0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Harmadával csökkenti az állatállományt Hollandia

A környezet kímélése érdekében Hollandiában olyan programot dolgoztak ki, amelytől azt várják, hogy harmadával csökkenjen a gazdaságokban tenyésztett állatok száma.

A holland kormány 25 milliárd eurós tervet készített,  amelynek célja, hogy harmadával csökkentse az állatállományt az országban. A pénzt a gazdálkodók kapják a nitrogén-oxid kibocsátás csökkentését célzó program részeként.

Miközben Hollandiát világszerte „a világot tápláló kis országként” és a kontinens legnagyobb hús-exportőreként dicsérik, a valóság egyben az is, hogy az ország Európa legnagyobb állatsűrűségével rendelkezik.

Az állomány több mint négyszer akkora, mint az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban, és összesen több mint 100 millió szarvasmarhát, csirkét és sertést tartanak.

Az állatok trágyát termelnek, amely a vizelettel keveredve ammóniát, egy nitrogénvegyületet szabadít fel. A felesleg sokszor a tavakba és patakokba kerül és visszafordíthatatlanul károsíthatja az érzékeny természetes élőhelyeket.

A legfelsőbb holland közigazgatási bíróság 2019-ben megállapította, hogy a kormány megsértette az uniós jogot, mivel nem tett eleget a mezőgazdasági és ipari tevékenységek miatt az érzékeny természeti területeken található nitrogénfelesleg csökkentése érdekében.

A december közepén közzétett 13 éves terv a holland szarvasmarhatartóknak nyújtott támogatásokat tartalmazza az ágazat átalakításhoz vagy elhagyásához, valamint segítséget nyújt a kevesebb állatot és több földet alkalmazó, extenzívebb gazdálkodási módszerekre való áttéréshez.

Bár a támogatási rendszer önkéntes lesz, a kormány arra számít, hogy a sertések, tehenek és csirkék száma végül harmadával csökken az országban.

A programról szóló bejelentések már 2021 közepén erőszakos tiltakozásokat váltottak ki, a holland gazdák az utcára vonultak.

A rendszer támogatói viszont azzal érvelnek, hogy Hollandiának el kell távolodnia az olcsó élelmiszer termelés rendszerétől, amely károsítja a környezetet.

– Itt az ideje, hogy helyreállítsuk a természetet, javítsunk az  éghajlatot és a levegő tisztaságát. Egyes esetekben ez azt jelentheti, hogy nincs többé hely az intenzív mezőgazdaság számára – mondja Tjeerd de Groot, a koalíciós Demokrata Párt parlamenti képviselője.

Hollandia nem az egyetlen európai ország, amely az állattenyésztésből származó kibocsátási válsággal küzd. Megfigyelők szerint Dániának, Belgiumnak és Németországnak hamarosan hasonló intézkedéseket kell fontolóra vennie.

Forrás: farmer.pl