Back to top

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

A legnagyobb bortermelő országok listáján legfelül Olaszország áll.

Meleg mediterrán klímája és termékeny talajai tökéletesek a borszőlő termesztésére. A több mint 4000 éve gazdálkodó olasz borászok olyan technikákat csiszoltak ki, amelyekkel nagy mennyiségű, kiváló minőségű bort állítanak elő.

Portugáliában találjuk a legtöbb borutat is.

Mivel két fő bortermelő régiója az UNESCO világörökség része, így nem meglepő, hogy a portugálokra jut a legtöbb bortúra. Az argentin bor a palackonkénti 3 dolláros átlagárral a legolcsóbb a listán, 1,32 dollárral veri a második helyezettet. Argentínában a bor mindenki számára megfizethető, a bortermelők a történelem során inkább a mennyiségre, mint a minőségre összpontosítottak.

Az öt legjobb borexportáló ország közül elsők az olaszok (21,1 millió hektoliter).

Az ebből az országból származó borexport a világjárvány ellenére 2020-ban elérte a 6,29 milliárd eurót, melyet főként az Egyesült Államokba, Németországba és az Egyesült Királyságba szállítottak. A második Spanyolország, akik átlagosan 20,8 millió hektolitert exportálnak. A spanyol szőlőültetvényeinek többsége az exportra koncentrál. 2019-ben a bor volt Spanyolország 4. legfőbb exportcikke az olívaolaj és a citrusfélék mögött. Spanyolországban nagy mennyiségű folyóbort állítanak elő, amelyet alacsony áron értékesítenek, és más pincészetek saját címkéjük alatt palackozzák. Ez magyarázhatja magas borexportjukat.

A bor a második legnagyobb francia exportcikk a repülőgépipar után,

de nemzetközi kitekintésben ez is csak a harmadik helyre elegendő. 2019-ben a termelők 11 milliárd dollár értékben exportáltak bort. A világjárvány miatt azonban az export enyhén, a 2019-es 14,3-ról 13,6 millió hektoliterre esett vissza 2020-ban. A legnagyobb tengerentúli piac az Egyesült Államok, amely a borexport negyedét adja, ezt követi az Egyesült Királyság, Németország és Japán. A bor Chile 6. legnagyobb exportcikke volt 2020-ban 1 826 430 000 dollár összértékével.

Kína a chilei borexport vezető célországa, 2019-ben 330,8 millió dollár értékű bort importál,

majd az Egyesült Államok következik 226,75 millió dollárral. Ausztrália, a maga 7,45 millió hektoliter borexportjával az ötödik helyen áll. A 2018–2020 közötti gyenge évjáratoknak köszönhetően alacsonyak a készletszintek. Ugyanakkor a listán szereplő többi országtól eltérően Ausztrália borexportja 2019 és 2020 között nőtt. Ennek oka abban keresendő, hogy az exportőrök még a vámok emelése előtt szállítottak bort Kínába.


 

Forrás: 
bounce

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A Magyarországon kiállított számlák 4 százalékát nem fizetik ki - de lesz még rosszabb az arány

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján szerdán az MTI-vel.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?