Back to top

8 komoly hiba, amit gyakran elkövetünk lazac sütésnél

Amikor előveszünk néhány alapanyagot, és nekiállunk elkészíteni egy ételt, mindig fennáll a hibázás lehetősége. Nem számít mennyire „könnyű” egy ételt összeütni: elég egy kis tapasztalatlanság, túlzott magabiztosság, rossz felszerelés vagy egy rossz recept, és a gyors megoldásként könnyen a szemétbe landoló fogássá válhat.

A lazac bármelyik étkezésnek tökéletes, egészséges alapanyaga lehet, de nem szerepel a könnyen elkészíthető ételek listáján. Íme néhány gyakori hiba, amit szinte mindenki elkövet lazac sütés közben.

Rossz minőségű hal

Minden lazacot tartalmazó fogásnak azzal kell kezdődnie, hogy megvásároljuk a lazacot. Ez olyan egyszerű is lehet, mint a fagyasztóból az első zacskó fagyasztott filét elővenni, de a kulináris hírneve érdekében érdemes egy kicsit jobban átgondolni a dolgot. Például érdemes elmenni a halárushoz, ahol sokkal frissebb halat kapunk, mint egy szupermarketben.

A halak minőségének megítéléséhez első körben a külsejüket érdemes megnézni.

A különböző lazacfajták színben és ízben is különböznek, de általában az élénkebb színűek finomabbak lesznek, mint a halványak. Ahogy Matt Duckor megjegyzi, kerüljük azokat a halakat, amelyek száraznak tűnnek, vagy barna színűek ahelyett, hogy egyenletes, élénkvörös és rózsaszínek lennének.

Helytelen olvasztás

Amikor sietnünk kell a sütéssel, de egy fontos hozzávaló még fagyott, vonzó lehet a mikrohullámú sütőre támaszkodni, hogy minél gyorsabban felolvasszuk, ám ez egy hatalmas hiba a lazac esetében.

A lazacot, akárcsak a legtöbb halat, nem kell sokáig főzni. Valójában a megfelelő hőmérséklet megfelelő ideig történő alkalmazása az egyik legfontosabb lépés szinte bármilyen tengeri hal elkészítésekor. Ha túl magas hőmérsékleten sütjük/főzzük, a hal könnyen kiszáradhat és megkeményedhet.

A mikrohullámú sütők elektromágneses sugárzást bocsátanak ki arra, amit fel szeretnénk melegíteni, azáltal, hogy ezeknek a hullámoknak frekvenciája jól kijön a vízmolekulákkal (valamint a zsír- és cukormolekulákkal), így gyorsan felforrósítja őket.

Ugyanakkor a mikrohullámok szinte soha nem olvasztják fel egyenletesen a dolgokat, és mivel a halak érzékenyebbek a hőre, mint a legtöbb főétel, ez az egyenetlen melegítés gumiszerű, száraz filéket eredményez, amelyeket szerencsés esetben talán a macskánk megeszi…

Általános szabály, hogy a halakat semmiképpen se olvasszuk fel magas hőmérsékleten. Ehelyett inkább egy éjszakára tegyük át a fagyasztóból a hűtőszekrényben vagy egy lezárt zacskóban, hideg folyóvíz alá. A második módszer sokkal gyorsabban kiolvasztja a halat, mint gondolnánk, és közben nem főzi meg. Miután a halat felolvasztottuk, jó ötlet, ha hagyjuk, hogy magától felmelegedjen szobahőmérsékletűre, mielőtt megfőznénk. Minél hidegebb a hal a főzés előtt, annál valószínűbb, hogy megég a külseje, mielőtt a belseje elkezdene megsülni.

A bőr eltávolítása

Egymásnak ellentmondó nézőpontok vannak a sült, főtt lazac bőrének eltávolításával kapcsolatban. Mindegy, hogy melyik irányba hajlunk, egészen addig, amíg nem távolítjuk el a bőrét sütés előtt...

A legtöbb élőlényen a bőr hasznos gátat képez a belseje és a külseje között, megvédve a legérzékenyebb részeit a bogaraktól és a baktériumoktól, ugyanakkor ez a védelem a haláluk után is hasznos.

Mint már említettük, az olyan halakat, mint a lazac, elég trükkös lehet pontosan elkészíteni. De ha a bőrét rajta hagyjuk, és a főzést a bőrével lefelé fordítva kezdjük, a bőr megvédi az alatta lévő zsenge húst a nagy hőtől, megtartja a szaftot, és segít a hal egyenletesebb átsülésében. Amikor minden kellőképpen megsült, egyszerűen csak szedjük le a bőrt a halról egy villával. De ha a hal megbízható forrásból származik, akkor akár rajta is hagyhatjuk.

A szálkák eltávolítása

A halak csontjainak eltávolítása a főzés előtt igazi kínszenvedés lehet, viszont ha nem távolítjuk el, akkor jó eséllyel megakadhat valakinek a torkán. Nem számít, milyen jól készítjük el a drága filét, még ha tökéletesen puha és zamatos is lesz, minden kemény munkánk feledésbe merül, amikor a vacsoravendégeink fuldokolni kezdenek a szálkáktól.

