Back to top

Elfagynak a hóvirágok?

Az elmúlt hetek szinte tavasziasan enyhe időjárásának hatására nagyon korán, már december végén, január első napjaiban kibújtak és kinyíltak az első hóvirágok. A meleg időjárást most igazi, januárhoz méltó hideg váltja fel. Mi vár ilyenkor a frissen kibújt hóvirágra?

A meleg időjárás miatt, szokatlanul korán kibújtak a tavasz első hírnökeinek számító hóvirágok. A virágzás ráadásul nem csak a déli országrészen, hanem az ország északabbra fekvő területein, így például Pest megyében is elkezdődött. A meleg időjárást azonban most hosszabb ideig tartó kemény fagyok követik. Hogy mi vár ilyenkor a frissen kibújt hóvirágra, elfagy és elpusztul vagy életben maradhat-e, arról Dr. Honfi Pétert, a MATE Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének egyetemi docensét kérdeztük.

Hagymás és hagymás között így hóvirág és hóvirág között is nagy különbségek vannak. A hazai klímából származó, őshonos hóvirág a Galanthus nivalis jól adaptálódott a téli hideghez,

azonban a délebbi származású, a kertekben, parkokban dísznövényként ültetett rokonai, például a török hóvirágok (Galanthus elwisii) nincsenek a kemény telekhez szokva, ezért amikor kicsit is melegszik az idő, azonnal hajtani kezdenek,

mivel csak úgynevezett kényszernyugalmi állapotban voltak. Ezeknél, az akár már teljes virágzásba borult növényeknél előfordulhat, hogy előbb-utóbb elfagynak, megbarnulnak, különösen akkor, ha nagyon kemény hideg jön, és az többször ismétlődik egymás után. Ez sajnos nem elkerülhető, igazán sok mindent nem tudunk tenni ellene - fogalmazott Dr. Honfi Péter.

Fotó: www.pixabay.com

Ezeknek a hagymás növényeknek vegetációja a meleg hatására elindul, lombjuk kihajt, elkezd párologtatni.

Azonban ha éjszaka a talaj ezzel párhuzamosan átfagy, akkor föllép az úgynevezett élettani szárazság, hasonlóan mint a fásszárú lomblevelű örökzöld növényeknél. Ennek az az oka, hogy a gyökerek a fagyott talajból nem tudják a vizet fölvenni, miközben a napsütés hatására a levelek párologtatnak. Jól megfigyelhető gyakori jelenség a korán kihajtó hóvirágnál, hogy amint kienged a talaj, szépen fölállnak a virágok, majd az éjszakai fagy hatására reggelre megint elfekszenek. Ez azonban csak néhányszor történik meg, egy idő után a virág elhervad, a virágzás nem lesz élvezhető és a növény termést sem vagy kevesebbet fog érlelni. Azonban nagy eséllyel a növény túl fogja élni és következő évben újra ki fog hajtani – tudtuk meg a szakembertől.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Lesz-e elég feldolgozóipari alapanyag?

Egyre kevésbé vonzó a csemegekukorica és zöldborsó termesztése a gazdáknak. Az okok sokrétűek, de a termesztési kedv csökkenése leginkább arra vezethető vissza, hogy a világpiacon az egekbe szökött a takarmánykukorica és az olajos termények ára.