Back to top

Új és hatásos ötlet a tolvajok ellen

Amikor a tolvajok három tonna osztrigát loptak el Christophe Guinot francia kagylótenyésztő farmjáról, olyan megoldást talált ki, amellyel sikerül garantáltan a tolvajok nyomára bukkanni.

Az osztriga kelendő árú és jó áron értékesíthető, például a párizsi éttermekben egy tál - hat darab - kiváló minőségű osztriga 24 euróba (9500 Ft) is kerülhet. A kereslet az ünnepi időszakokban a legnagyobb,

ez a tolvajok számára is a legforgalmasabb időszak.

Guinot az osztrigát egy tengerparti lagúnában, Franciaország spanyol határának közelében tenyészti. A kagylókat ketrecekben nevelik, amelyeket drótokkal rögzítenek egy fémkerethez, amely megakadályozza, hogy elsodródjanak.

A tolvajok csónakkal mennek ki a ketrecekhez, és kiszedik az értékes zsákmányt a vízből.

Guinot megoldása: fog egy üres osztrigahéjat, beletesz egy apró, feltekert cetlit, visszaragasztja a héjat, és bedobja a ketrecbe. A cetli azt üzeni annak, aki kinyitja a kagylót, hogy megnyerte a saját súlya szerinti mennyiségű osztrigát, és arra kéri, hogy hívja fel, hogy átadhassa a nyereményt.

Azok, akik jelentkeznek a nyereményért meg tudják mondani, hol vásárolták az osztrigát, és ha nem olyan helyről származik, ahová  Guinot nem szállít, akkor a rendőrséget a tolvajok nyomára vezetheti.

A módszer elterjedt a környékbeli osztrigatenyésztők között, követték a példáját, és szintén cetliket helyeztek el osztrigák között. Néhány esetben a nyertesnek lopott osztrigát adtak el, és így riasztani tudták a rendőrséget.

Amióta Guinot 2016-ban bevezette a módszert, elmondása szerint nem történt újabb osztrigalopás a farmján. "Elrettentő hatása volt" - mondta a dél-franciaországi Leucate-ból származó 60 éves férfi.

A nyereménycetlik híre elterjedt, és úgy tűnik, valóban elrettentő hatást váltott ki, mert a francia belügyminisztérium szerint a 2017-es 19 nagy osztrigalopás után  már nem volt egy sem a környéken.

Sleuthing shellfish farmer wards off oyster thieves

 

 

Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.

Folytatódhat a vendéglátás helyreállása az elemző szerint

A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátás helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus erősödése, ez pedig a bruttó hazai termék (GDP) növekedését is segítheti a következő negyedévekben - derül ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének turisztikai-gazdasági elemzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.