0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

A legnagyobb bortermelő országok listáján legfelül Olaszország áll.

Meleg mediterrán klímája és termékeny talajai tökéletesek a borszőlő termesztésére. A több mint 4000 éve gazdálkodó olasz borászok olyan technikákat csiszoltak ki, amelyekkel nagy mennyiségű, kiváló minőségű bort állítanak elő.

Portugáliában találjuk a legtöbb borutat is.

Mivel két fő bortermelő régiója az UNESCO világörökség része, így nem meglepő, hogy a portugálokra jut a legtöbb bortúra. Az argentin bor a palackonkénti 3 dolláros átlagárral a legolcsóbb a listán, 1,32 dollárral veri a második helyezettet. Argentínában a bor mindenki számára megfizethető, a bortermelők a történelem során inkább a mennyiségre, mint a minőségre összpontosítottak.

Az öt legjobb borexportáló ország közül elsők az olaszok (21,1 millió hektoliter).

Az ebből az országból származó borexport a világjárvány ellenére 2020-ban elérte a 6,29 milliárd eurót, melyet főként az Egyesült Államokba, Németországba és az Egyesült Királyságba szállítottak. A második Spanyolország, akik átlagosan 20,8 millió hektolitert exportálnak. A spanyol szőlőültetvényeinek többsége az exportra koncentrál. 2019-ben a bor volt Spanyolország 4. legfőbb exportcikke az olívaolaj és a citrusfélék mögött. Spanyolországban nagy mennyiségű folyóbort állítanak elő, amelyet alacsony áron értékesítenek, és más pincészetek saját címkéjük alatt palackozzák. Ez magyarázhatja magas borexportjukat.

A bor a második legnagyobb francia exportcikk a repülőgépipar után,

de nemzetközi kitekintésben ez is csak a harmadik helyre elegendő. 2019-ben a termelők 11 milliárd dollár értékben exportáltak bort. A világjárvány miatt azonban az export enyhén, a 2019-es 14,3-ról 13,6 millió hektoliterre esett vissza 2020-ban. A legnagyobb tengerentúli piac az Egyesült Államok, amely a borexport negyedét adja, ezt követi az Egyesült Királyság, Németország és Japán. A bor Chile 6. legnagyobb exportcikke volt 2020-ban 1 826 430 000 dollár összértékével.

Kína a chilei borexport vezető célországa, 2019-ben 330,8 millió dollár értékű bort importál,

majd az Egyesült Államok következik 226,75 millió dollárral. Ausztrália, a maga 7,45 millió hektoliter borexportjával az ötödik helyen áll. A 2018–2020 közötti gyenge évjáratoknak köszönhetően alacsonyak a készletszintek. Ugyanakkor a listán szereplő többi országtól eltérően Ausztrália borexportja 2019 és 2020 között nőtt. Ennek oka abban keresendő, hogy az exportőrök még a vámok emelése előtt szállítottak bort Kínába.

 

Forrás: bounce