0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új típusú vadászjegy, új érvényesítés

Az Országos Magyar Vadászkamarának 2016-ban fogalmazódott meg a vadászjegy lecserélésének a gondolata. A változást a vadászok kényelmének szolgálata indokolta, vagyis hogy otthoni vadászjegyváltással korszerű vadászjeggyel rendelkezhessenek úgy, hogy közben a nyilvántartott adatok pontosítása is megtörténik.

Bajdik Péter
12.00

Normal
0

Ennek érdekében a Vadászkamara lecserélte a vadászjegyváltáshoz szükséges informatikai rendszerét, aminek fejlesztési folyamata tavaly végérvényesen lezárult. A fejlesztésnek köszönhetően lehetőség adódott az online vadászjegy-érvényesítésre, amire már korábban igény mutatkozott.

Kézzelfogható változás a vadásztársadalom szempontjából az idei évtől, hogy a régi típusú vadászjegy helyett az új típusú, személyigazolvány méretéhez és megjelenéséhez hasonló vadászjegy kerül a vadászok kezébe.

Az érvényesítés továbbra is január első munkanapjával kezdődik.

A vadászjegy érvényesítéséhez kapcsolódó díjak változatlanok:

  • Vadászjegy – 20 000 Ft
  • Kamarai tagdíj – 4 000 Ft (tagdíj mentesség: attól az évtől kezdődően, amikor a vadász betölti a 70. évet, nem kell kamarai tagdíjat fizetnie)
  • Biztosítás vadászkamarai váltása esetén– alapdíjas 1000 Ft/fő/év, emelt díjas 2000 Ft/fő/év
  • Postai átvétel esetén: + 1 500 Ft

A vadászjegyet tehát személyesen és online is lehet érvényesíteni.

Személyesen a területi szervezetnél való érvényesítés során szükséges dokumentumok:

  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Jelenleg érvényes vadászjegy (ajánlott: fegyvertartási engedély)
  • Sport- vagy hivatásos vadász adategyeztetési lap — amennyiben az illető adatai időközben (azaz a korábban megadottakhoz képest) megváltoztak
  • Groupama Biztosítási Zrt. biztosítás esetén aláírt „Nyilatkozat” dokumentum
  • Személyes ügyintézés a Területi Szervezet által kialakított rendben

Az online érvényesítés során:

– az Országos Magyar Vadászkamara weboldal használata (az www.omvk.hu Ügyintézés menüpont/Online ügyintézés fül nyújt segítséget)

– a Belügyminisztérium igényeinek megfelelően Ügyfélkapu használata (ezt az előbb említett weblap automatikusan lehetővé teszi, csupán a felhasználónév és jelszó megadása szükséges)

– a vadászjegy „házhoz megy”, vagyis a Területi Szervezet (sorban állás nélkül) feladja postán a kapcsolódó kiadványokkal együtt

A vadászjegyet továbbra is minden vadászati évre érvényesíteni kell a jövőben is.

Tehát az új típusú vadászjegy érvényessége a 2022/23-as vadászati évre szól (2022. március 1-től 2023. február 28-ig). Ennek értelmében továbbra is minden évben kell majd vadászjegyet váltani.

Az új típusú vadászjeggyel kapcsolatos további információk a a Vadászkamara honlapján részletesen megtalálhatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu