Back to top

Légből kapott fehérje

Mi lenne, ha egyszerűen a levegőből tudnánk fehérjéket előállítani, növénytermesztés vagy állattenyésztés nélkül? Talán meglepően hangzik, de egy finn élelmiszeripari startup cég, a Solar Foods pontosan ezt teszi.

Tavaly írtunk róla, hogy Kínában az acélgyártás melléktermékéből képesek fehérjét szintetizálni, melyet takarmányként hasznosítanak. A Solar Foods azonban kifejezetten emberek számára dolgozta ki technológiáját, mely például az hosszabb űrutazásoknál is nagy segítség lehet - tudósít az Euronews.

Az általuk létrehozott tápanyagokban gazdag fehérjét Soleinnek nevezték el, és egyetlen mikrobióta segítségével légköri szén-dioxidból, valamint hidrogénből állítják elő (ez utóbbit vízmolekulákból szerzik, elektromosság segítségével).

Pasi Vainikka, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a gázfermentációs eljárás hasonlóan működik a bor vagy sörkészítéshez.

„Általában, például a borkészítés során élesztőt adunk a magas cukortartalmú folyadékhoz, ahol az élesztő elfogyasztja a cukrot, hogy szénhez és energiához jusson a növekedéshez, eközben pedig valamennyi alkoholt bocsájt ki a környező folyadékba” – magyarázta Vainikka.

„Mi is ugyanezt tesszük, csak a mi mikróbánk nem cukrot, hanem hidrogént és széndioxidot fogyaszt, melyeket gáz formájában buborékoltatunk át a fermentálón. És ez az egyik legalapvetőbb pont ahhoz, hogy eltávolodjunk a mezőgazdaságtól. Nincs szükség semmilyen állatállományra.”

Ha sikerül a technológiát nagyobb léptékben is alkalmazni, akkor sokkal nagyobb hatással lehet mind a jövőbeli földi életre, mind az űrutazásokra.

A mezőgazdálkodás és a hozzá kapcsolódó földhasználat jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, és 2018-ban 9,3 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint.

„A probléma a jelenlegi élelmiszertermelési rendszerrel, hogy az emberi tevékenység által okozott éghajlatváltozás egyharmada a táplálkozásunkkal függ össze, aminek 80 százaléka az állattenyésztéshez kapcsolódik.” – mondta Vainikka.

„Tehát nagy mennyiségben kell kivonnunk az állatokat az élelmiszerláncokból. A Solein tápanyagtartalmát tekintve hasonló a húshoz és a húspótló készítményekhez, illetve a tejtermékekhez és a tejhez. És pont ezeket akarjuk helyettesíteni."

A cég kísérleti telepét vízenergia működteti, de később szeretnének egy összetettebb rendszerre átállni, melyben víz-, szél- és napenergia kombinációját használva még tovább növelhetik a zöld referenciájukat.

A Solar Foods támogatója a Finn kormány, azonban nagyot lendített rajtuk, amikor a NASA által kihirdetett „Deep Space Food Challenge” (mély űr élelmiszeri kihívás) nyertesei közé is bekerültek. Ez utóbbi célja az volt, hogy olyan újszerű, korszakalkotó élelmiszeripari-technológiákat vagy minimális erőforrásokat igénylő élelmiszer-rendszereket hozzanak létre a feltalálók, amelyek elengedhetetlenek lesznek az emberi élet fenntartásához, ha majd egyszer bolygóközi fajjá válunk.

„Amit mi teszünk tudományosan, és foglalkoztatja az elménket, az az, hogy ezt a technológiát be lehet építeni az űrhajók már meglévő létfenntartó rendszerébe” – tette hozzá Vainikka.

És ahogy a mikróbáik, úgy a Solar Foods is fejlődik. Az első ipari méretű gyárát 2021 elején kezdte elépíteni. Ez több százszor nagyobb lesz, mint a kísérleti telep, és várhatóan 4 millió adag Soleint tud majd előállítani egy évben. A tervek szerint 2023 első felére lesz kész.
Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.