Back to top

A szőlő növeli a bélbiom sokféleségét és csökkenti a koleszterinszintet

A Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi Iskolájának kutatócsoportja bizonyítékokat talált arra, hogy a szőlő fogyasztása növelheti a bélflóra sokféleségét és csökkentheti a vér koleszterinszintjét. A Nutrients című folyóiratban megjelent cikkükben a csoport olyan kísérleteket ír le, amelyek során négy héten keresztül szőlőporral etették az önkénteseket.

Fotó: pixabay.com
Korábbi kutatások már kimutatták, hogy bizonyos gyümölcsök, így az alma és a szőlő antioxidáns hatású polifenoltartalma javíthatja a vérerek egészségét. Az ilyen gyümölcsök fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást is. Néhány esetben pedig azt is kimutatták, hogy a polifenolfogyasztás csökkenti a szívbetegségek kialakulását elősegítő gyulladást is a szervezetben.

Az új vizsgálatban a kutatók a szőlőfogyasztás egyéb lehetséges egészségügyi előnyeit vizsgálták.

A lehetséges pozitív egészségügyi hatások megismeréséhez a csoport 19 egészséges felnőtt segítségét kérte. Négy hétig mindegyikük speciális, polifenol- és rostszegény étrendet követett. Ezután minden alany továbbra is ugyanazt a diétát követte, de azt szőlőporral egészítették ki. Az önkéntesek minden nap két adag szőlőnek megfelelő 46 gramm port ettek meg. A kutatók a kísérlet mindkét szakaszában széklet-, vér- és vizeletmintákat gyűjtöttek az önkéntesektől.

A szőlő és az alma antioxidánsban gazdag
A szőlő és az alma antioxidánsban gazdag
Fotó: pixabay.com

Azt találták, hogy négy hét szőlőporfogyasztás után valamennyi önkéntesnél nőtt a bélbiom változatossága. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a megnövekedett bélbiom-diverzitás az erős immunrendszerhez kapcsolódik.

A minták vizsgálata alapján megállapították, hogy megnőtt az Akkermansia muciniphila baktériumok szintje, amelyekről ismert, hogy pozitívan befolyásolják a glükózszintet és a lipidanyagcserét.

A kutatók azt is megállapították, hogy az általános koleszterinszint 6,1 százalékkal, az LDL pedig 5,9 százalékkal csökkent. Valamint kiderült az is, hogy néhány szteroid az epében 40,9 százalékkal csökkent – ezekről ​​korábbi kutatások kimutatták, hogy szerepet játszanak a koleszterin anyagcserében.

Forrás: 
medicalexpress.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gárdonyi 100: az összefogás bora

Eger egyik nagy eseménye 2022 évben, Gárdonyi Géza halálának 100 éves évfordulója, melynek méltó megünneplésében a város és intézményei, valamint civil szervezetek is részt vesznek. Az Egri Bikavér alapanyagait már összegyűjtötték, az egri remete tiszteletére készült Egri Csillagot augusztus 13-án, a Gárdonyi Kóstoló Gálán ízlelhették meg először a vendégek.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Miben különbözik a városi denevér a vidéki denevértől?

Egyes denevérfajok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő városokban, mint vidéken. Egy tudományos csoport most azt vizsgálta, hogy mely tulajdonságok jellemzőek a városi, illetve a vidéki denevérekre.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Az Északi-sarkvidék négyszer gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része

Az Északi-sarkvidék az elmúlt 40 évben közel négyszer gyorsabban melegedett, mint a bolygó többi része - derül ki a nemrég közzétett kutatásból, amely szerint az éghajlati modellek alábecsülik a sarkvidéki felmelegedés mértékét.

Újabb veszélyes kullancsfaj verhet tábor hazánkban a klímaváltozás miatt

A Hyalomma kullancs tőlünk délebbre, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén őshonos. Egyedei a madarakon élősködve vándorolnak el Európa északabbra fekvő területeire. Magyarországon már két vérszívót azonosítottak Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékben, terjedéséről civil kullancsfigyelők jelentése adhat támpontot.