Back to top

Tervezzük meg télen, mit vessünk tavasszal

Az év első hónapjában kevés tennivaló akad a szabad ég alatt. Ez az időszak azonban kiválóan alkalmas arra, hogy megtervezzük konyhakertünk jövő évi arculatát. A hosszú téli estéken kitalálhatjuk, mely zöldségfajokból milyen fajtákat válasszunk, és veteményezzünk tavasszal.

A hosszú ideje folyó tudatos növénynemesítési munka emelte a növények termőképességét, de ezzel együtt e fajták igényei is fokozódtak. A napjainkban termesztett haszonnövények nagyobb mennyiségű és jobb minőségű termést hoznak, mint évszázadokkal ezelőtt élt őseik, azonban a tápanyag-utánpótlás, növényvédelem és egyéb ápolási szükségleteik ezzel együtt megnőttek. A jó minőségű mag tehát önmagában nem feltétlenül eredményez termesztési sikereket, de a vetőmagok minőségi paraméterei nagy hatással vannak a hozamra. Ahogy a régi mondás tartja: "Aki gazt vet, az gazt arat"

A magok értékmérői, tulajdonságai

A faj-és fajtaazonosság alapkövetelmény, amivel nem is szokott probléma lenni, még könnyen összetéveszthető fajok magjainál sem (például uborka és sárgadinnye). A minőségi mutatók közül a vetőmag tisztasága az ép és fajtaazonos szemek tömegszázalékát jelzi. E mérőszám megmutatja hogy mennyi idegen, dohos, avas, törött, repedt, léha mag keveredett a jó minőségűek közé.

Színes szárukért termesztett mángoldfajták, megéri rendhagyóbb fajokat is választani...
Színes szárukért termesztett mángoldfajták, megéri rendhagyóbb fajokat is választani...

A mag csírázóképessége is fontos szempont. Laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok alapján határozzák meg az egységnyi idő alatt kifejlődő egészséges egyedek számát.

A csírázási erély pedig a kelés sebességére, vagy vontatottságára utal. A túl sokáig tárolt szemeknek romlik az életképessége.

Fajonként változó, hogy meddig tárolhatjuk ezeket a hivatalos nevükön "ivaros szaporító szerveket" - azaz a magvakat. Az olajtartalmúakat (tökfélék, napraforgó) érdemes mihamarabb elvetni, mert helytelen raktározás esetén könnyen avasodnak.

Az ezermagtömeg mutatószáma akkor nyújt segítséget, ha a csomagolásra nem írták rá, hány szem magot tartalmaz a tasak. Ebből a feltüntetett tömeg alapján hozzávetőlegesen kiszámolhatjuk, mekkora mennyiséget rejt a csomag.

Ha saját magfogásból gazdálkodunk, akkor úgy válogassuk ki a magvakat, hogy megközelítőleg egyöntetűek legyenek, azaz közel azonos méretkategóriába essenek. Ha változatos a szemméret, akkor a kikelő növények méretei is különbözőek lesznek, némelyik megugrik a növekedésben, és lesz, amelyik lemarad.

Óriási a színes tasakos vetőmagválaszték
Óriási a színes tasakos vetőmagválaszték
Fontosak a gazdasági tényezők

Az, hogy a konyhánkban milyen zöldségféléket használunk fel legnagyobb mennyiségben, elsősorban a családtagok étkezési szokásaitól, ízlésétől függ. Ha megnézzük az aktuális zöldségárakat, abból is számos tanulságot leszűrhetünk. Ami drágább abból érdemesebb magunknak termelni, hiszen így többet spórolunk. De a jól tárolhatókat se hagyjuk ki a kertből, mert ezeknek köszönhetően akár egész évben lehet saját termelésű alapanyagunk a kamrában.

Tenyészidő, hozam, tárolhatóság

A zöldségfélék többségének különféle tenyészidejű fajtáji is kaphatók. Így kertünk tervezésekor bekalkulálhatjuk, hogy például a hónapos retek (mint neve is mutatja), csak 30-40 napig foglalja a területet. Ezt követően a melegigényesebb tökféléket vethetünk a helyükre, vagy paprikát, paradicsomot palántálhatunk a retek felszedését követően.

A borsó vetésénél célszerű több fajtával is próbálkozni, és egy fajtán belül 2-5 napos eltéréssel veteményezni. Erre azért van szükség, mert a borsó csak nagyon rövid ideig zsenge. Ha egy napon vetjük el az összest, esélyünk van rá, hogy betakarításkor, mire végeznénk a szedéssel, az érési dömping miatt a vége már elöregszik.

A szamóca bár gyümölcs, de zöldségszerűen termesztjük. Ebből is érdemes több fajtát ültetnünk, hogy a termésérés időszakát elnyújthassuk május végétől akár július elejéig is.
A sárgarépának, káposztának, karalábénak vannak rövidebb tenyészidejű, és tárolási fajtái is. Utóbbiaknak a tavasztól őszig tartó teljes időszakra szükségük van a megfelelő kifejlődésükhöz. A rövid tenyészidejűek alkalmasak másodkultúrának, de ezeknek sokkal kisebb a hozamuk, és nem bírják a hosszas tárolást.
A terméshozam részben fajtatulajdonság, részben a megfelelő gondozás eredménye. A paradicsom fajták között például vannak determinált, és folytonnövő fajták. A determináltak a genetikailag kódolt információik alapján adott számú virágot hoznak, tehát termésmennyiségük korlátozott. Ezzel ellentétben a folytonnövők egészen a fagyok beálltáig folyamatosan teremnek, ezért cserébe támrendszert, és fokozottabb tápanyagutánpótlást igényelnek.

Piktogramok mutatják a lényeges információkat
Piktogramok mutatják a lényeges információkat
Az ellenállóbb fajtáknak kevesebb növényvédelem kell

Bizonyos kórokozóval szemben ellenálló fajták előállítására fejlesztették ki a genetikai megelőzési módszereket. Az ellenálló (rezisztens) fajtájú növény olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melyek lehetetlenné teszik a parazita bejutását a növénybe. Az ilyen rezisztencia nem általános, mindössze egy-egy kórokozóval szemben áll fenn. A rezisztens fajták előállításakor az ezt eredményező géneket keresztezéssel, vagy génmanipulációs eljárásokkal juttatják be az új fajta genetikai állományába. Ennek eredményeként már vannak olyan "transzgenikus" növényfajták, melyek emberi, vagy állati géneket is tartalmaznak. De ez nem csak a növénytermesztésre jellemző, hiszen egyes pontyfajtákba azért juttattak emberi gént, hogy gyorsabban növekedjenek.

Visszatérve a kertészeti növények fajtáira; az ellenálló képesség egyik speciális formája a hiperszenzitív reakció. Ennek során a gazdanövény a bejutó kórokozóra túlzott érzékenységgel válaszol. A behatolás helyén gyors szövetelhalás tapasztalható, és az így elszáradt kör alakú levéldarab hamarosan kihullik a levéllemezből, megakadályozva a fertőzés tovaterjedését.

Vannak toleráns fajták is. A rezisztensektől eltérően, itt a kórokozó képes bejutni a növény szervezetébe, tehát megfertőzi azt. Azonban a növény eltűri, vagy semlegesíti a kórokozót anélkül, hogy ő maga károsodna. A vetőmagok csomagolásain a kiszerelők megjelölik, hogy a választott fajta milyen kórokozóval szemben ellenálló, vagy toleráns.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.