Back to top

Sportolói ösztöndíjjal támogatja a MATE az élsportoló diákokat

A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem a felsőoktatási tevékenységének megerősítése mellett az egyetemi sportélet fellendítését is célul tűzte ki, ennek érdekében egyebek mellett sportösztöndíjat alapított. Az ösztöndíjjal azon élsportoló hallgatókat kívánják támogatni, akik az egyetemi tanulmányaik mellett kiemelkedő sporteredményeket érnek el.

Immáron csaknem egy éve alakult meg a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, és az oktatás újjászervezésével együtt az egyetemi élet fontos pillérjeiként a kulturális és sportéletet is ujjászerveztük- fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora az ösztöndíjak ünnepélyes átadásán.

Fotó: Rass Krisztina
Az egyetemhez eddig csak részben kötődő sportegyesületeket sokkal szorosabban az egyetem mellé irányítottuk, a meglévő három sportszakosztályunk mellé négy újat alapítottunk. Büszkék vagyunk arra, hogy a vidéki létesítmények közül az egyik legmodernebb sportuszoda a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem fenntartásába került, lehetővé téve, hogy szintet tudjunk lépni a vizes sportok irányába. Az elmúlt három hónap alatt megháromszoroztuk a MATE-GEAC sportegyesületben sportolók számát és további 1500 fővel szeretnénk a sportegyesületben sportoló fiatalok számát- hangsúlyozta a rektor. 

Dr. Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az ösztöndíjjal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a sport nem csak az egészség megőrzését szolgálja, hanem formálja a személyiséget és fejleszti a közösséget is. A világ vezető egyetemei nem csak a tudományos élet területén érnek el kiemelkedő eredményeket, hanem kiváló sportélettel és kiváló sportolókkal is büszkélkednek, akik világszerte elviszik az egyetem jó hírnevét. 

Fotó: Rass Krisztina

Az élsportolói kettős életpályamodell támogatására alapított ösztöndíj célja a hallgatók sportolói karrierjének, tanulmányainak, valamint a civil életre történő felkészülésének összehangolása, segítése. Az élsportolók egyetemi tanulmányait támogató ösztöndíjra a nemzeti bajnokság első osztályában szereplő csapatok tagjai az egyéni olimpiai és paralimpiai sportágak esetén, illetve korosztályos korosztályos bajnokságban első, harmadik helyezést elért, továbbá a válogatott sportoló, a nem olimpiai sportágak esetén a világbajnokságon, Európa-bajnokságon, világkupákon első-hatodik helyezett sportolók pályázhatnak.

A 2021-22. tanév első félévében harminc sikeres fiatal sportoló nyerte el a sportösztöndíjat, összesen 13,9 millió forint értékben. Az élsportolói ösztöndíj első kategóriájában 100 ezer forintos havi ösztöndíjat nyert el a MATE 23 hallgatója és egy doktorandusz hallgatója. 

Ők mindannyian olimpiai vagy paralimpiai sportágban a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában szereplő felnőtt csapat tagjai voltak, vagy egyéniben első harmadik helyezést értek el, vagy akár felnőtt, vagy korosztályos nemzeti válogatott tagjaként eredményesen képviselték Magyarországot Európa-bajnokságon, világbajnokságon, olimpián, vagy az Universiade nemzetközi sporteseményen.

A MATE ezen legkiválóbb sporttehetségei között van Bányai Zsombor Márk párbajtőröző, Bognár Nándor kézilabdázó, Bögöly Gábor, Hegyi Bianka, Kalmár Ákos és Szedmák Réka röplabdázók, Dénes Eszter sportlövő, Döbröntey Réka evező, Füredi Rebeka taekwondozó, Garda Krisztina vízilabdázó, Kapdepo Botond karatés, Nádházy Evelin, Németh Nóra, Pápai Márton és Tóth Zsombor atléták, Puska Bence, Bogdán Benedek és Hock Gergő János kosárlabdázók, Rohács Réka nyíltvízi úszó, Tóth Ádám vízilabdázó, Asperján Dénes vitorlázó, Házi Tamara és Pintér Katalin softballozók, valamint Jármy Vince díjugrató.

A nem olimpiai sportágak terén elért nemzetközi sikereket elismerő 2. kategóriában 80.000 forintos havi ösztöndíjat kapott Makrai Mercédesz, aki 2021-ben a western lovaglás appaloosa osztályának Hunter In Hand és Showmanship versenyszámában is Európa-bajnoki címet szerzett.

A 3. kategória 60.000 forintos havi ösztöndíjával azt az öt MATE-hallgatót jutalmazták, akik az olimpiai vagy paralimpiai sportágak nemzeti bajnokságában, a korosztálynak megfelelő kategóriában nyújtottak rendkívüli teljesítményt. Köztük van Balogh Vivien nyíltvízi úszó, Paufler Beáta ezüstérmes kajakozó, Somogyi Miklós ezüstérmes triatlonos, Nagy Dániel junior országos bajnok és felnőtt országos ezüstérmes súlyemelő, valamint Navratil Botond Péter, aki 200 méteres mellúszásban szerzett bronzérmet a 2020-as Úszó Ifjúsági Magyar Bajnokságon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Méhek nélkül nincs élet – A MATE munkatársának gondolatai a méhek világnapján

2019-ben az Earthwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a beporzókat. A veszélyeztetett fajok listáján szereplő méhek egyedszáma az utóbbi években drasztikusan csökken. A valós aggodalmak hátteréről és a megporzók ökoszisztémában betöltött szerepéről Dr. Sárospataki Miklós egyetemi docens, a MATE Állattani és Ökológiai Tanszékének munkatársa osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Az öngondoskodást támogatják - 5000 palántát adományozott a MATE

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az idei esztendőben is zöldségpalántákat adományozott. A mintegy ötezer darab palántát a Katolikus Karitász közreműködésével rászoruló családok kapják.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat

A budapesti Rumour by Rácz Jenő nyerte a magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megtartott díjátadón.

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet "Évszakok a természetben" címmel

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet "Évszakok a természetben" címmel két korosztály: általános iskolás felső tagozatosok, illetve középiskolások számára.

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.