Back to top

Újra indul a Hungarikum pályázat

Három célterületen, összesen 930 millió forintos keretösszeggel indul újra 2022-ben az immár kilenc éve folyamatosan meghirdetésre kerülő Hungarikum pályázat. A kiemelkedő összegű pályázat célja, hogy támogassák a hungarikumok és a nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését és gondozását.

Hungarikumainkkal foglalkozni egy olyan feladat, amely erősíti a magyar értékeknek a Kárpát-medencén is túlnyúló hálózatának kapcsolatát. Éppen ezért ezt az értékőrző tevékenységet nem kötelező feladatként, hanem megtisztelő, felelősségteljes hivatásként végezzük - fogalmazott Nagy István agrárminiszter a Hungarikum pályázatról tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI - Soós Lajos
Az értékfeltárás Kárpát-medencére való kiterjesztése a nemzetegyesítés egyik nagyon fontos eszköze.

Az értékgyűjtésnek köszönhetően immár 82 hungarikum, 138 kiemelkedő nemzeti érték 1100-nál is több települési és tájegységi értéktárgy, mintegy 10 ezer települési érték, tizenkilenc megyei értéktárgy, közel 2000 megyei érték szerepel a nyilvántartásunkban.

A külhoni nemzetrész értéktárakban is több száz érték található már.  

Az agrárminiszter emlékeztetett, 2020-ban rekordmennyiségű pályázat érkezett, ezért az akkor rendelkezésre álló keretet háromszorosára emelték, így közel egymilliárd forint támogatást nyerhettek a résztvevők. A 230 millió forint keretösszeget 750 millió forinttal megemelte a kormány, további 50 millió forintot pedig egyedi támogatásokra fordított. Idén is 930 millió forintos keretösszeggel hirdetik meg Hungarikum pályázatot, három fő területre. A kiemelkedő összeg célja, hogy támogassuk a hungarikumok és a nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését és gondozását - hangsúlyozta Nagy István. 

Három célterületre lehet pályázni most is : az első célterületen mintegy 840 millió forintos keretösszeg áll a hazai és külhoni pályázók rendelkezésére. Nyomtatott és elektronikus kiadványok filmek készítésére, bemutató terek kialakítására, rendezvények megvalósítására 1- 4 millió forint keretösszegű pályázatok nyerhetők és támogathatók. 

A második célterületen 75 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok részére vetélkedők szervezésére. A pályázattal elnyerhető támogatás összege 1 millió forinttól 3 millió forintig terjedhet.

A harmadik célterületen 15 millió forint áll rendelkezésre a Kárpát-medence hagyományos öltözetének valamint népi kézműves értékek megőrzésére, népszerűsítésére. A támogatás összege ezen a területen 250 ezer - 500 ezer forint lehet.

Mindhárom célterületen működési támogatásnak nem minősülő, egyszeri és vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A pályázati felület január 17-én délben nyílik meg, ekkortól lehet regisztrálni, kitölteni a pályázati adatlapokat, illetve a mellékleteket feltölteni. A pályázatok véglegesítésére február 2-án reggel 8 órától van lehetőség mindenki számára.

Tavaly közel 1000 pályázatot nyújtottak be és több mint 3 milliárd forint összegben. Ez az előző évinek több mint a duplája. 2021-ben összesen a  benyújtott igényekből mintegy 341 pályázatot részesítettek támogatásban.

Nagy István agrárminiszter és V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos
Nagy István agrárminiszter és V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos
Fotó: MTI - Soós Lajos
V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos emlékeztetett, hogy az éppen idén tíz éves Hungarikumokról és kiemelkedő nemzeti értékeinkről szóló törvény kiterjed az elcsatolt nemzetrészeken élő magyar közösségekre is, így ez a pályázat egyben a határokon átnyúló nemzetegyesítés egyik eszköze is. A pályázatok jelentős része egy-egy helyi értékre, helyi vonzerőre hívja fel a figyelmet, ugyanakkor a pályázati lehetőség fő célja, egy-egy településhez, tájegységhez vagy megyéhez, vagy éppen a nemzethez való ragaszkodásnak a megerősítése, identitástudatunk megedzése. Különösen fontos ez, hiszen a népek, nemzetek a tradíciókhoz való viszonyukkal egyben jövőképet és a mindennapokra kiterjedő viselkedésmódot, életmódot, életformát is választanak maguknak. A Hungarikum pályázatok a magyar életformát erősítik azáltal, hogy egy népszokást vagy hagyományt életben tartanak, fölhívják a figyelmet sajátos ételeinkre, italainkra vagy éppen táncainkra, zenéinkre, viseleteinkre - hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Aszály a köbön

Az utóbbi egy hónapban több mint húsz trópusi nap volt a Vajdaságban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Április óta elkerülik a térséget a nagyobb kiterjedésű esőfelhők, csak lokális jellegű záporok áztatták a földet. Ennek eredményeként térségenként és határrészenként igen eltérő képet mutatnak a vetések.

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

Égető kérdés: lesz-e elég tűzifa?

„Ha az újság ír róla, nagy lesz a kereslet, ha pánikot keltenek, még nagyobb.” Így összegezte véleményét a kérdésre egy fővárosi tűzifakereskedő, aki nem akart névvel nyilatkozni a témáról.

Hétszáz bejelentés egyetlen kárbecslőnek

Mintegy egymillió hektár szántóterületet érint az idei, rendkívüli aszály az országban. A szaktárca, illetve a veszélyhelyzeti operatív törzs több intézkedést is hozott már a gazdálkodók érdekében, egyebek mellett a kárelőleg eszközének alkalmazásával a biztosítói kártérítések soron kívüli kifizetéséről is döntött.

Értékelik a rendkívüli intézkedéseket a gazdák

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter augusztus 1-jén. Növénytermesztőket és állattenyésztőket kérdeztünk: mivel tudnak és akarnak élni a lehetőségek közül.

Támogatások: elnyerni, felhasználni, megtartani

Az utóbbi időben kiírt vidékfejlesztési pályázatok segítségével több, mint 1500 milliárd forrás jutott el az agráriumba. Az elmúlt KAP-ciklus tapasztalatai azt mutatják, a gazdák sokszor részben vagy akár egészben is elbukják a korábban elnyert támogatást, mert a sok teendőjük mellett elsikkad a projekt pontos végrehajtása. Mire kell tehát figyelni a pályázatok megvalósításánál egy kisgazdaságban?

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Elsők közt érhetők el a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholdingnál

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.