0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sokkal kevesebb antibiotikumot használnak az EU-ban

Az állategészségügyi célra felhasznált antimikrobiális készítmények forgalma 43,2 százalékkal csökkent 2011-hez képest az Állategészségügyi Antimikrobiális Fogyasztás Európai Felügyelete (ESVAC) jelentése szerint. A felügyelet több mint egy évtizede gyűjti az adatokat Európa országaiban.

A jelentés szerint a legnagyobb antibiotikum-forgalmú országok némelyikében különösen figyelemreméltó a csökken, amit az antibiotikumok felelős felhasználásával kapcsolatos sokéves tájékoztató kampányoknak és az oktatásnak tulajdonítható. Európa állattartói sokat fejlődtek ezen a téren.

A felelős antibiotikum-használat érdekében tett erőfeszítések nemcsak az állategészségügyi céllal felhasznált mennyiségben, hanem az antibiotikumféleségek összetételében is tükröződnek.

A 2019-es és a 2020-as értékesítési adatokat az orvosilag fontos állatgyógyászati antibiotikumok értékesítése szempontjából is elemezték a jelentésben, és eszerint a 3. és 4. generációs cefalosporinok forgalma 32,8, a polimixineké 76,5, a fluorokinolonoké 12,8, más kinonolonoké pedig 85,4 százalékkal csökkent.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/thecattlesite.com