Back to top

A szőlő növeli a bélbiom sokféleségét és csökkenti a koleszterinszintet

A Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi Iskolájának kutatócsoportja bizonyítékokat talált arra, hogy a szőlő fogyasztása növelheti a bélflóra sokféleségét és csökkentheti a vér koleszterinszintjét. A Nutrients című folyóiratban megjelent cikkükben a csoport olyan kísérleteket ír le, amelyek során négy héten keresztül szőlőporral etették az önkénteseket.

Fotó: pixabay.com
Korábbi kutatások már kimutatták, hogy bizonyos gyümölcsök, így az alma és a szőlő antioxidáns hatású polifenoltartalma javíthatja a vérerek egészségét. Az ilyen gyümölcsök fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást is. Néhány esetben pedig azt is kimutatták, hogy a polifenolfogyasztás csökkenti a szívbetegségek kialakulását elősegítő gyulladást is a szervezetben.

Az új vizsgálatban a kutatók a szőlőfogyasztás egyéb lehetséges egészségügyi előnyeit vizsgálták.

A lehetséges pozitív egészségügyi hatások megismeréséhez a csoport 19 egészséges felnőtt segítségét kérte. Négy hétig mindegyikük speciális, polifenol- és rostszegény étrendet követett. Ezután minden alany továbbra is ugyanazt a diétát követte, de azt szőlőporral egészítették ki. Az önkéntesek minden nap két adag szőlőnek megfelelő 46 gramm port ettek meg. A kutatók a kísérlet mindkét szakaszában széklet-, vér- és vizeletmintákat gyűjtöttek az önkéntesektől.

A szőlő és az alma antioxidánsban gazdag
A szőlő és az alma antioxidánsban gazdag
Fotó: pixabay.com

Azt találták, hogy négy hét szőlőporfogyasztás után valamennyi önkéntesnél nőtt a bélbiom változatossága. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a megnövekedett bélbiom-diverzitás az erős immunrendszerhez kapcsolódik.

A minták vizsgálata alapján megállapították, hogy megnőtt az Akkermansia muciniphila baktériumok szintje, amelyekről ismert, hogy pozitívan befolyásolják a glükózszintet és a lipidanyagcserét.

A kutatók azt is megállapították, hogy az általános koleszterinszint 6,1 százalékkal, az LDL pedig 5,9 százalékkal csökkent. Valamint kiderült az is, hogy néhány szteroid az epében 40,9 százalékkal csökkent – ezekről ​​korábbi kutatások kimutatták, hogy szerepet játszanak a koleszterin anyagcserében.

Forrás: 
medicalexpress.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Kis híján feledésbe merült téli vitaminforrás

A svájci agráriumot a nagyközönség számára népszerűsítő lid.ch oldalon a minap egy ősrégi, könnyen megtermeszthető és egész télen át szedhető friss vitaminforrásra hívták fel a figyelmet, amely rengeteg pozitív tulajdonsága miatt alig-alig van a kertészkedők látókörében. Nálunk is kapható a vetőmagja.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Nagy gondot jelent a madárinfluenza Franciaországban

A francia hatóságok 2,5 millió baromfi leölését rendelték el madárinfluenza miatt.

Vince-napi borverseny Temerinben: megújulás a koronavírus árnyékában

A Temerini Kertbarátkör 1997-ben alakult, a következő év januárjában már megszervezték az első Vince-napi borfesztivált is. A kezdeti 23 résztvevőből az évek folyamán több száz lett.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Pincejárás Vince-napján

Január 22-e, azaz Vince-nap egy hagyományos jósló nap, amikor a levágott szőlővesszőből következtettek a szőlőtermés minőségére. “Ha fénylik Vince, megtelik a pince” tartották, azaz, ha Vince napján süt a nap, jó bortermés várható.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.