Back to top

Kezdés rozékkal Spanyolországban

A Concours Mondial de Bruxelles az a nemzetközi verseny, ahol több mint 10 000 bort neveznek a termelők, tapasztalt borkóstolók, köztük sok újságíró és kereskedő bírálják el a versengő borokat. A verseny több mint 25 éves tapasztalatával a világ egyik vezető rendezvénye.

A Concours Mondial de Bruxelles most először válik négy szekcióra, a különböző borfajták szerint, mindegyiket más-más hónapban és országban rendezik meg. A szervezők véleménye szerint így minden borfajta szakmailag jobban megítélhető. Az összesen több mint 10 000 mintával a Concours Mondial elérte azt a méretet, amelyet már nehéz egyetlen helyen kezelni.

Idén a spanyol Valladolid ad otthont a Concours Mondial de Bruxelles (CMB) Rosé Wine Sessionjának. Az eseményre március 11-én, 12-én és 13-án kerül sor a Patio Herreriano-ban, melyen mintegy hatvan nemzetközi bíró vesz részt.

A rosé szekció korai, márciusi megtartásával a piaci igényeire és a rozé borok iránti növekvő fogyasztói érdeklődésre kívánnak reagálni. Ezzel a díjnyertes termelők promóciós és marketingeszközökhöz jutnak, ami segíti a borok forgalomba kerülését.

A szervezők célja az is, hogy a versennyel olyan fórumot hozzanak létre, amelynek középpontjában a rosé áll. A szervezők azért választották Valladolidot, mert a rosé különösen fontos a tartomány számára, amely az Ibériai-félszigeten az egyetlen, amely öt eredetmegnevezéssel büszkélkedhet: Cigales, Rueda, Ribera del Duero, Toro és León, több mint 27 000 hektár szőlővel. Valladolidban március 11. és 13. között 1200 és 1300 pályamunkát kóstolnak meg a bírálók, amire jelentkezni 2022. február 18-ig lehet. Az arany- és ezüstérmeken kívül a következő trófeákat osztják ki: • Pezsgő rozé bor • Közepesen száraz rozé bor • Édes rozé bor • Organikus rosé bor

A négy idei CMB rendezvény közül a legnagyobb azonban a vörös- és fehérborokra fókuszál, melynek május 19. és 22. között az olaszországi Cosenza tartomány ad otthont.

Várhatóan közel 350 bíró utazik a Calabria szívében található régióba, ahol a szőlőtermesztés több mint 2500 éves múltra tekint vissza. Jelentkezési határidő március 21. Az idei harmadik rendezvényen, július 1-től 3-ig pezsgőt megkóstolnak. Az édes és szeszezett borok megmérettetését szeptember 20-22-re tervezik.

Forrás: 
cmb

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.