Back to top

Harapnivaló jövő

Több ezer hektárral nőhet, de hosszú távon akár meg is duplázódhat a hazai borsótermesztés területe, ha megvalósulnak az élelmiszergyártó innovátor Creaveg Zrt. tervei. A tavaly alapított magyar tulajdonú társaság olyan húshelyettesítő, növényi protein alapú termékcsaláddal nyitott be a piacra, amely nemcsak beltartalmában, hanem textúrájában is „húsként viselkedik".

A borsó és a bab nem tartalmaz allergéneket és kiváló tulajdonságokkal rendelkezik fehérjeforrásként
A borsó és a bab nem tartalmaz allergéneket és kiváló tulajdonságokkal rendelkezik fehérjeforrásként
Fotó: Creaveg
Méghozzá a teljes feldolgozás folyamán.

A Creaveg Zrt. a FoodControl cégcsoportból emelkedett ki, amelynek tagjai tevékenységükben és tulajdonosi körükben is szorosan összefonódnak. Az Indere Élelmiszerkutató és Innovációs Intézet élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, a Kap-In-Food pedig gyors mikrobiológiai módszereket fejleszt. Kiemelt fejlesztése a KAPSURE, amelynek lényege, hogy az ügyfelek helyben kapjanak azonnali laboratóriumi eredményeket.

A FoodControl harmadik tagja a SoReCa Kft. volt, amely a HORECA szektort – vagyis a vendéglátóipart, étkeztetőket, szállodákat - szolgálta ki minőségi termékekkel az elmúlt tizenöt évben. Időközben azonban egyre nagyobb hangsúlyt kapott tevékenységében a termékfejlesztés, -gyártás és értékesítés. Létrehozta az említett Creaveget, amelyet tavaly év végén kezdett el forgalmazni, és ezzel a „forradalommal” át is alakult a cég. Előbb a neve változott Creaveg-re, majd az elmúlt év folyamán zárt körűen működő részvénytársasággá szervezték át.

„A cégben mindig jó elméleti és gyakorlati szakemberek dolgoztak, tudásalapú munka folyt, és szorosan együttműködtünk az alapkutatásokat végző Inderével

– elevenítette fel a kezdeteket dr. Tóth András, a Creaveg egyik alapítója és tulajdonosa. Kezdetben csak a saját tevékenységünkhöz fejlesztettünk élelmiszereket és azoknak a catering cégeknek, amelyekkel kapcsolatban álltunk.”

Dr. Tóth András: "Ha a Földön élő 7 milliárd ember csak évente egyszer növényi eredetű étellel váltja ki a húst, már többet értünk el, mint sokan egy életen át."
Dr. Tóth András: "Ha a Földön élő 7 milliárd ember csak évente egyszer növényi eredetű étellel váltja ki a húst, már többet értünk el, mint sokan egy életen át."
Fotó: Creaveg
Miközben folyamatosan figyeltek a piac igényeire, hamar ráébredtek, hogy ha könnyebbé akarják tenni a HORECA életét, olyan húsmentes terméket kellene előállítaniuk, amelyekből egy jó séf – de akár egy hétköznapi szakács is - bármit el tud készíteni.

Nemcsak amiatt, hogy a rántott sajton kívül más is szerepeljen az átlagétterem vegetáriánus kínálatában. Tóth András hangsúlyozza, hogy

nem a vegánok, de még csak nem is a vegetáriánusok számára fejlesztették ki a Creaveget, hanem azoknak a húsevőknek, akik egészségügyi, fenntarthatósági, környezetvédelmi, állatvédelmi vagy vallási okokból átmenetileg vagy tartósan nem akarnak húst fogyasztani, de igényt tartanak arra, hogy amit esznek, az olyan legyen, mint a hús,

A termékfejlesztők feltették maguknak a kérdést: mi hiányzik legjobban egy húsevőnek ebben a helyzetben? Arra jutottak, hogy leginkább a textúra: a feltét a főzeléken, a harapható a szendvicsben. Persze, az sem baj, ha a keresett termék beltartalmában és ízében is pótolja, amit a hús megad!

Léteznek már ilyen élelmiszeripari termékek, azonban 99 százalékban szója- vagy búzafehérje alapon, vagyis összetevőik szerepelnek a tizennégy fő allergén között, és emiatt megosztónak számítanak.

Így jutottak el a Creaveg szakemberei a borsóhoz, valamint ennek alternatívájaként a babhoz. Ezek nem tartalmaznak allergéneket és kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek fehérjeforrásként, a gyártásuk azonban közel sem olyan egyszerű. Mert búzasikérből egy háziasszony is könnyen készít kenyeret, és a szójával is hasonló a helyzet, de a borsó vagy a bab feldolgozása nem így működik, nem mellesleg, az áruk is sokszorosa a búzának és szójának.

Kóstoló a Kutatók Éjszakáján
Kóstoló a Kutatók Éjszakáján
Fotó: Creaveg
A Creaveg-fejlesztés 90 százalékát annak a technológiának a megalkotása tette ki, aminek eredményeként borsóból, illetve babból

olyan darálthúsmásolat jön létre, amely nemcsak táplálkozás-biológiailag és élvezeti értékében, hanem funkcionálisan is „húsként viselkedik”.

Vagyis bármit tehet vele a szakács, amit a hússal szokott, megmarad a textúrája.

(A riport teljes terjedelmében a Magyar Mezőgazdaság hetilap január 19-i számában jelenik meg.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.