Back to top

Prioritás a hazai élelmiszeripari ágazat fejlesztése

Az agrártárca továbbra is prioritásként kezeli a hazai élelmiszeripari ágazat fejlesztését - mondta az agrárminiszter csütörtökön a debreceni városházán, ahol támogatási okiratot adott át három helyi élelmiszeripari vállalkozás vezetőjének.

Nagy István azt mondta, a hazai agrárcégek vállalkozási kedvének köszönhetően országos szinten 1187 pályázat érkezett 400 milliárd forintot meghaladó összegben, ezekről folyamatosan születnek meg a döntések.

A következő időszakban további, legalább 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik a hazai élelmiszertermelés stratégiai pozíciójának megerősítésére

- tette hozzá a tárcavezető.

Hajdú-Bihar megyében 34 pályázatot adtak be több mint 26 milliárd forint értékben, ezekből eddig négy pályázat kapott 1,9 milliárd forint támogatást - jelezte a miniszter megjegyezve, hogy Debrecen az első település, ahol az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére és technológiai korszerűsítésére kiírt, sikeresen lezárult pályázat eredményhirdetése megkezdődött.

Nagy István kitért arra, hogy az elmúlt években bebizonyosodott: a mezőgazdaságra válságok idején is számíthat az ország, a magyar agrárgazdaság, az élelmiszeripar stratégiai ágazat lett.

A tárcavezető a kormány történelmi léptékű döntésének nevezte, hogy

az európai uniós forrásokból 17,5-ről 80 százalékra növelte a vidékfejlesztési támogatások arányát, ezáltal megháromszorozta a forrásokat, aminek eredményeként a következő években 4265 milliárd forintot lehet fejlesztésre fordítani.

Beszámolt arról is, hogy tavaly az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire 50 milliárd forint, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére 200 milliárd forint keretösszeggel írtak ki pályázatokat, előbbiben 200 millió, utóbbiban 5 milliárd forint volt a pályázható összeg felső határa, 50 százalékos támogatási intenzitással.

A helyi gazdaság, a helyi emberek támogatásával a legfontosabb céljuk "megerősíteni a magyar vidéket, ami tolóerőt ad az egész magyar gazdaságnak" - mondta Nagy István.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: a városban az élelmiszeripar 3700 embernek ad munkát, és közel 150 milliárd forint értéket állít elő.

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a magyar vidék jól használja fel a támogatásokat.

A támogatásokat a minisztertől most átvevő három debreceni vállalkozás - a Bodogán Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Felföldi Édesipari Kft. és a Hajdúhús 2000 Kft. - mintegy 700 embert foglalkoztat, árbevételük együttesen meghaladja a 12 milliárd forintot - tette hozzá.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

A növényvédelem hozzáadott érték

Megújuló, lendületes, jól szervezett közösség a növényvédősöké, mondta köszöntőjében Nagy István agrárminiszter Keszthelyen, a 31. Növényvédelmi Fórumon. Ez viszi előre az ágazatot, amelynek új károsítókkal és társadalmi kihívásokkal kell megküzdenie.

Nemzetközi Zöld Hét, idén is digitálisan

A Nemzetközi Zöld Hét nagy hagyományokkal rendelkező szakmai találkozó, amely minden évben kiemelkedően fontos platformot jelent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális témáinak megvitatásához. A fizikai találkozásra ugyan nem kerülhetett sor, ám a rendezvénynek otthont adó Messe Berlin 2022-ben is lehetőséget biztosított a szakmai eszmecserék digitális formában történő megrendezésére