Back to top

8 komoly hiba, amit gyakran elkövetünk lazac sütésnél

Amikor előveszünk néhány alapanyagot, és nekiállunk elkészíteni egy ételt, mindig fennáll a hibázás lehetősége. Nem számít mennyire „könnyű” egy ételt összeütni: elég egy kis tapasztalatlanság, túlzott magabiztosság, rossz felszerelés vagy egy rossz recept, és a gyors megoldásként könnyen a szemétbe landoló fogássá válhat.

A lazac bármelyik étkezésnek tökéletes, egészséges alapanyaga lehet, de nem szerepel a könnyen elkészíthető ételek listáján. Íme néhány gyakori hiba, amit szinte mindenki elkövet lazac sütés közben.

Rossz minőségű hal

Minden lazacot tartalmazó fogásnak azzal kell kezdődnie, hogy megvásároljuk a lazacot. Ez olyan egyszerű is lehet, mint a fagyasztóból az első zacskó fagyasztott filét elővenni, de a kulináris hírneve érdekében érdemes egy kicsit jobban átgondolni a dolgot. Például érdemes elmenni a halárushoz, ahol sokkal frissebb halat kapunk, mint egy szupermarketben.

A halak minőségének megítéléséhez első körben a külsejüket érdemes megnézni.

A különböző lazacfajták színben és ízben is különböznek, de általában az élénkebb színűek finomabbak lesznek, mint a halványak. Ahogy Matt Duckor megjegyzi, kerüljük azokat a halakat, amelyek száraznak tűnnek, vagy barna színűek ahelyett, hogy egyenletes, élénkvörös és rózsaszínek lennének.

Helytelen olvasztás

Amikor sietnünk kell a sütéssel, de egy fontos hozzávaló még fagyott, vonzó lehet a mikrohullámú sütőre támaszkodni, hogy minél gyorsabban felolvasszuk, ám ez egy hatalmas hiba a lazac esetében.

A lazacot, akárcsak a legtöbb halat, nem kell sokáig főzni. Valójában a megfelelő hőmérséklet megfelelő ideig történő alkalmazása az egyik legfontosabb lépés szinte bármilyen tengeri hal elkészítésekor. Ha túl magas hőmérsékleten sütjük/főzzük, a hal könnyen kiszáradhat és megkeményedhet.

A mikrohullámú sütők elektromágneses sugárzást bocsátanak ki arra, amit fel szeretnénk melegíteni, azáltal, hogy ezeknek a hullámoknak frekvenciája jól kijön a vízmolekulákkal (valamint a zsír- és cukormolekulákkal), így gyorsan felforrósítja őket.

Ugyanakkor a mikrohullámok szinte soha nem olvasztják fel egyenletesen a dolgokat, és mivel a halak érzékenyebbek a hőre, mint a legtöbb főétel, ez az egyenetlen melegítés gumiszerű, száraz filéket eredményez, amelyeket szerencsés esetben talán a macskánk megeszi…

Általános szabály, hogy a halakat semmiképpen se olvasszuk fel magas hőmérsékleten. Ehelyett inkább egy éjszakára tegyük át a fagyasztóból a hűtőszekrényben vagy egy lezárt zacskóban, hideg folyóvíz alá. A második módszer sokkal gyorsabban kiolvasztja a halat, mint gondolnánk, és közben nem főzi meg. Miután a halat felolvasztottuk, jó ötlet, ha hagyjuk, hogy magától felmelegedjen szobahőmérsékletűre, mielőtt megfőznénk. Minél hidegebb a hal a főzés előtt, annál valószínűbb, hogy megég a külseje, mielőtt a belseje elkezdene megsülni.

A bőr eltávolítása

Egymásnak ellentmondó nézőpontok vannak a sült, főtt lazac bőrének eltávolításával kapcsolatban. Mindegy, hogy melyik irányba hajlunk, egészen addig, amíg nem távolítjuk el a bőrét sütés előtt...

A legtöbb élőlényen a bőr hasznos gátat képez a belseje és a külseje között, megvédve a legérzékenyebb részeit a bogaraktól és a baktériumoktól, ugyanakkor ez a védelem a haláluk után is hasznos.

Mint már említettük, az olyan halakat, mint a lazac, elég trükkös lehet pontosan elkészíteni. De ha a bőrét rajta hagyjuk, és a főzést a bőrével lefelé fordítva kezdjük, a bőr megvédi az alatta lévő zsenge húst a nagy hőtől, megtartja a szaftot, és segít a hal egyenletesebb átsülésében. Amikor minden kellőképpen megsült, egyszerűen csak szedjük le a bőrt a halról egy villával. De ha a hal megbízható forrásból származik, akkor akár rajta is hagyhatjuk.

A szálkák eltávolítása

A halak csontjainak eltávolítása a főzés előtt igazi kínszenvedés lehet, viszont ha nem távolítjuk el, akkor jó eséllyel megakadhat valakinek a torkán. Nem számít, milyen jól készítjük el a drága filét, még ha tökéletesen puha és zamatos is lesz, minden kemény munkánk feledésbe merül, amikor a vacsoravendégeink fuldokolni kezdenek a szálkáktól.

