Back to top

Koronavírus ellen kezdték el oltani a vadállatokat egy állatkertben

Egy bengáli tigris és egy borneói orangután kapta meg a vakcinát Chilében.

Charly, a tigris és Sandai, a majom mellett további nyolc állat kapott vakcinát: a kísérleti oltási kampányba olyan fajokba tartozó egyedeket vettek be, amelyek esetében nagy a rizikója annak, hogy elkapják a fertőzést, írja az Infostart a Phys.org cikkére hivatkozva.

Illusztráció
Illusztráció
A koronavírus nemcsak 5,4 millió ember életét követelte eddig világszerte, de képes majmokat, nagymacskákat, őzeket, nyérceket és háziállatokat is megfertőzni. Három oroszlánnal, két másik tigrissel és három pumával együtt a hároméves Charly és a 26 éves Sandai hétfőn kapta meg a második adagot a kifejezetten állatok számára kifejlesztett, jelenleg forgalomba még nem hozott kísérleti vakcinából. Az első oltást december 13-án kapták meg.

"Célunk, hogy megvédjük azokat az állatokat, amelyek a legfogékonyabbak a koronavírusra, miközben teszteljük, hogy a vakcinák immunitást hoznak-e létre, és ha igen, az mennyi ideig tart"

- mondta Sebastian Celis, a Buini Állatkert állatorvosi részlegének vezetője.

Szingapúri, zágrábi és washingtoni oroszlánok, belgiumi vízilovak, indonéziai szumátrai tigrisek és Georgia állambeli Atlantában élő gorillák tartoznak azon állatkertben élő példányok közé, amelyek bizonyítottan elkapták már a koronavírust.

A chilei állatkert egyetlen állatát sem tesztelte koronavírusra, mivel egyikük sem mutatott tüneteket, de velük együtt több amerikai állatkert is beoltatja állatállományát.

Chile háromévesnél idősebb lakosságának közel 90 százaléka van már beoltva, 62 százalékuk pedig már megkapta az emlékeztető oltást is. Latin-Amerikában ez az egyetlen ország, amely az állatkerti állatok beoltását is megkezdte.

Forrás: 
Infostart

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszonállattól a díszmadárig: a texán hazai története

A „Szárnyaló Gazdaság” Nemzeti Húsgalamb Programban résztvevő termelőknek igyekezniük kell egy gazdaságosan tartható és húsméreteit tekintve a grimaud hibridekkel és a hubbell-lel szemben versenyképes fajtát kitenyészteni, mert sajnos azok a galambok, amelyeket a felvásárlók a múlt század második felében örömmel elvittek, ma csak a családnak, hétvégi levesnek jók, eladásra nem. De alapnak a texán ma is kitűnő…

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

Alapelvük a megbízhatóság

A Déli-Farm Kft. 1990-es indulásakor alapvetően haszonállattartási, takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadással foglalkozott, ezek mellett pedig a szarvasmarhatartáshoz és -tenyésztéshez kapcsolódó termékek értékesítésébe kezdett. Az évtizedek során maga a cég és természetesen termékportfóliója is bővült, amit Palotás Sándor ügyvezető mutatott be olvasóinknak.

Három sarki farkas született a Nyíregyházi Állatparkban

Három sarki farkas (Canis lupus arctos) kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban.

A kérészek látását tanulmányozták az ELTE kutatói

A kérészek látórendszere a fejlődés során a fényviszonyok változásához igazodik - derült ki az ELTE és az ELKH munkatársainak legújabb kutatásából.

Új kártevő a láthatáron: a keleti lódarázs

A méhészek a szaklapokból már megismerték az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) faj európai behurcolásának történetét. E kártevő Európába, Bordeaux (Franciaország) kikötőjébe, hajón Kínából, bonsai kerámiatárgyak között megbújt párzott nőstény darázsként jutott el, nagy valószínűséggel 2004 előtt.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Csongrád-Csanád megye újabb területén. A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a térségben életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Békés megyében az összes védőkörzetet feloldotta a Nébih.

Somoskői Kirándulóközpont

A Karancs-Medves vidékre érkezőket csodálatos természeti környezetben várja a Salgótarjánhoz tartozó Somoskőn tavaly kibővített turisztikai bázis. Itt, a Medves-fennsík peremén és a közelben található Somoskői vár környékén geológiai érdekességeket, kiállítóhelyeket rejt a táj, amely túrázók és osztálykirándulások kedvelt célpontja.

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.