Back to top

Január végén újra BORÉRT Konferencia és BorTÚRA

A BorÉrt Borturisztikai Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg Magyarország egyetlen borturizmussal foglalkozó tematikus napját 2022. január 27-én a városligeti Vajdahunyadvárban.

A résztvevők az aktuális szakmai témákat, támogatási lehetőségeket bemutató konferenciát követően Magyarország számos borvidékének kínálatával ismerkedhetnek meg egy bortúrán, ahol terítéken a 2022-ben piacra kerülő bortételek lesznek.

A konferencia fő témái:

A korábbi éveknél talán még izgalmasabb, változatosabb és aktuálisabb témák várnak a konferencia résztvevőire.

Az Agrárminisztérium részéről Feldman Zsolt, államtitkár a 2021 decemberében zárult Közös Agrárpolitika reformjának borágazatot érintő változásairól tart majd előadást.

Vajon milyen borturisták vagyunk? A konferencia egyik érdekességeként a résztvevők első alkalommal kaphatnak tájékoztatást a Magyar Turizmus Ügynökség megbízásából készített országos borturisztikai felmérésről.

A korábbi éveknél lényegesen nagyobb támogatási keretösszegből gazdálkodhat az Agrármarketing Centrum 2022-ben. Ondré Péter, a szervezet igazgatója a borértékesítést segítő programokról fog beszélni.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenységét Weidel Walter mutatja be.

A vidékfejlesztési forrásokból elérhető jelentős bormarketing támogatásokhoz mikortól és milyen feltételek mellett lehet majd hozzájutni? A 2021-ben elért eredmények, illetve a 2022-re vonatkozó tervek bemutatása mellett erre a kérdésre is választ kaphatunk a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa előadójától.

A konferencia második felében a díszvendég Mátrai borvidék megújulásáról, terveiről, hallhatunk majd előadást, illetve jógyakorlatot.

A MATE előadói a borturizmus a felsőoktatásban témáját járják körbe, illetve az érzékszervi jellemzők szerepét mutatják be a borturizmus összefüggésében.

BorÉRT BorTÚRA

Megújult kiállítási programunkon a konferenciát követően borokkal és gasztronómiai termékekkel, turisztikai szolgáltatásokkal lehet ismerkedni. Terítéken a 2022-ben piacra kerülő bortételek. A nagyközönség a helyszínen virtuálisan, de valóságos borokat kóstolgatva barangolhatja be Magyarország borvidékeit.

Az esemény szervezője a BorÉrt Borturisztikai Egyesület, társzervezője a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, szakmai partnere az Agrárminisztérium, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

A rendezvény nyitvatartása:

Konferencia: 13:00 – 16:00

BorTÚRA kiállítás: 16:00 – 20:00

A konferencia a helyek korlátozott száma miatt díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

A kiállításra a belépés díjköteles.

További információ: http://koccintas.hu/

Forrás: 
BorÉrt Borturisztikai Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.