Back to top

Harmadával csökkenti az állatállományt Hollandia

A környezet kímélése érdekében Hollandiában olyan programot dolgoztak ki, amelytől azt várják, hogy harmadával csökkenjen a gazdaságokban tenyésztett állatok száma.

A holland kormány 25 milliárd eurós tervet készített,  amelynek célja, hogy harmadával csökkentse az állatállományt az országban. A pénzt a gazdálkodók kapják a nitrogén-oxid kibocsátás csökkentését célzó program részeként.

Miközben Hollandiát világszerte "a világot tápláló kis országként" és a kontinens legnagyobb hús-exportőreként dicsérik, a valóság egyben az is, hogy az ország Európa legnagyobb állatsűrűségével rendelkezik.

Az állomány több mint négyszer akkora, mint az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban, és összesen több mint 100 millió szarvasmarhát, csirkét és sertést tartanak.

Az állatok trágyát termelnek, amely a vizelettel keveredve ammóniát, egy nitrogénvegyületet szabadít fel. A felesleg sokszor a tavakba és patakokba kerül és visszafordíthatatlanul károsíthatja az érzékeny természetes élőhelyeket.

A legfelsőbb holland közigazgatási bíróság 2019-ben megállapította, hogy a kormány megsértette az uniós jogot, mivel nem tett eleget a mezőgazdasági és ipari tevékenységek miatt az érzékeny természeti területeken található nitrogénfelesleg csökkentése érdekében.

A december közepén közzétett 13 éves terv a holland szarvasmarhatartóknak nyújtott támogatásokat tartalmazza az ágazat átalakításhoz vagy elhagyásához, valamint segítséget nyújt a kevesebb állatot és több földet alkalmazó, extenzívebb gazdálkodási módszerekre való áttéréshez.

Bár a támogatási rendszer önkéntes lesz, a kormány arra számít, hogy a sertések, tehenek és csirkék száma végül harmadával csökken az országban.

A programról szóló bejelentések már 2021 közepén erőszakos tiltakozásokat váltottak ki, a holland gazdák az utcára vonultak.

A rendszer támogatói viszont azzal érvelnek, hogy Hollandiának el kell távolodnia az olcsó élelmiszer termelés rendszerétől, amely károsítja a környezetet.

- Itt az ideje, hogy helyreállítsuk a természetet, javítsunk az  éghajlatot és a levegő tisztaságát. Egyes esetekben ez azt jelentheti, hogy nincs többé hely az intenzív mezőgazdaság számára - mondja Tjeerd de Groot, a koalíciós Demokrata Párt parlamenti képviselője.

Hollandia nem az egyetlen európai ország, amely az állattenyésztésből származó kibocsátási válsággal küzd. Megfigyelők szerint Dániának, Belgiumnak és Németországnak hamarosan hasonló intézkedéseket kell fontolóra vennie.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.

Akácvirágzás csapadékhiánnyal

A hónapok óta tartó csapadékhiány tovább fokozódott az ország jelentős részén, egyre nő a aszályos területek kiterjedése. A helyzet javulására majd jövő keddtől van esély, amikor számottevő csapadék érkezhet, de ez egyelőre még meglehetősen bizonytalan. Az akác virágzik, de a száraz talaj, a várható nyárias meleg és többször szeles idő nem ideális a nektárképződésre, a virágzásra és a hordásra.

A húsevők is ár-érzékenyek: így lehet népszerűbb a vega burger

Több húsevő választana vegetáriánus burgert, ha az olcsóbb lenne, mint a hagyományos húsos változat. De ehhez nagy árkülönbségre van szükség - ha az ár 30 százalékkal csökkenne, a húsimádók harmada már a vegetáriánus burgerre tér át. Ezt mutatják a Göteborgi Egyetem közgazdasági tanulmányának eredményei, amely a hús zöld alternatívákkal való helyettesítésének mozgatórugóit és akadályait vizsgálja.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.