Back to top

Európában az ASP továbbra is terjed házisertések és vaddisznók között is

Az ünnepek óta Moldovában, Romániában és Oroszországban új afrikai sertéspestises eseteket jelentettek házi sertéseknél. Moldova egyik területére több mint két év után először tért vissza az afrikai sertéspestis, míg Romániában több esetet is regisztráltak, köztük egy nagy árutermelő gazdaságban is. Vaddisznókban pedig már Olaszország szárazföldi részén is kimutatták a vírust.

Fotó: Csatlós Norbert
Moldovában 2019 augusztusa óta a most jelentett eset volt az első a körzetben. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) jelentése szerint a vírust Briceniben, egy 72 fős háztáji sertésállományban mutatták ki. Az állatok közül hat elpusztult, a többit elpusztították. Az állam északnyugati részén található Briceni kerület Romániával és Ukrajnával határos.

A Romániából az OIE-nek küldött legfrissebb hivatalos jelentések összesen 39 új megerősített ASP-s esetet jeleztek, amelyekben 10 605 sertés volt közvetlenül érintett.

Az egyik eset egy nagy árutermelő telepen volt. December 21-én az ország délkeleti részén található farmon több mint 9600 sertésnél mutatták ki a betegséget. A bejelentés időpontjában a fennmaradó állatok selejtezése folyamatban volt, hogy megakadályozzák a fertőzés további terjedését.

A közelmúltban Románia középső részén egy újabb járvány sújtotta gazdaságban 81 sertés volt érintett. Az országból jelentett többi fertőzés kis háztáji állományokban volt.

Az orosz állategészségügyi hatóság egyetlen új, házisertések között megjelent ASP-s esetről értesítette az OIE-t. Az érintett egy öt sertésből álló háztáji állomány volt a Volga körzetében.

Fotó: mmg

Emellett további megbetegedések és leselejtezett állatok is voltak már korábban bejelentett helyszíneken.

A néhány további eset ellenére Novgorodban a járványsorozatot december 3-án „lezártnak” minősítették.

2021 júliusa óta hét járványkitörést erősítettek meg ebben a régióban, amelyek a háztáji állományokat érintették. Közülük a legutóbbi szeptember végén volt.

Nőtt a fertőzött vaddisznók száma

Olaszországban sürgős intézkedésekre szólítottak fel az ország sertésiparának védelme érdekében, miután az ország szárazföldi területén is megerősítették az első ASP-esetet. Az Állategészségügyi Világszervezet hivatalos közleménye szerint Piemont északnyugati régiójában egy vaddisznó vírustesztje lett pozitív.

Fotó: pixabay.com

Az elmúlt két hét során Olaszországon kívül öt európai állam jelentett új ASP-eseteket a saját vaddisznópopulációjában.

A legtöbb új járványkitörést (75) az OIE Romániában regisztrálta. Fertőzött állatokat az ország déli és keleti részén találtak, a legtöbb megbetegedést a középső megyékben.

Eközben Lettországban hivatalosan 28 új járványkitörést regisztráltak vadon élő populációban.  

Magyarországon kilenc új ASP-fertőzött vaddisznót találtak.

Az ország állategészségügyi hivatala szerint Lengyelországban 179 új járványos eset volt, amelyekben 198 állat volt érintett. Így 3078-ra növekedett 2021-ben a lengyel vaddisznók körében előforduló ASP-s esetek száma.

Németországban több mint 3100-ra nőtt a fertőzött vaddisznók száma. Ennyi a 2020 szeptemberében regisztrált első eset óta a vadon élő populációban előforduló összes eset száma. Ezek megoszlása: 2321 a keleti Brandenburg tartományban (január 10-én), és 774 a szomszédos Szászországban (január 6-án). Mecklenburg-Elő-Pomerániában pedig november óta hét esetet regisztrált az OIE. Ezenkívül az Országos Állategészségügyi Ügynökség, a Friedrich-Loeffler Intézet két további esetet jelentett az államban a hónap elején.

Brandenburgban hét, Szászországban három és Mecklenburg-Elő-Pomerániában egy körzetben találtak víruspozitív vadon élő állatokat. Mindhárom állam Németország keleti részén található, és Lengyelországgal határos.

Decemberben Németország új szövetségi mezőgazdasági minisztere, Cem Ozdemir megismételte a nemzet céljait először a terjedés megállítására, majd az ASP felszámolására. Ennek érdekében a szövetségi kormány továbbra is elsősorban koordináló szerepet tölt be.

 

Forrás: 
feedstrategy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Nagy gondot jelent a madárinfluenza Franciaországban

A francia hatóságok 2,5 millió baromfi leölését rendelték el madárinfluenza miatt.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Ezért a kutyák a legnépszerűbb társállatok

Korózs András a MEOESZ elnöke több megközelítésből is bemutatta, mi lehet az oka, hogy a társállatok között is a legnépszerűbbek, és egyre népszerűbbek a kutyák, míg a kishaszonállatok tartása iránti érdeklődés csökken. annak ellenére, hogy a nevükben is benne van, azok még hasznot is hoznának a hobbifaktor mellett...

Nemzetközi Zöld Hét, idén is digitálisan

A Nemzetközi Zöld Hét nagy hagyományokkal rendelkező szakmai találkozó, amely minden évben kiemelkedően fontos platformot jelent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális témáinak megvitatásához. A fizikai találkozásra ugyan nem kerülhetett sor, ám a rendezvénynek otthont adó Messe Berlin 2022-ben is lehetőséget biztosított a szakmai eszmecserék digitális formában történő megrendezésére

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.