunk…

Sok szaloncukrot ettünk

Gombóc Artúr kedvence is...
Gombóc Artúr kedvence is...
A szaloncukor a karácsonyi időszak klasszikus terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint háztartásonként évente körülbelül egy kilónyi szaloncukrot vásárolunk, a legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes. A szaloncukor valamikor külföldről érkezett hazánkba, ám azóta olyan formai és ízbeli átalakuláson ment keresztül, hogy joggal tekinthetjük hungarikumnak. A papírba csomagolt, eredetileg cukorszirupból készült édesség német közvetítéssel jutott el a történelmi Magyarországra. A XIX. század végére már népszerű lett, így ekkortól már Szlovákiában és Romániában is került a karácsonyfákra dísznek a szaloncukorból.

Magyarországon évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a hazai fogyasztók, több mint 7 milliárd forint értékben.

A szaloncukor-értékesítés a 2020-as év kivételével évről évre növekvő tendenciát mutat, az egyik legnépszerűbb szezonális terméknek számít a karácsonyi időszakban.

Mértékkel fogyasztva egészséges
Mértékkel fogyasztva egészséges
Fotó: wikipedia

Ezért szeretjük a csokit és az édességeket

A cukor sok üres kalória, mondják a fogyasztásának az ellenzői, amiben igazuk is van. Ám amikor az embernek hirtelen sok energiára van szüksége, akkor jó szolgálatot tesz, bár ekkor is érdemesebb az energiát olyan termékekből meríteni, melyek nem hirtelen emelik meg a vércukor szintet, hanem valamivel egyenletesebben.

A csokoládé kis mennyiségben még egészséges is, és mivel a boldogság hormon termelésre hat, jó hatással van kedélyállapotunkra. A kakaóbabban található flavonok segítik a véredények működését, ezért a minőségi csokoládé mértékletes fogyasztása segíthet a szívbetegségek és agyi katasztrófák megelőzésében.

Szakértők véleménye szerint az étcsokoládé, a magasabb kakaó-, és antioxidáns tartalma miatt sokkal egészségesebb, mint a tej és a fehér csokoládé.

A tejcsokoládék azonban magasabb kálcium tartalmuk miatt erősítik a csontokat, tehát azoknak is van egészségügyi előnyük.

Oldja a szorongást, kreatívabbá tesz

A csokoládé alkalmazható szorongás ellen, fogyasztása csökkenti a stressz hormonok termelődését. Kutatások szerint a magas kakaótartalmú termékek fogyasztásától jelentősen megnő az agyi vérkeringés, ezáltal sokkal találékonyabbá válunk.

A csokoládé nemcsak képes csökkenteni az erős stresszt, hanem felvidítja az embert. Ennek oka, hogy fokozza a boldogsághormon kiválasztódását a szervezetben, mely javítja a kedélyállapotot. Ehhez azonban elég a csoki illatát érezni, nem kell feltétlenül elfogyasztani!

Készítsünk gyógynövényes csokoládét

A porított citromfű is nagyon ízletes csokiízesítő
A porított citromfű is nagyon ízletes csokiízesítő
Fotó: wikipedia
A csokoládé mértékkel való fogyasztásában segít, ha nem csak magában fogyasztjuk. Jó módszer erre a fondü, amikor gyümölcsöket olvasztott csokoládéba mártunk, így az ízüket élvezzük, de kisebb mennyiséget fogyasztunk belőle. De jó lehetőség a puffasztott rizzsel való kombinálása az előzőhöz hasonló céllal…

Érdemes megkóstolni, akár házilag elkészítve is gyógynövényes ízesítésű csokoládékat is. A porrá őrölt csipkebogyó, levendulavirág, menta, vagy citromfű levél a felolvasztott csokoládéhoz keverve igen kellemes ízzel gazdagítja azt.

Ezek a gyógyteaként ismert növények vízben is jól leadják íz-, és hatóanyagaikat, de ahogy a klasszikus teából a matcha esetén is az egész növény porát felhasználjuk, ennek mintájára készülhetnek ilyen enyhébb hatású gyógynövények porából csokoládék, krémek, vagy akár fagylaltok is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!