Back to top

Harmadával csökkenti az állatállományt Hollandia

A környezet kímélése érdekében Hollandiában olyan programot dolgoztak ki, amelytől azt várják, hogy harmadával csökkenjen a gazdaságokban tenyésztett állatok száma.

A holland kormány 25 milliárd eurós tervet készített,  amelynek célja, hogy harmadával csökkentse az állatállományt az országban. A pénzt a gazdálkodók kapják a nitrogén-oxid kibocsátás csökkentését célzó program részeként.

Miközben Hollandiát világszerte "a világot tápláló kis országként" és a kontinens legnagyobb hús-exportőreként dicsérik, a valóság egyben az is, hogy az ország Európa legnagyobb állatsűrűségével rendelkezik.

Az állomány több mint négyszer akkora, mint az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban, és összesen több mint 100 millió szarvasmarhát, csirkét és sertést tartanak.

Az állatok trágyát termelnek, amely a vizelettel keveredve ammóniát, egy nitrogénvegyületet szabadít fel. A felesleg sokszor a tavakba és patakokba kerül és visszafordíthatatlanul károsíthatja az érzékeny természetes élőhelyeket.

A legfelsőbb holland közigazgatási bíróság 2019-ben megállapította, hogy a kormány megsértette az uniós jogot, mivel nem tett eleget a mezőgazdasági és ipari tevékenységek miatt az érzékeny természeti területeken található nitrogénfelesleg csökkentése érdekében.

A december közepén közzétett 13 éves terv a holland szarvasmarhatartóknak nyújtott támogatásokat tartalmazza az ágazat átalakításhoz vagy elhagyásához, valamint segítséget nyújt a kevesebb állatot és több földet alkalmazó, extenzívebb gazdálkodási módszerekre való áttéréshez.

Bár a támogatási rendszer önkéntes lesz, a kormány arra számít, hogy a sertések, tehenek és csirkék száma végül harmadával csökken az országban.

A programról szóló bejelentések már 2021 közepén erőszakos tiltakozásokat váltottak ki, a holland gazdák az utcára vonultak.

A rendszer támogatói viszont azzal érvelnek, hogy Hollandiának el kell távolodnia az olcsó élelmiszer termelés rendszerétől, amely károsítja a környezetet.

- Itt az ideje, hogy helyreállítsuk a természetet, javítsunk az  éghajlatot és a levegő tisztaságát. Egyes esetekben ez azt jelentheti, hogy nincs többé hely az intenzív mezőgazdaság számára - mondja Tjeerd de Groot, a koalíciós Demokrata Párt parlamenti képviselője.

Hollandia nem az egyetlen európai ország, amely az állattenyésztésből származó kibocsátási válsággal küzd. Megfigyelők szerint Dániának, Belgiumnak és Németországnak hamarosan hasonló intézkedéseket kell fontolóra vennie.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Nagy gondot jelent a madárinfluenza Franciaországban

A francia hatóságok 2,5 millió baromfi leölését rendelték el madárinfluenza miatt.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Türelem és fokozatosság

A Vas megyei erdők mintegy felét, az Országos Erdőállomány Adattár szerint 44 145 hektár faállománnyal borított területet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli. Az erdők zöme a nyugat-dunántúli tájcsoportban terül el, amelynek jellemző erdészeti tájai a turisták körében is ismert Kőszegi-hegység, Alpokaljai dombság, Sopron–Vasi-síkság, Kemeneshát és az Őrség.

Ezért a kutyák a legnépszerűbb társállatok

Korózs András a MEOESZ elnöke több megközelítésből is bemutatta, mi lehet az oka, hogy a társállatok között is a legnépszerűbbek, és egyre népszerűbbek a kutyák, míg a kishaszonállatok tartása iránti érdeklődés csökken. annak ellenére, hogy a nevükben is benne van, azok még hasznot is hoznának a hobbifaktor mellett...

Nem ártana a csapadék

Az elmúlt hetek meglehetősen szárazon alakultak az ország nagyobb részén, a talaj nedvességgel való feltöltődése így megállt. Pedig főleg az Alföldön és északnyugaton a mélyebb rétegek még szárazak, szükség lenne a csapadékra. Az őszi vetések kedvező állapotban vannak, de azoknak is jót tenne egy tartósabb hótakaró.

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.