Back to top

Új és hatásos ötlet a tolvajok ellen

Amikor a tolvajok három tonna osztrigát loptak el Christophe Guinot francia kagylótenyésztő farmjáról, olyan megoldást talált ki, amellyel sikerül garantáltan a tolvajok nyomára bukkanni.

Az osztriga kelendő árú és jó áron értékesíthető, például a párizsi éttermekben egy tál - hat darab - kiváló minőségű osztriga 24 euróba (9500 Ft) is kerülhet. A kereslet az ünnepi időszakokban a legnagyobb,

ez a tolvajok számára is a legforgalmasabb időszak.

Guinot az osztrigát egy tengerparti lagúnában, Franciaország spanyol határának közelében tenyészti. A kagylókat ketrecekben nevelik, amelyeket drótokkal rögzítenek egy fémkerethez, amely megakadályozza, hogy elsodródjanak.

A tolvajok csónakkal mennek ki a ketrecekhez, és kiszedik az értékes zsákmányt a vízből.

Guinot megoldása: fog egy üres osztrigahéjat, beletesz egy apró, feltekert cetlit, visszaragasztja a héjat, és bedobja a ketrecbe. A cetli azt üzeni annak, aki kinyitja a kagylót, hogy megnyerte a saját súlya szerinti mennyiségű osztrigát, és arra kéri, hogy hívja fel, hogy átadhassa a nyereményt.

Azok, akik jelentkeznek a nyereményért meg tudják mondani, hol vásárolták az osztrigát, és ha nem olyan helyről származik, ahová  Guinot nem szállít, akkor a rendőrséget a tolvajok nyomára vezetheti.

A módszer elterjedt a környékbeli osztrigatenyésztők között, követték a példáját, és szintén cetliket helyeztek el osztrigák között. Néhány esetben a nyertesnek lopott osztrigát adtak el, és így riasztani tudták a rendőrséget.

Amióta Guinot 2016-ban bevezette a módszert, elmondása szerint nem történt újabb osztrigalopás a farmján. "Elrettentő hatása volt" - mondta a dél-franciaországi Leucate-ból származó 60 éves férfi.

A nyereménycetlik híre elterjedt, és úgy tűnik, valóban elrettentő hatást váltott ki, mert a francia belügyminisztérium szerint a 2017-es 19 nagy osztrigalopás után  már nem volt egy sem a környéken.

Sleuthing shellfish farmer wards off oyster thieves

 

 

Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.