Back to top

Új típusú vadászjegy, új érvényesítés

Az Országos Magyar Vadászkamarának 2016-ban fogalmazódott meg a vadászjegy lecserélésének a gondolata. A változást a vadászok kényelmének szolgálata indokolta, vagyis hogy otthoni vadászjegyváltással korszerű vadászjeggyel rendelkezhessenek úgy, hogy közben a nyilvántartott adatok pontosítása is megtörténik.

Ennek érdekében a Vadászkamara lecserélte a vadászjegyváltáshoz szükséges informatikai rendszerét, aminek fejlesztési folyamata tavaly végérvényesen lezárult. A fejlesztésnek köszönhetően lehetőség adódott az online vadászjegy-érvényesítésre, amire már korábban igény mutatkozott.

Kézzelfogható változás a vadásztársadalom szempontjából az idei évtől, hogy a régi típusú vadászjegy helyett az új típusú, személyigazolvány méretéhez és megjelenéséhez hasonló vadászjegy kerül a vadászok kezébe.

Az érvényesítés továbbra is január első munkanapjával kezdődik.

A vadászjegy érvényesítéséhez kapcsolódó díjak változatlanok:

  • Vadászjegy – 20 000 Ft
  • Kamarai tagdíj – 4 000 Ft (tagdíj mentesség: attól az évtől kezdődően, amikor a vadász betölti a 70. évet, nem kell kamarai tagdíjat fizetnie)
  • Biztosítás vadászkamarai váltása esetén– alapdíjas 1000 Ft/fő/év, emelt díjas 2000 Ft/fő/év
  • Postai átvétel esetén: + 1 500 Ft

A vadászjegyet tehát személyesen és online is lehet érvényesíteni.

Személyesen a területi szervezetnél való érvényesítés során szükséges dokumentumok:

  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Jelenleg érvényes vadászjegy (ajánlott: fegyvertartási engedély)
  • Sport- vagy hivatásos vadász adategyeztetési lap -- amennyiben az illető adatai időközben (azaz a korábban megadottakhoz képest) megváltoztak
  • Groupama Biztosítási Zrt. biztosítás esetén aláírt „Nyilatkozat” dokumentum
  • Személyes ügyintézés a Területi Szervezet által kialakított rendben

Az online érvényesítés során:

- az Országos Magyar Vadászkamara weboldal használata (az www.omvk.hu Ügyintézés menüpont/Online ügyintézés fül nyújt segítséget)

- a Belügyminisztérium igényeinek megfelelően Ügyfélkapu használata (ezt az előbb említett weblap automatikusan lehetővé teszi, csupán a felhasználónév és jelszó megadása szükséges)

- a vadászjegy „házhoz megy”, vagyis a Területi Szervezet (sorban állás nélkül) feladja postán a kapcsolódó kiadványokkal együtt

A vadászjegyet továbbra is minden vadászati évre érvényesíteni kell a jövőben is.

Tehát az új típusú vadászjegy érvényessége a 2022/23-as vadászati évre szól (2022. március 1-től 2023. február 28-ig). Ennek értelmében továbbra is minden évben kell majd vadászjegyet váltani.

Az új típusú vadászjeggyel kapcsolatos további információk a a Vadászkamara honlapján részletesen megtalálhatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.

Binturongok születtek a Szegedi Vadasparkban

Binturongok (Arctictis binturong) születettek a Szegedi Vadasparkban, a cibetmacska faj kölykeit már a látogatók is megfigyelhetik az Ázsia-ház melletti kifutójukban - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Mi az a majomhimlő és hogyan lehet elkapni?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a világ újabb félelmetes kihívására: a koronavírus után itt a majomhimlő. Tedros Adhanom Ghebreyesus minderről Genfben beszélt, ahol a WHO szakértői a 15 Afrikán kívüli országban terjedő majomhimlő-járványról tárgyaltak.

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

Négy helyszínen száz film a gödöllői természetvédelmi fesztiválon

Május 27-től 29-ig rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, amelyen ebben az évben négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők. Az ingyenes fesztivál helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély és parkja, a kínálatot számos családi és kulturális program színesíti.

Agáma a lakásban: könnyen megszelídülnek

Aki ma agámát szeretne tartani, valószínű, hogy valamelyik ausztrál szakállasagáma-fajt választja. Nem véletlenül, hiszen az ott élő fajok közül legalább kettő igen jól tartható, remekül szaporodnak fogságban; sőt, ma már számos színváltozatuk ismert.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Az elmúlt öt évben hét fiatal és hét öreg kanalasgém (Platalea leucorodia) kapott GPS-jeladót a Kiskunsági Nemzeti Park területein - közölte a szervezet igazgatósága az MTI-vel.

Két kanadai rókában megerősítették a madárinfluenzát

Kanadában először fordult elő magas patogenitású madárinfluenza-vírus emlősökben – adta hírül a wattpoultry.com. A vírust két vörösróka kölyökben találták meg.