How to Remove Pin Bones from Salmon | Fish Filleting

Amikor megvesszük a lazacot a halárustól, különösen figyelnünk kell a szálkákra még akkor is, ha a nagyobb csontok többségét már eltávolítottuk. Ahogy a videón is láthatjuk, ha az ujjunkat a száliránnyal szemben vezetjük, érezhetjük, ahogy a csontok végei kiállnak a húsból. Ugyan egy kis időbe telik, de egy halszálka csipesszel és egy kis türelemmel óvatosan, egyesével ki lehet húzni a megmaradt csontokat.

Fontos, hogy ne siessük el a munkát, nehogy megsérüljön a hal húsa!

Túl korai fűszerezés

A fűszerezés minden recept központi része, és ez a lazac esetében sincs másképp. De ha olyan testesebb húsokhoz szoktunk hozzá, mint a marha vagy a sertés és ezekhez hasonlóan tervezzük a hal ízesítését, akkor nagy hibát követhetünk el.

A lazacot mindenképpen sózni és borsozni kell, de csak közvetlenül a sütés előtt. Sót szinte minden receptben használnak a világon, de a hús és a hal tartósítására is alkalmazták már jóval a hűtőszekrény feltalálása előtt. A só a húsból eltávolítja a nedvességet, valamint a hús felszínéről elpusztítja a nemkívánatos dolgokat, ami nagyszerű, ha nem tervezzük, hogy rövid időn belül megesszük. Ha főzés előtt egy kis sót adunk a halhoz, az nagyban javítja az ízét, viszont ha túl korán megsózzuk, akkor előfordulhat, hogy a vacsoránk már azelőtt megpörkölődik, hogy a hőforrás közelébe kerülne.

Párolás fűszerezés nélkül

Jó módja a lazac főzésének, ha egy sekély serpenyőben pároljuk, ugyanis így csekély esély van arra, hogy kiszárítjuk. Azonban fontos megjegyezni, hogy bármilyen fűszert is szeretnénk a halra tenni, azt ne csak a halra dörzsöljük, hanem a vízhez is adjuk hozzá.

Ugyanis, ha nem fűszerezzük a vizet, akkor a főzés előtt felvitt fűszerek valószínűleg lemosódnak és teljesen felhígulnak, aminek köszönhetően egy ízetlen vacsorát kapunk.

A víz fűszerezése arra is remek módszer, hogy olyan extra fűszereket adjunk hozzá, amelyeket esetleg nem szeretnénk közvetlenül alkalmazni. Mivel a víz átjárja majd a halat a párolás során, így minden íz, amit hozzáadunk, extra fényt kölcsönöz majd a fogásnak.

Próbáljuk meg a lazacot fehérborral, mogyoróhagymával és kaporral párolni, majd adjunk hozzá frissen őrölt borsot és egy kis citromot. Vagy próbáljuk ki a vajon, fehérboron és fokhagymán párolt lazacot. A haladó párolóknak érdemes a lazacot melegítés előtt a párolófolyadékba tenni, mivel ha a folyadékkal együtt melegszik fel a lazac, akkor sokkal egyenletesebben sül meg.

Túl sokszor forgatjuk

Ha a lazac operaénekes lenne, akkor ő lenne a primadonna. Tehetséges és dicséretet érdemlő, de érzékeny és egoista is. Bánjunk jól a lazaccal, adjunk neki megfelelő teret és időt, és el fog olvadni a szánkban. De ha túl sok figyelmet szentelünk neki, akkor szétesik a nyomás alatt.

A lazac esetében ez azt jelenti, hogy ha már egyszer feltettük a tűzre hagyjuk megsülni.

A lazac akkor sül meg a legjobban, ha viszonylag magas hőfokon, éppen csak annyi ideig sütjük, amíg a húsa átlátszatlanná válik. Ha lefedjük a halat, amíg sül, lehet, hogy egyáltalán nem kell megfordítanunk, de ha grillen van, akkor csak egyszer, körülbelül a sütés felénél kell megfordítanunk.

Túlsütés

A lazac túlsütése talán a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. Senki sem szereti a kemény, gumiszerű halat. Egyes főzési módszerek, mint például a párolás vagy a fóliába csomagolás, biztonságosabbak, mint a többi, de mindegy hogyan alkalmazzuk a hőt, csak egy eredményt érhetünk el, ha túl sokáig csináljuk…

A lazacot ideális esetben közvetlenül a sütés után vegyük le a tűzről, így néhány percig hagyhatjuk állni.

A maradék hő befejezi a sütési folyamatot anélkül, hogy túlzásba vinnénk, és ha még mindig bizonytalanok vagyunk, használhatunk húshőmérőt, és elsőre körülbelül 63 Celsius fokot (145 Fahrenheit) célozhatunk meg biztonságos hőmérsékletként. Minél többször csináljuk, és ahogy megismerjük a saját preferenciáinkat, úgy eldönthetjük, hogy ezt a hőmérsékletet kissé lejjebb állítjuk-e.

Forrás: 
mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Megváltozik a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Az EU keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása

Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy ismertetett elemzésében.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.