Back to top

Kergemarhakór miatt újra nehéz helyzetben a kanadai állattartók

Kína és a Fülöp-szigetek felfüggesztette a kanadai marhahús importját, mivel Kanadában decemberben szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmával (BSE) fertőzött tehenet találtak - közölte a kanadai mezőgazdasági minisztérium szóvivője.

A köznyelvben kergemarhakórként ismert betegséget (bovine spongiform encephalopathy, röviden BSE) a szarvasmarhák idegrendszerét támadja meg, jelenleg nincs rá gyógymód és minden esetben halálos kimenetelű.

Kanada, a nyolcadik legnagyobb marha- és borjúhúsexportőr, decemberben jelentett a BSE felbukkanását egy 8 és fél éves tehénnél Alberta tartományban.

A legutóbbi kanadai eset atipikus - vagyis a BSE egy olyan formája, amely természetes módon is előfordulhat idősebb szarvasmarháknál -, szemben a fertőző szivacsos agyvelőbántalmakkal, amelyet a szennyezett takarmányt okozhat.

A Kanadai Szarvasmarha-tenyésztők Szövetsége (CCA) közleményéből kiderül, hogy Kína a világ legnagyobb marha- és borjúhús-importőre, és Kanada harmadik legnagyobb exportpiaca. Kína hasonló intézkedéseket hozott Brazíliával szemben, miután az ország BSE-megbetegedéseket állapított meg, majd három hónapos szüneteltetés után decemberben visszaállította a behozatalt.

A CCA ügyvezető alelnöke, Dennis Laycraft a Reutersnek elmondta, hogy a megbetegedésnek nem volt érzékelhető hatása a kanadai árakra.

"Arra számítunk, hogy ezek a piaci korlátozások rövid ideig tartanak majd" – tette hozzá Laycraft.

A kanadai kormány közlése szerint a tehenet a gazdaságban elaltatták, és nem került az élelmiszer- vagy takarmányláncba.

A BSE első megerősített kanadai esetét 2003-ban mutatták ki, ami mintegy 40 exportpiac bezárását eredményezte.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.