0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Cseresznye, fűszerek és drónok a Macfrut 2022 kiállításon

Minden eddiginél gazdagabb programmal várja a zöldség-gyümölcs ágazat szereplőit a Macfrut kiállítás Riminiben, 2022. május 4-6-án. Kiemelten foglalkoznak a cseresznyével, Afrika termékeivel, a fűszerekkel és gyógynövényekkel és az okos technológiákkal.
Az idei, 39. Macfrut kiállítás merőben új alapon szerveződik, nem a nagy számok, hanem a tudás, a specializáció és a tapasztalat a három legfontosabb hívószó a zöldség-gyümölcs ágazat valamennyi szereplőjének.

A Rimini Exhibition Centerben sorra kerülő rendezvény három pillére tehát a More Business (több üzlet), ahol több közvetlen partnerkapcsolatot lehet építeni a világ számos országából érkező vásárlóval, akik célzott meghívásra érkeznek a kiállításra. A More Knowledge, azaz több tudás pillért meghívott szakértők és speciális tanácskozások alkotják, amelyek tematikus területeken zajlanak. Végül a harmadik pillér az Experience, vagyis tapasztalat, amivel a mennyiség helyett a minőséget helyezik előtérbe, és innovatív megoldásokat mutatnak be.

A tavalyi Macfrut tapasztalatai vezettek az új koncepcióhoz, mondta a Dubai Expón rendezett sajtótájékoztatón Renzo Piraccini, a Macfrut elnöke. Olyan egyedülálló rendezvényt akarnak létrehozni, ami megkerülhetetlen a zöldség-gyümölcs ágazatban, mert a partnerkapcsolatok elősegítésén kívül a jövőbe is tekint. A Macfrut Digital rendezvénnyel az onlájn események kiállítói úttörője volt a Macfrut, és ezt a nagy sikert kívánják megismételni az idei kiállítással.

Az idei Macfrut szimbóluma a cseresznye, hiszen a világ minden tájáról várják a résztvevőket a Nemzetközi Cseresznyeszimpóziumra

(International Cherry Symposium), ahol május 2-3-án kétnapos tréning, a cseresznye világpiacával, fenntarthatóságával, fajtaújdonságaival és a fedett termesztéssel foglalkozó nemzetközi tanácskozás várja az érdeklődőket. A május 4-i tanácskozás után a körzet vezető termelőit lehet fölkeresni vezetett túrák során, valamint faiskolákban lehet megismerni a legújabb fajtákat.

Újdonságként Afrika kerül az érdeklődés homlokterébe. Az Africa Days programsorozat első napján szakértők, intézmények és ágazati szereplők beszélgetnek a zöldség-gyümölcs szektor fejlődésének főbb vonásairól Afrika különböző országaiban. A második nap a nemzetközi kapcsolatépítésé, akkor mutatja be az AICS (az olasz együttműködést segítő ügynökség) az Afrika-projektjét.

Új elem a kiállításon a fűszer és gyógynövény expo.

Önmagában a fűszerek piaca 6 milliárd dolláros forgalmat ér el a világon, és a szervezők reményei szerint ez az Európában egyedülálló esemény sok érdeklődőt vonz majd a világ minden tájáról. Kiállítás, workshopok és üzleti találkozók szólnak a fűszerek és gyógynövények világáról, a programokat nemzetközi szervezetekkel együttműködve szervezik.

Harmadszor rendezik meg a trópusi gyümölcsökkel foglalkozó nemzetközi tanácskozást, amelyen az avokádó lesz a főszereplő. Ez a trópusi gyümölcs az utóbbi években rendkívüli népszerűségre tett szert, a forgalma 5%-kal nő 2025-ig. A kongresszuson egyaránt szóba kerülnek a piaci és fogyasztási trendek, a termesztéstechnológiák, az értékesítési módszerek.

A szabadföldi termesztés legkorszerűbb módszereivel, eszközeivel és anyagaival lehet megismerkedni a Macfrut kiállítás Smart Agriculture szekciójában. A precíziós termesztéshez használható szenzorok, drónok, mesterséges intelligenciára épülő megoldások, robotok lesznek láthatók a bemutatóterületen. Ugyancsak a szabadföldi bemutatótéren foglalkoznak a jövő mezőgazdaságát meghatározó másik területtel, a vízmegőrzéssel. Az Aquacampus tehát a legkorszerűbb szabadföldi és üvegházi víznyerési, vízkezelési módokat mutatja be.

Külön kiállításrészt tartanak fenn a biostimulátoroknak és más természetes módszereknek,

amelyekkel jobban meg lehet felelni a mai fogyasztói igényeknek. Napjainkban a zöldség- és gyümölcstermesztőknek egyre jobban kell támaszkodniuk a biológiai növényvédelemre, a biostimulátorokra és természetes tápanyag-utánpótlásra, mert a fogyasztók minél kevesebb vegyi anyaggal kezelt élelemre vágynak. A leghasznosabb újdonságokra pedig ismét felhívja a figyelmet a Biosolution Innovation Award díj és az azzal járó sajtóérdeklődés.

A Macfrut 2022 partnerrégiója Emilia-Romagna, Olaszország legfejlettebb zöldség-gyümölcs termesztő körzete, ahonnan 44 védett eredetű termék származik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruitecom