Back to top

Negyven tonna kidobott fenyőfát égetnek el a pécsi erőműben

Mintegy 40 tonnányi, a karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfát égetnek el a következő időszakban a két biomassza-tüzelésű blokk-kal működő pécsi erőműben - tájékoztatta a Veolia-csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. (PH) az MTI-t.

A közleményben tudatták: a karácsonyi fenyők eltüzelése másfél évtizede gyakorlat a baranyai megyeszékhelyen, azok a tisztán biomassza alapon működő pécsi erőműben elégetve több mint 31 ezer pécsi lakás és 480 helyi közintézmény távfűtéssel való ellátásához járulnak hozzá.

Rudolf Pétert, a PH vezérigazgatóját idézve a kommünikében közölték: a kidobott fenyőfák energetikai célú hasznosítása azért jó megoldás, mert a karácsonyfák magas gyantatartalmuk miatt nem komposztálhatók.

Az erőmű kazánjaiban is csak aprítást követően, más típusú tüzelőanyaggal vegyítve égetik el a fenyőket.

A PH az MTI érdeklődésére korábban azt közölte, hogy a kidobott fenyők eltüzeléséből nagyjából annyi hőenergiát nyernek, amely 85 átlagos méretű lakás fűtéséhez elegendő egy teljes téli hónapban.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

A húsevők is ár-érzékenyek: így lehet népszerűbb a vega burger

Több húsevő választana vegetáriánus burgert, ha az olcsóbb lenne, mint a hagyományos húsos változat. De ehhez nagy árkülönbségre van szükség - ha az ár 30 százalékkal csökkenne, a húsimádók harmada már a vegetáriánus burgerre tér át. Ezt mutatják a Göteborgi Egyetem közgazdasági tanulmányának eredményei, amely a hús zöld alternatívákkal való helyettesítésének mozgatórugóit és akadályait vizsgálja.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Kevesebb hulladék, több tápanyag, avagy zöldségtermesztés közvetlenül az étteremben

Egy német étteremlánc eltökélt szándéka, hogy minden egységében helyben termelt zöldségekkel és csíranövényekkel szolgálják ki a vendégeket. Számos fenntarthatósági érv szól az ötlet mellett, a vendégek pedig garantáltan friss és egészséges ételeket fogyaszthatnak.

Fenntartható mandulatermesztés

A hosszú távú és fenntartható mandulatermelés érdekében a Veracruz Almonds portugál vállalkozás intelligens mezőgazdasági eszközöket vásárolt. Különös figyelmet fordítanak a nyomon követhetőségre, a körforgásos gazdaságra való átállásra és a karbonlábnyom csökkentésére.

Négy ok, amiért érdemes több gombát fogyasztanunk

A gombák népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, bár az emberek már évszázadok óta járják a világ mérsékelt égövi domboldalait e mikológiai csemegék után kutatva. Lehet, hogy csak a kedvenc táplálékuk után kutattak, de az sem kizárt, hogy felfedezték ezeknek a növényeknek a számtalan egészségügyi előnyét.