0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

10 nélkülözhetetlen, magas K-vitamin tartalmú élelmiszer

A K-vitamin alapvető szerepet játszik a szervezet működésében, főként a véralvadásban, a csontanyagcserében, valamint a szív és az erek működésében.

Hacsak nem vagyunk mélyen elmerülve a táplálkozás világában, valószínűleg kevésbé ismerjük a K-vitamint, mint a C-, az A- vagy a B-vitamin-komplexet. A K-vitamin alapvető szerepet játszik a szervezet működésében, főként a véralvadásban, a csontanyagcserében, valamint a szív és az erek működésében, hiánya például vérzési zavarokat, csontritkulást és szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat.

Az A-, D- és E-vitaminhoz hasonlóan a K-vitamin is zsírban oldódik, így a felszívódása fokozódik, ha a K-vitaminban gazdag ételeket zsírokkal vagy olajokkal együtt fogyasztjuk. A K-vitamin vegyületeknek két elsődleges típusa van: a filokinon (K1-vitamin) és a menakinonok egy csoportja (együttesen K2-vitaminnak nevezik). A filokinon főként a leveles zöldségekben található meg, míg a menakinonokat baktériumok termelik, ezért fermentált élelmiszerekben és egyes állati eredetű ételekben találhatók meg.

A legtöbb férfi esetében a K-vitamin megfelelő napi bevitele 120 mikrogramm, a nők esetében pedig 90 mikrogramm.

Azoknak, akik vérhígítót szednek, más szükségleteik lehetnek, mivel ezek a gyógyszerek hatékonyan inaktiválják a K-vitamint.

Nem tudjuk hogyan is kezdjük neki a K-vitamin bevitelnek? Készüljünk fel arra, hogy sok zöld, növényi alapú élelmiszert fogunk látni a legmagasabb K-vitamin-tartalmú élelmiszerek listáján.

Petrezselyem

A petrezselyem több K-vitamin tartalmaz, mint bármely más élelmiszer. Mindössze 128 gramm ebből a hétköznapi gyógynövényből a napi K-vitamin érték 80%-át biztosítja, ezért fontoljuk meg, hogy friss petrezselymet adunk a salátákhoz, szendvicsekhez vagy akár a hamburgerekhez.

Kelkáposzta és más leveles zöldségek

A K-vitamin egyik legjobb forrásai a leveles zöldségek. Egy csésze (128 gramm) főtt spenót például a napi érték 740%-át biztosítja.

A kelkáposzta szintén kiemelkedően magas K-vitamin-tartalommal rendelkezik: egy csésze főtt keresztesvirágú zöldség 544 mikrogramm K-vitamint biztosít, ami a napi érték több mint 4,5-szerese.

Ezenkívül a salátákból is rengeteg K-vitaminhoz juthatunk. Egy csésze vajsaláta 56 mikrogrammot tartalmaz, ami a napi érték közel fele. Sőt még a jégsaláta is megfelelő mennyiséget tartalmaz.

Brokkoli

A brokkolit rost-, kalcium- és C-vitamin-tartalma miatt tartják nagyra, de K-vitaminban is igen gazdag. Egy csésze főtt brokkoli 220 mikrogrammot biztosít, ami a napi érték közel kétszerese.

Forrás: themanual.com