0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megduplázzák a talajtakaró növények vetésterületét az Egyesült Államokban

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium idén indított programjának célja, hogy 2030-ra több, mint 12 millió hektáron vessenek a gazdák talajvédő, talajjavító takarónövényeket a klímaváltozás elleni harc jegyében.

A minisztérium 38 millió dollár támogatást különített el, melyet jelenleg 11 állam gazdái vehetnek igénybe arra, hogy másodvetésként takarónövényeket alkalmazzanak a talajegészség fenntartása, a talajerózió csökkentése, valamint a szénmegkötés érdekében.

A program végrehajtásában számos mezőgazdasági érdekképviselet, mint a szója- és a kukoricatermesztők szövetsége, segíti a Biden-kormány munkáját.

A cél, hogy a gazdák hatékony termesztés technológiai válaszokat találjanak az éghajlatváltozás okozta kihívásokra.

A takarónövények telepítése az elmúlt években rohamosan terjed, mivel néhány nagy mezőgazdasági vállalat olyan karbongazdálkodási programokat indított, amelyek a gazdáknak fizetnek azért, hogy környezetbarát gyakorlatokat alkalmazzanak. Az Egyesült Királyságban szintén anyagilag támogatják azokat gazdákat, akik a takarónövényeket használnak a talajminőség javítására.

A amerikai mezőgazdasági minisztérium legutóbbi adatai szerint 2017-ben több mint 6 millió hektáron vetettek takarónövényeket, ami a mezőgazdaságban használt teljes terület elenyésző része.

Rob Myers, a Missouri Egyetem Regeneratív Mezőgazdasági Központjának igazgatója szerint 2021-ben a takarónövények vetésterülete elérte a 8,9 millió hektárt.

Jelenleg 11 állam mezőgazdasági termelői tudnak a programban részt venni, amelyet a minisztérium a következő években bővíteni kíván.

Forrás: Reuters