Back to top

Így lehet előcsalogatni a tulipánt télvíz idején

A hagymás virágok, mint a tulipán, jácint, nárcisz, sokunk kedvencei. Alig várjuk a tavaszt, hogy végre újra virágba borulhasson a kis kert. De néhány trükkel már hamarabb virágzásra bírhatjuk ezeket a tavaszi virágokat a lakásban, és a téli szürkeséget néhány üde virággal tehetjük barátságosabbá.

Ahhoz, hogy a hagymák hajtani kezdjenek, tulajdonképpen el kell hitetnünk velük, hogy a tél után már itt is tavasz. Nagyon fontos azonban, hogy a telet is imitálnunk kell, így egy kis előre tervezésre van szükség. Már most gondoljunk rá, ha a következő téli időszakra saját hajtatású virágot szeretnénk a lakásba! A Lifehacker portál pontokba szedte ehhez a lépéseket:

  1. A hagymákat egy sekély cserépbe vagy tálba ültessük, laza virágföldbe, mely jó vízáteresztő.
  2. Fontos hogy a hagymák csúcsa felfelé nézzen, és ne legyenek túl mélyen a talaj alatt.
  3. Ültetés után a cserepet egy hűvös, sötét helyen tároljuk. Lehet garázsban, pincében, vagy akár a kerti szerszámosban is, és ha nincs kellően sötét, egy fekete szemeteszsákkal is árnyékolhatunk a növényeknek. A lényeg, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen 10 Celsius fok fölé.
  4. Hetente ellenőrizzük, hogy kellően nedves-e a föld - de ne locsoljuk túl.
Onnan tudjuk, hogy a hagymák készen állnak a virágzásra, hogy a cserép aljánál megjelennek a gyökerek. Ha fölül már látunk zöld hajtást, de alul nincsenek gyökerek, akkor a növény még nem áll készen.

Ha megjelentek a gyökerek, akkor melegebb és világos helyre költöztethetjük a cserepet két-három hétre - de ne közvetlenül hőforrás közelébe! A legtöbb hagymás növény két-öt héten belül kezd el virágozni.

És hogy mennyivel előre kell gondolkodni, ha virágot szeretnénk hajtatni?

A legtöbb esetben 12-15 hét nyugalmi időszakra van szükségük a növényeknek (ennyi ideig tároljuk hűvös, sötét helyen a hagymákat). Néhány példa, hogy melyik növényt meddig kell pihentetni:

  • krókusz, nőszirom (írisz), hóvirág: 15 hét
  • nárcisz: 15-17 hét
  • jácint: 11-14 hét
  • gyöngyike: 13-15 hét
  • csillagvirág: 12-15 hét
  • tulipán: 14-20 hét

Persze ha elfelejtenénk, akkor a kertészetek állnak rendelkezésünkre, hiszen mostanra már sok helyen árulnak virágzó jácintot, krókuszt, és sorban jön a többi gyönyörű, tavaszi hagymás virág.

Forrás: 
lifehacker.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két védőhormon kölcsönhatása

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a szalicilsav és a jázmonsav nem nyomják el egymást a növényi kórokozókkal szembeni védekezés során. Sőt, a fás szárú növényeknél a két hormon kölcsönhatása akár növelheti is a növények rezisztenciáját.

A Virágos Magyarország versenyre június 15-ig pályázhatnak a települések

Az idén 29. alkalommal megrendezett Virágos Magyarország versenyre június 15-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Elégedettségi rangsor

A gépi munka mellett a termelés inputanyagai, a vetőmag, a mű­trágya és növényvédő szer költségei teszik ki a növénytermelés ráfordításainak a legnagyobb részét. A legtöbb országban sok milliárdos üzlet a gyártásuk és a forgalmazásuk.

Nő a sarkvidéki erdőterület – de nem biztos, hogy ez jó

A szibériai rénszarvaspásztor nép, a nyenyecek különös időket élnek. A sarki óceán partján lévő területeiken a tundra lassan olvadásnak indult, és egyre több cserje nő. A fűzfa-félék, melyek eddig csak térdmagasságig nőttek, mára a három métert is meghaladják, és elrejtik a rénszarvasokat.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

Nagy termetű bogyósok

A bogyósgyümölcsök újdonságait bemutató sorozatunkat a legnagyobbra növő fajokkal zárjuk. Az egészségtudatos táplálkozás, a különlegességek iránti igény és a klímaváltozás mind népszerűbbé teszik a színes gyümölcsöket, és lehetővé válik több mediterrán eredetű növény termesztése is.

Az árnál is van fontosabb

A Floral Marketing Fund (FMF) támogatásával 2020–2021-ben felmérést végeztek az Egyesült Államokban és Kanadában a fogyasztók bolti és online vásárlási szokásairól. Meglepő eredményre jutottak: a kertészeti árudákban gyakran már csak azután nézik meg a vevők a termékek árát, miután döntöttek a vásárlásról.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben - közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.