0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Sportolói ösztöndíjjal támogatja a MATE az élsportoló diákokat

A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem a felsőoktatási tevékenységének megerősítése mellett az egyetemi sportélet fellendítését is célul tűzte ki, ennek érdekében egyebek mellett sportösztöndíjat alapított. Az ösztöndíjjal azon élsportoló hallgatókat kívánják támogatni, akik az egyetemi tanulmányaik mellett kiemelkedő sporteredményeket érnek el.

Immáron csaknem egy éve alakult meg a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, és az oktatás újjászervezésével együtt az egyetemi élet fontos pillérjeiként a kulturális és sportéletet is ujjászerveztük- fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora az ösztöndíjak ünnepélyes átadásán.

Az egyetemhez eddig csak részben kötődő sportegyesületeket sokkal szorosabban az egyetem mellé irányítottuk, a meglévő három sportszakosztályunk mellé négy újat alapítottunk. Büszkék vagyunk arra, hogy a vidéki létesítmények közül az egyik legmodernebb sportuszoda a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem fenntartásába került, lehetővé téve, hogy szintet tudjunk lépni a vizes sportok irányába. Az elmúlt három hónap alatt megháromszoroztuk a MATE-GEAC sportegyesületben sportolók számát és további 1500 fővel szeretnénk a sportegyesületben sportoló fiatalok számát– hangsúlyozta a rektor. 

Dr. Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az ösztöndíjjal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a sport nem csak az egészség megőrzését szolgálja, hanem formálja a személyiséget és fejleszti a közösséget is. A világ vezető egyetemei nem csak a tudományos élet területén érnek el kiemelkedő eredményeket, hanem kiváló sportélettel és kiváló sportolókkal is büszkélkednek, akik világszerte elviszik az egyetem jó hírnevét. 

Az élsportolói kettős életpályamodell támogatására alapított ösztöndíj célja a hallgatók sportolói karrierjének, tanulmányainak, valamint a civil életre történő felkészülésének összehangolása, segítése. Az élsportolók egyetemi tanulmányait támogató ösztöndíjra a nemzeti bajnokság első osztályában szereplő csapatok tagjai az egyéni olimpiai és paralimpiai sportágak esetén, illetve korosztályos korosztályos bajnokságban első, harmadik helyezést elért, továbbá a válogatott sportoló, a nem olimpiai sportágak esetén a világbajnokságon, Európa-bajnokságon, világkupákon első-hatodik helyezett sportolók pályázhatnak.

A 2021-22. tanév első félévében harminc sikeres fiatal sportoló nyerte el a sportösztöndíjat, összesen 13,9 millió forint értékben. Az élsportolói ösztöndíj első kategóriájában 100 ezer forintos havi ösztöndíjat nyert el a MATE 23 hallgatója és egy doktorandusz hallgatója. 

Ők mindannyian olimpiai vagy paralimpiai sportágban a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában szereplő felnőtt csapat tagjai voltak, vagy egyéniben első harmadik helyezést értek el, vagy akár felnőtt, vagy korosztályos nemzeti válogatott tagjaként eredményesen képviselték Magyarországot Európa-bajnokságon, világbajnokságon, olimpián, vagy az Universiade nemzetközi sporteseményen.

A MATE ezen legkiválóbb sporttehetségei között van Bányai Zsombor Márk párbajtőröző, Bognár Nándor kézilabdázó, Bögöly Gábor, Hegyi Bianka, Kalmár Ákos és Szedmák Réka röplabdázók, Dénes Eszter sportlövő, Döbröntey Réka evező, Füredi Rebeka taekwondozó, Garda Krisztina vízilabdázó, Kapdepo Botond karatés, Nádházy Evelin, Németh Nóra, Pápai Márton és Tóth Zsombor atléták, Puska Bence, Bogdán Benedek és Hock Gergő János kosárlabdázók, Rohács Réka nyíltvízi úszó, Tóth Ádám vízilabdázó, Asperján Dénes vitorlázó, Házi Tamara és Pintér Katalin softballozók, valamint Jármy Vince díjugrató.

A nem olimpiai sportágak terén elért nemzetközi sikereket elismerő 2. kategóriában 80.000 forintos havi ösztöndíjat kapott Makrai Mercédesz, aki 2021-ben a western lovaglás appaloosa osztályának Hunter In Hand és Showmanship versenyszámában is Európa-bajnoki címet szerzett.

A 3. kategória 60.000 forintos havi ösztöndíjával azt az öt MATE-hallgatót jutalmazták, akik az olimpiai vagy paralimpiai sportágak nemzeti bajnokságában, a korosztálynak megfelelő kategóriában nyújtottak rendkívüli teljesítményt. Köztük van Balogh Vivien nyíltvízi úszó, Paufler Beáta ezüstérmes kajakozó, Somogyi Miklós ezüstérmes triatlonos, Nagy Dániel junior országos bajnok és felnőtt országos ezüstérmes súlyemelő, valamint Navratil Botond Péter, aki 200 méteres mellúszásban szerzett bronzérmet a 2020-as Úszó Ifjúsági Magyar Bajnokságon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu