Back to top

Sportolói ösztöndíjjal támogatja a MATE az élsportoló diákokat

A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem a felsőoktatási tevékenységének megerősítése mellett az egyetemi sportélet fellendítését is célul tűzte ki, ennek érdekében egyebek mellett sportösztöndíjat alapított. Az ösztöndíjjal azon élsportoló hallgatókat kívánják támogatni, akik az egyetemi tanulmányaik mellett kiemelkedő sporteredményeket érnek el.

Immáron csaknem egy éve alakult meg a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, és az oktatás újjászervezésével együtt az egyetemi élet fontos pillérjeiként a kulturális és sportéletet is ujjászerveztük- fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora az ösztöndíjak ünnepélyes átadásán.

Fotó: Rass Krisztina
Az egyetemhez eddig csak részben kötődő sportegyesületeket sokkal szorosabban az egyetem mellé irányítottuk, a meglévő három sportszakosztályunk mellé négy újat alapítottunk. Büszkék vagyunk arra, hogy a vidéki létesítmények közül az egyik legmodernebb sportuszoda a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem fenntartásába került, lehetővé téve, hogy szintet tudjunk lépni a vizes sportok irányába. Az elmúlt három hónap alatt megháromszoroztuk a MATE-GEAC sportegyesületben sportolók számát és további 1500 fővel szeretnénk a sportegyesületben sportoló fiatalok számát- hangsúlyozta a rektor. 

Dr. Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az ösztöndíjjal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a sport nem csak az egészség megőrzését szolgálja, hanem formálja a személyiséget és fejleszti a közösséget is. A világ vezető egyetemei nem csak a tudományos élet területén érnek el kiemelkedő eredményeket, hanem kiváló sportélettel és kiváló sportolókkal is büszkélkednek, akik világszerte elviszik az egyetem jó hírnevét. 

Fotó: Rass Krisztina

Az élsportolói kettős életpályamodell támogatására alapított ösztöndíj célja a hallgatók sportolói karrierjének, tanulmányainak, valamint a civil életre történő felkészülésének összehangolása, segítése. Az élsportolók egyetemi tanulmányait támogató ösztöndíjra a nemzeti bajnokság első osztályában szereplő csapatok tagjai az egyéni olimpiai és paralimpiai sportágak esetén, illetve korosztályos korosztályos bajnokságban első, harmadik helyezést elért, továbbá a válogatott sportoló, a nem olimpiai sportágak esetén a világbajnokságon, Európa-bajnokságon, világkupákon első-hatodik helyezett sportolók pályázhatnak.

A 2021-22. tanév első félévében harminc sikeres fiatal sportoló nyerte el a sportösztöndíjat, összesen 13,9 millió forint értékben. Az élsportolói ösztöndíj első kategóriájában 100 ezer forintos havi ösztöndíjat nyert el a MATE 23 hallgatója és egy doktorandusz hallgatója. 

Ők mindannyian olimpiai vagy paralimpiai sportágban a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában szereplő felnőtt csapat tagjai voltak, vagy egyéniben első harmadik helyezést értek el, vagy akár felnőtt, vagy korosztályos nemzeti válogatott tagjaként eredményesen képviselték Magyarországot Európa-bajnokságon, világbajnokságon, olimpián, vagy az Universiade nemzetközi sporteseményen.

A MATE ezen legkiválóbb sporttehetségei között van Bányai Zsombor Márk párbajtőröző, Bognár Nándor kézilabdázó, Bögöly Gábor, Hegyi Bianka, Kalmár Ákos és Szedmák Réka röplabdázók, Dénes Eszter sportlövő, Döbröntey Réka evező, Füredi Rebeka taekwondozó, Garda Krisztina vízilabdázó, Kapdepo Botond karatés, Nádházy Evelin, Németh Nóra, Pápai Márton és Tóth Zsombor atléták, Puska Bence, Bogdán Benedek és Hock Gergő János kosárlabdázók, Rohács Réka nyíltvízi úszó, Tóth Ádám vízilabdázó, Asperján Dénes vitorlázó, Házi Tamara és Pintér Katalin softballozók, valamint Jármy Vince díjugrató.

A nem olimpiai sportágak terén elért nemzetközi sikereket elismerő 2. kategóriában 80.000 forintos havi ösztöndíjat kapott Makrai Mercédesz, aki 2021-ben a western lovaglás appaloosa osztályának Hunter In Hand és Showmanship versenyszámában is Európa-bajnoki címet szerzett.

A 3. kategória 60.000 forintos havi ösztöndíjával azt az öt MATE-hallgatót jutalmazták, akik az olimpiai vagy paralimpiai sportágak nemzeti bajnokságában, a korosztálynak megfelelő kategóriában nyújtottak rendkívüli teljesítményt. Köztük van Balogh Vivien nyíltvízi úszó, Paufler Beáta ezüstérmes kajakozó, Somogyi Miklós ezüstérmes triatlonos, Nagy Dániel junior országos bajnok és felnőtt országos ezüstérmes súlyemelő, valamint Navratil Botond Péter, aki 200 méteres mellúszásban szerzett bronzérmet a 2020-as Úszó Ifjúsági Magyar Bajnokságon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Érdeklődő diákok nélkül hamar bedőlne az agrárium

Kaposvár napjainkban is a magyar állattenyésztés egyik bástyájának számít – nem véletlenül rendezték itt korábban évről évre a KÁN-t, azaz a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Miután a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átvette a kaposvári intézmény működtetését, kötelességének érezte a rendezvény hagyományának ápolását. A szeptember 30-án megnyíló KÁN Egyetemi Napokról, illetve az egyetem aktuális helyzetéről Gyuricza Csabát, a MATE rektorát Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezte.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Arborétum az egykori kukoricaföld helyén

Immár 35 éve annak, hogy a Kecskeméti Arborétum telepítési munkái elkezdődtek Bács-Kiskun megye székhelyének északnyugati peremén. Megálmodója, dr. Gőbölös Antal Bedő-díjas erdőmérnök a mai napig őrző szemeivel figyeli az arborétum életét. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által létrehozott és fenntartott 62 hektáros növénygyűjtemény mintegy 900 fa- és cserjefajból áll, megismerésüket számtalan információs tábla segíti.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.