How to Remove Pin Bones from Salmon | Fish Filleting

Amikor megvesszük a lazacot a halárustól, különösen figyelnünk kell a szálkákra még akkor is, ha a nagyobb csontok többségét már eltávolítottuk. Ahogy a videón is láthatjuk, ha az ujjunkat a száliránnyal szemben vezetjük, érezhetjük, ahogy a csontok végei kiállnak a húsból. Ugyan egy kis időbe telik, de egy halszálka csipesszel és egy kis türelemmel óvatosan, egyesével ki lehet húzni a megmaradt csontokat.

Fontos, hogy ne siessük el a munkát, nehogy megsérüljön a hal húsa!

Túl korai fűszerezés

A fűszerezés minden recept központi része, és ez a lazac esetében sincs másképp. De ha olyan testesebb húsokhoz szoktunk hozzá, mint a marha vagy a sertés és ezekhez hasonlóan tervezzük a hal ízesítését, akkor nagy hibát követhetünk el.

A lazacot mindenképpen sózni és borsozni kell, de csak közvetlenül a sütés előtt. Sót szinte minden receptben használnak a világon, de a hús és a hal tartósítására is alkalmazták már jóval a hűtőszekrény feltalálása előtt. A só a húsból eltávolítja a nedvességet, valamint a hús felszínéről elpusztítja a nemkívánatos dolgokat, ami nagyszerű, ha nem tervezzük, hogy rövid időn belül megesszük. Ha főzés előtt egy kis sót adunk a halhoz, az nagyban javítja az ízét, viszont ha túl korán megsózzuk, akkor előfordulhat, hogy a vacsoránk már azelőtt megpörkölődik, hogy a hőforrás közelébe kerülne.

Párolás fűszerezés nélkül

Jó módja a lazac főzésének, ha egy sekély serpenyőben pároljuk, ugyanis így csekély esély van arra, hogy kiszárítjuk. Azonban fontos megjegyezni, hogy bármilyen fűszert is szeretnénk a halra tenni, azt ne csak a halra dörzsöljük, hanem a vízhez is adjuk hozzá.

Ugyanis, ha nem fűszerezzük a vizet, akkor a főzés előtt felvitt fűszerek valószínűleg lemosódnak és teljesen felhígulnak, aminek köszönhetően egy ízetlen vacsorát kapunk.

A víz fűszerezése arra is remek módszer, hogy olyan extra fűszereket adjunk hozzá, amelyeket esetleg nem szeretnénk közvetlenül alkalmazni. Mivel a víz átjárja majd a halat a párolás során, így minden íz, amit hozzáadunk, extra fényt kölcsönöz majd a fogásnak.

Próbáljuk meg a lazacot fehérborral, mogyoróhagymával és kaporral párolni, majd adjunk hozzá frissen őrölt borsot és egy kis citromot. Vagy próbáljuk ki a vajon, fehérboron és fokhagymán párolt lazacot. A haladó párolóknak érdemes a lazacot melegítés előtt a párolófolyadékba tenni, mivel ha a folyadékkal együtt melegszik fel a lazac, akkor sokkal egyenletesebben sül meg.

Túl sokszor forgatjuk

Ha a lazac operaénekes lenne, akkor ő lenne a primadonna. Tehetséges és dicséretet érdemlő, de érzékeny és egoista is. Bánjunk jól a lazaccal, adjunk neki megfelelő teret és időt, és el fog olvadni a szánkban. De ha túl sok figyelmet szentelünk neki, akkor szétesik a nyomás alatt.

A lazac esetében ez azt jelenti, hogy ha már egyszer feltettük a tűzre hagyjuk megsülni.

A lazac akkor sül meg a legjobban, ha viszonylag magas hőfokon, éppen csak annyi ideig sütjük, amíg a húsa átlátszatlanná válik. Ha lefedjük a halat, amíg sül, lehet, hogy egyáltalán nem kell megfordítanunk, de ha grillen van, akkor csak egyszer, körülbelül a sütés felénél kell megfordítanunk.

Túlsütés

A lazac túlsütése talán a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. Senki sem szereti a kemény, gumiszerű halat. Egyes főzési módszerek, mint például a párolás vagy a fóliába csomagolás, biztonságosabbak, mint a többi, de mindegy hogyan alkalmazzuk a hőt, csak egy eredményt érhetünk el, ha túl sokáig csináljuk…

A lazacot ideális esetben közvetlenül a sütés után vegyük le a tűzről, így néhány percig hagyhatjuk állni.

A maradék hő befejezi a sütési folyamatot anélkül, hogy túlzásba vinnénk, és ha még mindig bizonytalanok vagyunk, használhatunk húshőmérőt, és elsőre körülbelül 63 Celsius fokot (145 Fahrenheit) célozhatunk meg biztonságos hőmérsékletként. Minél többször csináljuk, és ahogy megismerjük a saját preferenciáinkat, úgy eldönthetjük, hogy ezt a hőmérsékletet kissé lejjebb állítjuk-e.

Forrás: 
mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.