0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A szőlő növeli a bélbiom sokféleségét és csökkenti a koleszterinszintet

A Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi Iskolájának kutatócsoportja bizonyítékokat talált arra, hogy a szőlő fogyasztása növelheti a bélflóra sokféleségét és csökkentheti a vér koleszterinszintjét. A Nutrients című folyóiratban megjelent cikkükben a csoport olyan kísérleteket ír le, amelyek során négy héten keresztül szőlőporral etették az önkénteseket.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy bizonyos gyümölcsök, így az alma és a szőlő antioxidáns hatású polifenoltartalma javíthatja a vérerek egészségét. Az ilyen gyümölcsök fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást is. Néhány esetben pedig azt is kimutatták, hogy a polifenolfogyasztás csökkenti a szívbetegségek kialakulását elősegítő gyulladást is a szervezetben.

Az új vizsgálatban a kutatók a szőlőfogyasztás egyéb lehetséges egészségügyi előnyeit vizsgálták.

A lehetséges pozitív egészségügyi hatások megismeréséhez a csoport 19 egészséges felnőtt segítségét kérte. Négy hétig mindegyikük speciális, polifenol- és rostszegény étrendet követett. Ezután minden alany továbbra is ugyanazt a diétát követte, de azt szőlőporral egészítették ki. Az önkéntesek minden nap két adag szőlőnek megfelelő 46 gramm port ettek meg. A kutatók a kísérlet mindkét szakaszában széklet-, vér- és vizeletmintákat gyűjtöttek az önkéntesektől.

Azt találták, hogy négy hét szőlőporfogyasztás után valamennyi önkéntesnél nőtt a bélbiom változatossága. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a megnövekedett bélbiom-diverzitás az erős immunrendszerhez kapcsolódik.

A minták vizsgálata alapján megállapították, hogy megnőtt az Akkermansia muciniphila baktériumok szintje, amelyekről ismert, hogy pozitívan befolyásolják a glükózszintet és a lipidanyagcserét.

A kutatók azt is megállapították, hogy az általános koleszterinszint 6,1 százalékkal, az LDL pedig 5,9 százalékkal csökkent. Valamint kiderült az is, hogy néhány szteroid az epében 40,9 százalékkal csökkent – ezekről ​​korábbi kutatások kimutatták, hogy szerepet játszanak a koleszterin anyagcserében.

Forrás: medicalexpress.com