0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bonjour Youngstar!

Tavaly a koronavírus miatt elmaradt, idén megrendezték a nagy hagyományokkal rendelkező Aachen Youngstars meghívásos téli versenyt, melyen válogatott utánpótlás díjlovasok és díjugrató lovasok indulhatnak. Az idei versenyen két junior díjlovasunk képviselte Magyarországot, Felvinczi Lilla Bonjour Majlunddal és Dicső Mira Foxtrottal.

Mindketten szép teljesítményt nyújtottak, Lilla az erős mezőny ellenére bekerült a döntőbe is, majd a kűrben saját egyéni rekorddal, nemzetközi szinten is magas 74,608%-kal végül az igen előkelő nyolcadik helyen zárt. Edzőjével, Szeicz Erikával beszélgettünk.

Kérlek, mutasd be ezt a versenyt! Mióta rendezik, milyen céllal?

Minden igazi lovasembert különleges érzés fog el, ha meghallja Aachen nevét. Ezen a lovassport számára szent helyen minden évben megrendezik a híres CHIO Aachen lovas- és világfesztivált, amelynek eredete egészen 1821-ig nyúlik vissza, száz évvel az FEI alapítása előtti időkre.

Azon túl, hogy itt rendezték meg az első igazi Nemzetek Díját, és számtalan Európa- és világbajnokságnak adott otthont, megélt két világháborút is.

Hosszú történelme során formálódott ki a ma ismert, felnőtt lovasoknak szóló verseny, ami 1933-ban kiérdemelte a CHIO címet. Mivel a helyszín rengeteg rekonstrukción ment át és nincs híján modern pályákból sem, mi ezt a kort csak a kőistállókon tudtuk megszemlélni, hiszen azokat 1937 óta nem alakították át.

Az Aachen Youngstars azért jött létre, hogy a korosztályos lovasoknak is lehetőséget nyújtsanak egy ilyen neves helyszínen való versenyzéshez. A díjugrató és díjlovas szakág versenyei a 2010-es években egyesültek Aachen Youngstarsként – az FEI-adat­bázisban 2016 óta van jelen –, ami egy kora téli, négynapos fedeles versenyt takar. Európa kiválasztott országaiból kategóriánként egy páros érkezhet, kivéve a németeket, az ő számuk nincsen limitálva – büszkék lehetnek erre a versenyhelyszínre.

Eddig két lovasunk vett részt ezen a versenyen, idén Felvinczi Lilla és Dicső Mira kapott erre lehetőséget. Milyen érzés volt Magyarországot képviselni?

Zengő Réka egyszer, és Hoffer Hanna kétszer is lovagolhatott már az aacheni négyszögben, szép eredményekkel, így mi is bizonyítani szerettünk volna, amikor nekivágtunk az útnak.

Ton de Ridder – akit én németországi tartózkodásom alatt ismerhettem meg, azóta pedig edzőtáborokon és versenyeken folyamatosan tartottam vele a kapcsolatot – kiemelt és elismert díjlovas szakember, mindig érdeklődéssel fordult felém, ha a tanítványaim kerültek szóba.

Ezáltal örömmel töltött el az, hogy Lilit egy 2020-as máriakálnoki továbbképzésen végre bemutathattam neki, és még abban az évben jelezte felénk támogatását a versennyel kapcsolatban, amit sajnos a pandémia miatt lefújtak. Tonnal továbbra is tartottuk a kapcsolatot, illetve edzőtáborokban együtt dolgoztunk. Amikor hivatalos lett, hogy Magyarországot meghívják Aachenbe és ketten is indulunk a junior korosztályban Dicső Mirával, az utolsó tréninget – mivel a vendégszeretetéről híres máriakálnoki Díjlovagló Központ szerencsés szervezésének köszönhetően pár héttel a verseny előtt ismét Magyarországra látogathatott – csak a felkészülésre fordította: a lányokkal a kötelező programokat lovagoltatta, és mint mindig, most is a német metódus szerint edzette őket. A németországi helyszín Lilit és Mirát is lenyűgözte, és igyekeztek Magyarországot büszkén képviselni.

Az, hogy a versenyen konkrétan két boxnyi magyar képviselet volt, igen szokatlan életérzést adhatott nekik, ugyanakkor megint rádöbbentette őket, hogy mennyit tudnának még fejlődni.

Milyen volt a verseny, a rendezés?

