0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Így lehet előcsalogatni a tulipánt télvíz idején

A hagymás virágok, mint a tulipán, jácint, nárcisz, sokunk kedvencei. Alig várjuk a tavaszt, hogy végre újra virágba borulhasson a kis kert. De néhány trükkel már hamarabb virágzásra bírhatjuk ezeket a tavaszi virágokat a lakásban, és a téli szürkeséget néhány üde virággal tehetjük barátságosabbá.

Ahhoz, hogy a hagymák hajtani kezdjenek, tulajdonképpen el kell hitetnünk velük, hogy a tél után már itt is tavasz. Nagyon fontos azonban, hogy a telet is imitálnunk kell, így egy kis előre tervezésre van szükség. Már most gondoljunk rá, ha a következő téli időszakra saját hajtatású virágot szeretnénk a lakásba! A Lifehacker portál pontokba szedte ehhez a lépéseket:

  1. A hagymákat egy sekély cserépbe vagy tálba ültessük, laza virágföldbe, mely jó vízáteresztő.
  2. Fontos hogy a hagymák csúcsa felfelé nézzen, és ne legyenek túl mélyen a talaj alatt.
  3. Ültetés után a cserepet egy hűvös, sötét helyen tároljuk. Lehet garázsban, pincében, vagy akár a kerti szerszámosban is, és ha nincs kellően sötét, egy fekete szemeteszsákkal is árnyékolhatunk a növényeknek. A lényeg, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen 10 Celsius fok fölé.
  4. Hetente ellenőrizzük, hogy kellően nedves-e a föld – de ne locsoljuk túl.
Onnan tudjuk, hogy a hagymák készen állnak a virágzásra, hogy a cserép aljánál megjelennek a gyökerek. Ha fölül már látunk zöld hajtást, de alul nincsenek gyökerek, akkor a növény még nem áll készen.

Ha megjelentek a gyökerek, akkor melegebb és világos helyre költöztethetjük a cserepet két-három hétre – de ne közvetlenül hőforrás közelébe! A legtöbb hagymás növény két-öt héten belül kezd el virágozni.

És hogy mennyivel előre kell gondolkodni, ha virágot szeretnénk hajtatni?

A legtöbb esetben 12-15 hét nyugalmi időszakra van szükségük a növényeknek (ennyi ideig tároljuk hűvös, sötét helyen a hagymákat). Néhány példa, hogy melyik növényt meddig kell pihentetni:

  • krókusz, nőszirom (írisz), hóvirág: 15 hét
  • nárcisz: 15-17 hét
  • jácint: 11-14 hét
  • gyöngyike: 13-15 hét
  • csillagvirág: 12-15 hét
  • tulipán: 14-20 hét

Persze ha elfelejtenénk, akkor a kertészetek állnak rendelkezésünkre, hiszen mostanra már sok helyen árulnak virágzó jácintot, krókuszt, és sorban jön a többi gyönyörű, tavaszi hagymás virág.

Forrás: lifehacker.com