Back to top

Tavaszi atkaírtás a méhesben: miért alkalmazzuk a timolt?

Bár még messze a tavasz, de érdemes átgondolni az idei atkaírtási stratégiánkat. Sajnos megbízható forrásból tudható, hogy külföldön szermaradványok miatt vontak vissza a polcokról magyar mézet, különösen fontos odafigyelni, hogy milyen atkaírtó szereket alkalmazunk!

Hogy a mézünk és a viaszunk tiszta maradjon, fontos, hogy olyan anyagokat használjunk az atkairtásban, melyek kellő elővigyázatosság mellett lebomlanak. Az egyik ilyen a timol. 

Azonban elterjedt róla az a nézet, hogy rablást okoz. Ez legfőképpen akkor történik meg, ha nyáron vagy ősszel alkalmazzuk, tavasszal viszont alig tapasztalható ilyen.

A timol hatásmechanizmusa: megzavarja az atkák szagérzékelését így azok nem találják meg a megfelelő fiasítást, hogy abban elkezdjék szaporodási ciklusukat.

Ne számítsunk azonban jelentős atkapotyogásra miután alkalmazzuk. Egyrészt tavasszal, ha az előző szezonban jó volt az atkairtási stratégiánk, akkor nagyon kevés az atka még ilyenkor, másrészt, ami atka még bent is van, valószínűleg elbújt a fiasításban. Valamennyi atkapotyogás két-három hét múlva tapasztalható, ha valamelyik családnál már van túlfertőzöttség.

Biztosabb, számszerű atkafertőzöttségi szintet főleg nyár közepén lemosással tudunk megállapítani. De akkor is elvégezhető a lemosásos/porcukros atkaszámlálás, amikor már megtörtént a generációváltás.(Lásd cikkünket itt.)

lehulott atka
lehulott atka
Fotó: Hevesi Mihály

A timol előnyei tavasszal:

Azért fontos tavasszal alkalmazni a timolt az atkairtásban:

  • mert ebben az évszakban is tennünk kell valamit az atkák ellen, mivel a szaporodási ciklusuk a méhcsalád fiasításának beindulásával megkezdődik (manapság sokszor már januárban!) és egy idő után potenciálisan megugrik az atkák száma a méhészeti szezonban;
  • a heresejt kivágás mellett a timol behelyezése egy párhuzamos, illetve ha nem tudjuk elvégezni a heresejtkivágást egy másik lehetőség;
  • mert ilyenkor kevésbé okoz rablást, mivel a fejlődő méhcsalád új generációjának egyedeit lekötik a tavaszi munkák, a fiasítás gondozása, a nektár, a virágpor és víz gyűjtése stb.;
  • mert tartós hordozón több héten keresztül folyamatosan megzavarja az atkákat a kaptárban;

Hátrányai:

  • Ha nem vesszük ki időben pörgetés előtt egy héttel, adhat némi timolos ízt a méznek, ami idővel eltűnik;
  • Rablást okozhat főleg nyáron és ősszel, ezért ezekben az időszakokban ne használjuk, illetve tavasszal a kisebb családok bejáróját valamennyire szűkítsük le; a tartós hordozót tegyük a fészek bejárójától távolabbra.

A cikket hamarosan folytatjuk!

Ajánljuk még: 

A mézkultúra megalapozása

Mézeskalács gluténmentesen

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Sok méz termett a vajdaságban

Az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Török Attila és neje, Erzsébet családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

Újra mentes az ország a madárinfluenzától és már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

Poszméhek helyett MI-vezérlésű robot

Ez még nem egy disztópikus szcenárió, hanem csak a megtépázott ausztrál ökoszisztémát védő futurisztikus fejlesztés.

Sok és méretes alma lehet gazdaságos

A gyümölcsritkítás és a vértetű elleni védekezés állt a Jakabszálláson, Tánczos László idős almaültetvényében rendezett bemutató középpontjában. A jelenlegi gazdasági helyzet még rátett egy lapáttal az amúgy sem csekély problémahalmazra, amivel az almatermesztőknek szembe kell nézniük.

Ausztriában nőtt a méhcsaládok száma

Ausztriában ismét nőtt a méhcsaládok száma - számol be a hírről az Osztrák Mezőgazdasági Minisztérium és a közmédia.

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.