Back to top

8 komoly hiba, amit gyakran elkövetünk lazac sütésnél

Amikor előveszünk néhány alapanyagot, és nekiállunk elkészíteni egy ételt, mindig fennáll a hibázás lehetősége. Nem számít mennyire „könnyű” egy ételt összeütni: elég egy kis tapasztalatlanság, túlzott magabiztosság, rossz felszerelés vagy egy rossz recept, és a gyors megoldásként könnyen a szemétbe landoló fogássá válhat.

A lazac bármelyik étkezésnek tökéletes, egészséges alapanyaga lehet, de nem szerepel a könnyen elkészíthető ételek listáján. Íme néhány gyakori hiba, amit szinte mindenki elkövet lazac sütés közben.

Rossz minőségű hal

Minden lazacot tartalmazó fogásnak azzal kell kezdődnie, hogy megvásároljuk a lazacot. Ez olyan egyszerű is lehet, mint a fagyasztóból az első zacskó fagyasztott filét elővenni, de a kulináris hírneve érdekében érdemes egy kicsit jobban átgondolni a dolgot. Például érdemes elmenni a halárushoz, ahol sokkal frissebb halat kapunk, mint egy szupermarketben.

A halak minőségének megítéléséhez első körben a külsejüket érdemes megnézni.

A különböző lazacfajták színben és ízben is különböznek, de általában az élénkebb színűek finomabbak lesznek, mint a halványak. Ahogy Matt Duckor megjegyzi, kerüljük azokat a halakat, amelyek száraznak tűnnek, vagy barna színűek ahelyett, hogy egyenletes, élénkvörös és rózsaszínek lennének.

Helytelen olvasztás

Amikor sietnünk kell a sütéssel, de egy fontos hozzávaló még fagyott, vonzó lehet a mikrohullámú sütőre támaszkodni, hogy minél gyorsabban felolvasszuk, ám ez egy hatalmas hiba a lazac esetében.

A lazacot, akárcsak a legtöbb halat, nem kell sokáig főzni. Valójában a megfelelő hőmérséklet megfelelő ideig történő alkalmazása az egyik legfontosabb lépés szinte bármilyen tengeri hal elkészítésekor. Ha túl magas hőmérsékleten sütjük/főzzük, a hal könnyen kiszáradhat és megkeményedhet.

A mikrohullámú sütők elektromágneses sugárzást bocsátanak ki arra, amit fel szeretnénk melegíteni, azáltal, hogy ezeknek a hullámoknak frekvenciája jól kijön a vízmolekulákkal (valamint a zsír- és cukormolekulákkal), így gyorsan felforrósítja őket.

Ugyanakkor a mikrohullámok szinte soha nem olvasztják fel egyenletesen a dolgokat, és mivel a halak érzékenyebbek a hőre, mint a legtöbb főétel, ez az egyenetlen melegítés gumiszerű, száraz filéket eredményez, amelyeket szerencsés esetben talán a macskánk megeszi…

Általános szabály, hogy a halakat semmiképpen se olvasszuk fel magas hőmérsékleten. Ehelyett inkább egy éjszakára tegyük át a fagyasztóból a hűtőszekrényben vagy egy lezárt zacskóban, hideg folyóvíz alá. A második módszer sokkal gyorsabban kiolvasztja a halat, mint gondolnánk, és közben nem főzi meg. Miután a halat felolvasztottuk, jó ötlet, ha hagyjuk, hogy magától felmelegedjen szobahőmérsékletűre, mielőtt megfőznénk. Minél hidegebb a hal a főzés előtt, annál valószínűbb, hogy megég a külseje, mielőtt a belseje elkezdene megsülni.

A bőr eltávolítása

Egymásnak ellentmondó nézőpontok vannak a sült, főtt lazac bőrének eltávolításával kapcsolatban. Mindegy, hogy melyik irányba hajlunk, egészen addig, amíg nem távolítjuk el a bőrét sütés előtt...

A legtöbb élőlényen a bőr hasznos gátat képez a belseje és a külseje között, megvédve a legérzékenyebb részeit a bogaraktól és a baktériumoktól, ugyanakkor ez a védelem a haláluk után is hasznos.

Mint már említettük, az olyan halakat, mint a lazac, elég trükkös lehet pontosan elkészíteni. De ha a bőrét rajta hagyjuk, és a főzést a bőrével lefelé fordítva kezdjük, a bőr megvédi az alatta lévő zsenge húst a nagy hőtől, megtartja a szaftot, és segít a hal egyenletesebb átsülésében. Amikor minden kellőképpen megsült, egyszerűen csak szedjük le a bőrt a halról egy villával. De ha a hal megbízható forrásból származik, akkor akár rajta is hagyhatjuk.

A szálkák eltávolítása

A halak csontjainak eltávolítása a főzés előtt igazi kínszenvedés lehet, viszont ha nem távolítjuk el, akkor jó eséllyel megakadhat valakinek a torkán. Nem számít, milyen jól készítjük el a drága filét, még ha tökéletesen puha és zamatos is lesz, minden kemény munkánk feledésbe merül, amikor a vacsoravendégeink fuldokolni kezdenek a szálkáktól.

How to Remove Pin Bones from Salmon | Fish Filleting

Amikor megvesszük a lazacot a halárustól, különösen figyelnünk kell a szálkákra még akkor is, ha a nagyobb csontok többségét már eltávolítottuk. Ahogy a videón is láthatjuk, ha az ujjunkat a száliránnyal szemben vezetjük, érezhetjük, ahogy a csontok végei kiállnak a húsból. Ugyan egy kis időbe telik, de egy halszálka csipesszel és egy kis türelemmel óvatosan, egyesével ki lehet húzni a megmaradt csontokat.