Mit is mondhatnék? Aachen az Aachen, nem tudnám rosszul minősíteni. Tiszta, jól ellátott kőistállóban álltak a lovak, és bár hatalmas a terület, az elrendezés miatt nem nagyon lehetett ezt érezni. Az Aachen Soers aréna mellett parkolhattunk, és volt szerencsénk a Deutsche Bank Stadiumban is tréningezni, ami igencsak felemelő életérzést adott. Az Aachen Youngstarst a nagy fedeles négyszögében tartották, és a maradék pályasávot annyira bedekorálták karácsonyfákkal és díszítésekkel, hogy egy szabad négyzetméter sem maradt. Sok lónak okozott ez problémát, szerencsére Bonjour­nak és Foxtrotnak nem volt különösebb baja ezzel. A szervezés precíz volt, sokak vehetnének példát egy ilyen versenyrendezőtől.

Mennyire voltak erősek az ellenfelek, kikkel versenyzett együtt Lilla?

Az Aachen Youngstarst úgy kell elképzelni, mintha egy második – limitáltabb – kontinensviadal lenne a fiatalok között. Lili számos német lovassal lovagolhatott együtt. Köztük volt az idei Európa-bajnok és póni kategóriában rekorder Lucie-Anouk Baumgürtel testvére, Lana-Pinou BaumgürtelAllegra Schmitz-Morkramer volt gyermek Európa-bajnok és junior kerettag, valamint Lena Merkt idei junior kerettag.

A hollandok közül megküzdhettünk a fontainebleau-i gyermek Európa-bajnokkal, Lara van Nekkel, illetve a 2019-es aacheni bajnokkal, Micky Schelstraetével is.

A mezőny erős volt, mint mindig, és csak pár lovast soroltam fel. Mérhetetlenül büszke vagyok, hogy a fent említettek közül nem is egyet magunk mögé szoríthattunk.

Hogyan értékeled Lilla szereplését, erre az eredményre számítottál? Mik az ő erősségei és miben kell még fejlődnie?

Lili felé az elvárásaim nagyok voltak – hiszen tisztában voltam vele, hogy itt a jó nem elég –, de természetesen a teljes támogatásomra is számíthatott, csakúgy, mint a szüleiére. Olyan csapat vagyunk, amiben mindenkinek megvan a maga feladata, mindenkire szükség van, ugyanakkor senki sem zavarja a másik munkáját. Igyekeztem mindig vele lenni, hogy beszívja az összes tudást, amit ez a nem mindennapi helyszín adhatott neki. Nagyon büszke vagyok, hogy az első napi 71% után kétszer is megdönthette egyéni rekordját – mivel a döntőbe is bejutott –, és az egyéni programban ötödik, a kűrben nyolcadik lett.

A programjai higgadtak és elegánsak voltak, a ló állapotát az egyik legjobb formájában tudta bemutatni.

Bíztam benne, hogy koncentrációját és összeszedettségét szokásosan megőrzi a melegítőben – bármennyire is válik egyre feszültebbé a helyzet pillanatról pillanatra –, hiszen most egy számára szokatlan szituáció állt elő azáltal, hogy Ton ezen alkalommal mellém állt a bemelegítés és a tréningek alatt. Engem ez a gesztus nagyon jó érzéssel töltött el, hiszen amikor körülnéztem, csak neves edzőket láthattam magam körül. Lili jól kezelte a helyzetet, illetve tudott javítani az első napi bátortalanabb programja hibáin, pont úgy, ahogy megbeszéltük. Erőssége, hogy nagyon pontos és maximalista, minden követ meg tud mozgatni egy cél elérése érdekében, viszont ahhoz néha kell egy kis spiritusz, egy plusz löket és az én keménységem, hogy a programjai ne legyenek visszafogottak.

A következő szezonra milyen célokat tűztetek ki?

Meglepetés. Komolyra fordítva a szót, ez függeni fog a koronavírus-helyzettől, de természetesen a Hartpuryban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon való részvétel, a bűvös 70% feletti eredmény és a döntőbe kerülés az alapvető célunk a magyar bajnokság és az aacheni siker megismétlése mellett.

Szeretnénk további számos nemzetközi versenyen részt venni, hogy tapasztalatot szerezzen a páros, illetve Lili minél többet láthasson profi lovasokat.

Ez nagyon sokat tud neki segíteni, hiszen mindent próbálok vele megéreztetni. A mostani téli szezon alatt a fiatal lovas kategória feladatait is megismertetem vele, illetve jobban belemélyedünk, mint eddig. Ha minden sínen megy, szeretném, ha pár S szintű programot lovagolhatna, a jövőre való tekintettel.

Forrás: Pegazus