Fontos, hogy ne siessük el a munkát, nehogy megsérüljön a hal húsa!

Túl korai fűszerezés

A fűszerezés minden recept központi része, és ez a lazac esetében sincs másképp. De ha olyan testesebb húsokhoz szoktunk hozzá, mint a marha vagy a sertés és ezekhez hasonlóan tervezzük a hal ízesítését, akkor nagy hibát követhetünk el.

A lazacot mindenképpen sózni és borsozni kell, de csak közvetlenül a sütés előtt. Sót szinte minden receptben használnak a világon, de a hús és a hal tartósítására is alkalmazták már jóval a hűtőszekrény feltalálása előtt. A só a húsból eltávolítja a nedvességet, valamint a hús felszínéről elpusztítja a nemkívánatos dolgokat, ami nagyszerű, ha nem tervezzük, hogy rövid időn belül megesszük. Ha főzés előtt egy kis sót adunk a halhoz, az nagyban javítja az ízét, viszont ha túl korán megsózzuk, akkor előfordulhat, hogy a vacsoránk már azelőtt megpörkölődik, hogy a hőforrás közelébe kerülne.

Párolás fűszerezés nélkül

Jó módja a lazac főzésének, ha egy sekély serpenyőben pároljuk, ugyanis így csekély esély van arra, hogy kiszárítjuk. Azonban fontos megjegyezni, hogy bármilyen fűszert is szeretnénk a halra tenni, azt ne csak a halra dörzsöljük, hanem a vízhez is adjuk hozzá.

Ugyanis, ha nem fűszerezzük a vizet, akkor a főzés előtt felvitt fűszerek valószínűleg lemosódnak és teljesen felhígulnak, aminek köszönhetően egy ízetlen vacsorát kapunk.

A víz fűszerezése arra is remek módszer, hogy olyan extra fűszereket adjunk hozzá, amelyeket esetleg nem szeretnénk közvetlenül alkalmazni. Mivel a víz átjárja majd a halat a párolás során, így minden íz, amit hozzáadunk, extra fényt kölcsönöz majd a fogásnak.

Próbáljuk meg a lazacot fehérborral, mogyoróhagymával és kaporral párolni, majd adjunk hozzá frissen őrölt borsot és egy kis citromot. Vagy próbáljuk ki a vajon, fehérboron és fokhagymán párolt lazacot. A haladó párolóknak érdemes a lazacot melegítés előtt a párolófolyadékba tenni, mivel ha a folyadékkal együtt melegszik fel a lazac, akkor sokkal egyenletesebben sül meg.

Túl sokszor forgatjuk

Ha a lazac operaénekes lenne, akkor ő lenne a primadonna. Tehetséges és dicséretet érdemlő, de érzékeny és egoista is. Bánjunk jól a lazaccal, adjunk neki megfelelő teret és időt, és el fog olvadni a szánkban. De ha túl sok figyelmet szentelünk neki, akkor szétesik a nyomás alatt.

A lazac esetében ez azt jelenti, hogy ha már egyszer feltettük a tűzre hagyjuk megsülni.

A lazac akkor sül meg a legjobban, ha viszonylag magas hőfokon, éppen csak annyi ideig sütjük, amíg a húsa átlátszatlanná válik. Ha lefedjük a halat, amíg sül, lehet, hogy egyáltalán nem kell megfordítanunk, de ha grillen van, akkor csak egyszer, körülbelül a sütés felénél kell megfordítanunk.

Túlsütés

A lazac túlsütése talán a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. Senki sem szereti a kemény, gumiszerű halat. Egyes főzési módszerek, mint például a párolás vagy a fóliába csomagolás, biztonságosabbak, mint a többi, de mindegy hogyan alkalmazzuk a hőt, csak egy eredményt érhetünk el, ha túl sokáig csináljuk…

A lazacot ideális esetben közvetlenül a sütés után vegyük le a tűzről, így néhány percig hagyhatjuk állni.

A maradék hő befejezi a sütési folyamatot anélkül, hogy túlzásba vinnénk, és ha még mindig bizonytalanok vagyunk, használhatunk húshőmérőt, és elsőre körülbelül 63 Celsius fokot (145 Fahrenheit) célozhatunk meg biztonságos hőmérsékletként. Minél többször csináljuk, és ahogy megismerjük a saját preferenciáinkat, úgy eldönthetjük, hogy ezt a hőmérsékletet kissé lejjebb állítjuk-e.

Forrás: 
mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Nemzetközi Zöld Hét, idén is digitálisan

A Nemzetközi Zöld Hét nagy hagyományokkal rendelkező szakmai találkozó, amely minden évben kiemelkedően fontos platformot jelent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális témáinak megvitatásához. A fizikai találkozásra ugyan nem kerülhetett sor, ám a rendezvénynek otthont adó Messe Berlin 2022-ben is lehetőséget biztosított a szakmai eszmecserék digitális formában történő megrendezésére

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Olívaolajjal az egészségért

Az olívaolaj jótékony hatásait már régóta hirdetik. Ennek azaz oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, tápanyagot és antioxidánsokat. Az új kutatások szerint, ha olívaolajat adunk az étrendünkhöz, csökkenthetjük az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kockázatát is.

Drágulnak a zöldségfélék

Az ukrán kisnyugdíjasoknak a hideg beálltával három dologból kell választania: vagy a lakást fűtik, vagy a gyógyszereiket szerzik be, vagy az alapvető élelmiszerekre költik havi járandóságukat – mindegyikre ugyanis nem futja nekik. Amikor néhány évvel ezelőtt megszületett ez a mondás, igazából még csak előrevetítette azt a szomorú jövőt, ami sokak számára mára valósággá vált.